A Budapest Klezmer Band adott koncertet a Zsidó Napok nyitórendezvényén

Hanukai klezmervarázzsal kezdődött el az 1. Székesfehérvári Zsidó Napok programsorozata, amely a zsidók és nem zsidók közös kulturális értékeit bemutatva erősíti a helyi közösségek egymáshoz fűződő viszonyát. A Városháza teltházas Dísztermében meggyújtották a fény ünnepének az ötödik gyertyáját, majd a tradicionális zsidó zenét játszó Budapest Klezmer Band adott fergeteges koncertet. 
2018.12.06. 23:01 |

A Budapest Klezmer Band Hanukai klezmervarázs című előadásával kezdődött el az 1. Székesfehérvári Zsidó Napok programsorozata a Városházán.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt a csordultig megtelt Díszteremben, és köszönetét fejezve ki a szervezésben résztvevőknek elmondta, hogy nem titkoltan hagyományteremtő céllal hívták el Székesfehérvárra a kulturális fesztivált, amely négy napon keresztül várja gazdag programkínálattal a közönséget. Az ezeréves történelmi város kultúraközvetítő szerepének fontosságáról szólt, és kifejezte: „Tudatosan szeretnénk ebből hagyományt teremteni – a helyi zsidó közösség örömére ugyanúgy, mint annak a bizonyítására, hogy ebben a városban az értékek egymás mellett, egymással együttműködve képesek élni, és ezek teszik ezt a közösséget gazdaggá és színessé. Amitől azt érezzük: jó itt élni, jó ehhez a közösséghez tartozni.”

Cser-Palkovics András, Radnóti Zoltán, a MAZSIHISZ rabbitestületének elnöke, Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója és Mészáros László, a székesfehérvári Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke közösen gyújtották meg a fény, a megszentelés, a felavatás ünnepének a gyertyáját. Az égő mécsessel arra a nyolc napig tartó csodára emlékezve, amelynek során az erős hit csodát tett, és amikor a Makkabeusok kivívták a szabadságot. Az ünnep a remény és a jövőbe vetett hit ünnepe is – a közös gyertyagyújtás szimbolikusan a fesztivál hagyományteremtéséről is szólt.

Radnóti Zoltán a hanuka ünnepének a történetét elevenítette fel, majd Neubart István köszönetet mondott a fesztivál megrendezéséért. Zabos Regina, Fehérvár Hangja korábbi győztese a gyertyagyújtást követően egy hanukai dalt énekelt el a közönségnek, ezután pedig a Budapest Klezmer Band lépett a Díszterem színpadára.

Az 1990-ben megalakult zenekar tradicionális zsidó zenét játszik: az együttes alapítója és vezetője által komponált átiratokat szólaltatják meg, ahogy vallják, a műfaji határokon átívelően újrafogalmazva a klezmer zenét. Kárpát-medencei hangulatú dallamok hangzottak fel a 25 éves zenekar tagjainak – Jávori Ferenc Fegya (zongora, ének), Nagy Anna (harmonika) Gazda Bence (hegedű, ének), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek) és Barbinek Gábor (harsona) – tolmácsolásában, fergeteges sikert aratva a székesfehérvári közönség köreiben.

A folytatásban a programok között különleges koncertek, kiváló gyerekelőadások, zsidó történelmet idéző belvárosi séta és hagyományos hanukai kóstoló várja az érdeklődőket. A Székesfehérvári Zsidó Napok közönsége találkozhat többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Müller Péter Sziámival, Fűszeres Bodrogi Eszterrel és a Debrecen Dixiland Jazz Band-del.

Kultúra

 1. Régészet Napja 2019 – lehull a lepel a múlt sötét titkairól

  Számos izgalmas program várják az érdeklődőket a Régészet Napján, melyet hatodik alkalommal rendeznek meg május 24-én és 25-én országszerte. Az aktuális téma a múlt sötét oldala, a titkok feltárása. Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe várják az érdeklődőket, hallhatunk például az őskor- és az épületkutatásról, illetve a kincskeresésről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2019.05.21.
 2. Százötven izgalmas modern fotó érkezik a Csók Képtárba

  Híresek és Képek címmel nyílik kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival. Az átfogó válogatás az 1910-40-es évek társadalmi és művészeti közegének, divatjának világába ad betekintést, valamint képet ad a háborúk pusztításairól.

  2019.05.21.
 3. Jubileumi hangversennyel ünnepelt a Zenei Nevelésért Alapítvány

  Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelték a „Zenei nevelésért” díj alapításának tizedik évfordulóját. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett hangversenyen az elmúlt tíz év díjazottjainak vezetésével, felkészítésével léptek színpadra a tehetséges fiatalok.

  2019.05.20.
 4. „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” - Lukács László előadása

  Május 21-én, kedden 15 órakor „Ha még egyszer azt üzeni… A Kossuth-nóta és időszerűsége” címmel Dr. Lukács László, néprajzkutató, egyetemi tanár tart előadást a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi állandó kiállítás termében. A belépés díjtalan, szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.05.20.

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka