A Budapest Klezmer Band adott koncertet a Zsidó Napok nyitórendezvényén

Hanukai klezmervarázzsal kezdődött el az 1. Székesfehérvári Zsidó Napok programsorozata, amely a zsidók és nem zsidók közös kulturális értékeit bemutatva erősíti a helyi közösségek egymáshoz fűződő viszonyát. A Városháza teltházas Dísztermében meggyújtották a fény ünnepének az ötödik gyertyáját, majd a tradicionális zsidó zenét játszó Budapest Klezmer Band adott fergeteges koncertet. 
2018.12.06. 23:01 |

A Budapest Klezmer Band Hanukai klezmervarázs című előadásával kezdődött el az 1. Székesfehérvári Zsidó Napok programsorozata a Városházán.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt a csordultig megtelt Díszteremben, és köszönetét fejezve ki a szervezésben résztvevőknek elmondta, hogy nem titkoltan hagyományteremtő céllal hívták el Székesfehérvárra a kulturális fesztivált, amely négy napon keresztül várja gazdag programkínálattal a közönséget. Az ezeréves történelmi város kultúraközvetítő szerepének fontosságáról szólt, és kifejezte: „Tudatosan szeretnénk ebből hagyományt teremteni – a helyi zsidó közösség örömére ugyanúgy, mint annak a bizonyítására, hogy ebben a városban az értékek egymás mellett, egymással együttműködve képesek élni, és ezek teszik ezt a közösséget gazdaggá és színessé. Amitől azt érezzük: jó itt élni, jó ehhez a közösséghez tartozni.”

Cser-Palkovics András, Radnóti Zoltán, a MAZSIHISZ rabbitestületének elnöke, Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója és Mészáros László, a székesfehérvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke közösen gyújtották meg a fény, a megszentelés, a felavatás ünnepének a gyertyáját. Az égő mécsessel arra a nyolc napig tartó csodára emlékezve, amelynek során az erős hit csodát tett, és amikor a Makkabeusok kivívták a szabadságot. Az ünnep a remény és a jövőbe vetett hit ünnepe is – a közös gyertyagyújtás szimbolikusan a fesztivál hagyományteremtéséről is szólt.

Radnóti Zoltán a hanuka ünnepének a történetét elevenítette fel, majd Neubart István köszönetet mondott a fesztivál megrendezéséért. Zabos Regina, Fehérvár Hangja korábbi győztese a gyertyagyújtást követően egy hanukai dalt énekelt el a közönségnek, ezután pedig a Budapest Klezmer Band lépett a Díszterem színpadára.

Az 1990-ben megalakult zenekar tradicionális zsidó zenét játszik: az együttes alapítója és vezetője által komponált átiratokat szólaltatják meg, ahogy vallják, a műfaji határokon átívelően újrafogalmazva a klezmer zenét. Kárpát-medencei hangulatú dallamok hangzottak fel a 25 éves zenekar tagjainak – Jávori Ferenc Fegya (zongora, ének), Nagy Anna (harmonika) Gazda Bence (hegedű, ének), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek) és Barbinek Gábor (harsona) – tolmácsolásában, fergeteges sikert aratva a székesfehérvári közönség köreiben.

A folytatásban a programok között különleges koncertek, kiváló gyerekelőadások, zsidó történelmet idéző belvárosi séta és hagyományos hanukai kóstoló várja az érdeklődőket. A Székesfehérvári Zsidó Napok közönsége találkozhat többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Müller Péter Sziámival, Fűszeres Bodrogi Eszterrel és a Debrecen Dixiland Jazz Band-del.

Kultúra

 1. Fehérvári beszélgetések II. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, hétfőn 17 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések II. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2018.12.16.
 2. Diótörő - bemutatta első nagybalettjét a Székesfehérvári Balett Színház

  Pénteken este a Vörösmarty Színházban mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház Csajkovszkij Diótörő című balettjét. Csajkovszkij remekműve, a Diótörő olyan klasszikus értékeket hordozó zenemű, amely az ünnep fontosságát hangsúlyozza és a hétköznapok szürkeségétől való eltávolodást jelenti. 

  2018.12.15.
 3. Január 18-ig látható Novák Edith kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban

  Pénteken este nyílt meg Novák Edith „Mind-Egy” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 2019 január 18-ig látható tárlatot Soproni Kiss Sándor, festőművész nyitotta meg.

  2018.12.15.
 4. Idén is lesz Zsákbacserép a Pelikán Galériában

  Ötödik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Művészek Társasága azt a karácsonyváró rendezvényét, amelynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek. A játék lényege, hogy a Társaság tagjai és meghívott művészek: festők, grafikusok, szobrászok és textiltervezők díszítenek, festenek előre elkészített kerámiákat, amelyeket vidám árverés során lehet megszerezni. 

  2018.12.14.

Fehérvári advent

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka