A Budapest Klezmer Band adott koncertet a Zsidó Napok nyitórendezvényén

Hanukai klezmervarázzsal kezdődött el az 1. Székesfehérvári Zsidó Napok programsorozata, amely a zsidók és nem zsidók közös kulturális értékeit bemutatva erősíti a helyi közösségek egymáshoz fűződő viszonyát. A Városháza teltházas Dísztermében meggyújtották a fény ünnepének az ötödik gyertyáját, majd a tradicionális zsidó zenét játszó Budapest Klezmer Band adott fergeteges koncertet. 
2018.12.06. 23:01 |

A Budapest Klezmer Band Hanukai klezmervarázs című előadásával kezdődött el az 1. Székesfehérvári Zsidó Napok programsorozata a Városházán.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt a csordultig megtelt Díszteremben, és köszönetét fejezve ki a szervezésben résztvevőknek elmondta, hogy nem titkoltan hagyományteremtő céllal hívták el Székesfehérvárra a kulturális fesztivált, amely négy napon keresztül várja gazdag programkínálattal a közönséget. Az ezeréves történelmi város kultúraközvetítő szerepének fontosságáról szólt, és kifejezte: „Tudatosan szeretnénk ebből hagyományt teremteni – a helyi zsidó közösség örömére ugyanúgy, mint annak a bizonyítására, hogy ebben a városban az értékek egymás mellett, egymással együttműködve képesek élni, és ezek teszik ezt a közösséget gazdaggá és színessé. Amitől azt érezzük: jó itt élni, jó ehhez a közösséghez tartozni.”

Cser-Palkovics András, Radnóti Zoltán, a MAZSIHISZ rabbitestületének elnöke, Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója és Mészáros László, a székesfehérvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke közösen gyújtották meg a fény, a megszentelés, a felavatás ünnepének a gyertyáját. Az égő mécsessel arra a nyolc napig tartó csodára emlékezve, amelynek során az erős hit csodát tett, és amikor a Makkabeusok kivívták a szabadságot. Az ünnep a remény és a jövőbe vetett hit ünnepe is – a közös gyertyagyújtás szimbolikusan a fesztivál hagyományteremtéséről is szólt.

Radnóti Zoltán a hanuka ünnepének a történetét elevenítette fel, majd Neubart István köszönetet mondott a fesztivál megrendezéséért. Zabos Regina, Fehérvár Hangja korábbi győztese a gyertyagyújtást követően egy hanukai dalt énekelt el a közönségnek, ezután pedig a Budapest Klezmer Band lépett a Díszterem színpadára.

Az 1990-ben megalakult zenekar tradicionális zsidó zenét játszik: az együttes alapítója és vezetője által komponált átiratokat szólaltatják meg, ahogy vallják, a műfaji határokon átívelően újrafogalmazva a klezmer zenét. Kárpát-medencei hangulatú dallamok hangzottak fel a 25 éves zenekar tagjainak – Jávori Ferenc Fegya (zongora, ének), Nagy Anna (harmonika) Gazda Bence (hegedű, ének), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek) és Barbinek Gábor (harsona) – tolmácsolásában, fergeteges sikert aratva a székesfehérvári közönség köreiben.

A folytatásban a programok között különleges koncertek, kiváló gyerekelőadások, zsidó történelmet idéző belvárosi séta és hagyományos hanukai kóstoló várja az érdeklődőket. A Székesfehérvári Zsidó Napok közönsége találkozhat többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Müller Péter Sziámival, Fűszeres Bodrogi Eszterrel és a Debrecen Dixiland Jazz Band-del.

Kultúra

 1. Közgyűlési előterjesztés a könyvtári közfoglalkoztatottakért

  A pénteki rendkívüli közgyűlésen a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kapcsolatos javaslatot is beterjeszt Székesfehérvár polgármestere a képviselőtestület elé. Ezzel biztosítaná a város az első félévre – az Országos Kulturális Közfoglalkoztatási Program esetleges kedvezőtlen változása esetén – a programban résztvevők továbbfoglalkoztatását.

  2019.02.21.
 2. Gyöngyözés, foltvarrás és ékszerkészítés lesz szombaton a Rác utcában

  Újabb állomásaihoz érkeznek a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett alkotóműhelyek a Rác utcában. Február 23-án, szombaton 10 órától újra bekapcsolódhatnak az érdeklődők a gyöngyfűzésbe, a foltvarrásba és az üvegékszer-készítésbe.

  2019.02.21.
 3. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 4. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka