A biztonságé az elsőbbség – rajzzal a kulturált közlekedésért

2015 óta május 11-én országszerte különféle eseményekkel hívják fel a figyelmet a megfelelő közlekedésre, a közlekedési kultúra napja alkalmából. A rendkívüli helyzet miatt idén is az online térben rendezik meg a Fejér megyei szervezők a programot: rajzpályázatot hirdetnek az általános és a középiskolások számára.
2021.05.05. 06:52 |

A május 7-én, pénteken 12 óráig leadható alkotások témája a „Jó és rossz példák a közlekedésben” lesz.

2015 óta egyre nagyobb sikerrel, egyre szélesebb körben szervezik meg a közlekedési kultúra napját május 11-én az ország számos helyszínén. A rendezvények, aktivitások minden évben ráirányították a figyelmet a partnerségen alapuló, kulturált közlekedés jelentőségére, sokszínűségére a közúti, a vasúti, a vízi és a légi közlekedés területén egyaránt.

A figyelemfelhívó napnak Székesfehérváron is hagyománya van: 2019-ben például több mint 300 gyermeknek szerveztek közlekedésbiztonsági napot az Önkormányzat, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság és a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Szervezetének összefogásával.

A koronavírus-járvány – mint sok minden mást, így – a közlekedési kultúra napi programsorozatot is átírta már a tavalyi évben. 2021-ben a szervezők újabb felhívást intéztek a gyerekekhez, és ezúttal a legtehetségesebb alkotókat keresik! „A biztonságé az elsőbbség!” mottójú pályázatra olyan szabadkézi vagy számítógéppel készített műveket várnak, amelyek témája a jó és a rossz példák bemutatása a közlekedésben. A szervezők az általános és középiskolásoktól azt kérik, hogy a digitalizált alkotásukat legkésőbb május 7-én, pénteken 12 óráig a rajzpalyazat@cesr.hu e-mail címre küldjék el, úgy, hogy a rajz jobb alsó sarkában feltüntetik az iskolájuk és saját nevüket, valamint osztályukat. A szervezők nemcsak a tehetséges egyéni pályázókat díjazzák korosztályonként, hanem a magas létszámmal résztvevő iskolákat és osztályokat is jutalmazzák. 

A válogatott pályaművek később online kiállításra kerülnek a közlekedési kultúra napja alkalmából május 10-én, hétfőtől kezdőden a KTE honlapján,  és honlapunkon, valamint a KTE csoport Facebook-oldalán. Az eredményhirdetés május 17-én lesz. További információ: Kapitány Ildikó 06 30 784 6497, kapitany.ildiko@fejer.kozut.hu e-mail címen.

Fehérvári színes

 1. Idén is várják a sportolni, pihenni vágyókat a Csónakázó-tónál

  Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál, ahol a hét minden napján lehet csónakázni. Az aktív kikapcsolódásra vágyók továbbra is festőien szép, igényes környezetben tölthetik a szabadidejüket, közel a Belvároshoz. A tavalyi árak nem változtak, illetve érdemes előre időpontot egyeztetni a Vitál Club Sportegyesületnél, hiszen oktatás is zajlik a tavon – mondta Szipola Antal, a Club vezetője.

  2021.05.05.
 2. Virágos Székesfehérvár - május 20-ig tart a növények kiosztása

  Rekordszámú pályázat érkezett a Virágos Székesfehérvár kiírására: idén több mint 190 ezer növényt osztanak ki, így 7400 udvar, ablak, erkély, illetve társasházak, intézmények lehetnek még virágosabbak és színesebbek a városban. A fenntarthatóság, a környezetvédelem jegyében újdonságként komposztládákat is lehetett igényelni, a mintegy 680 ládát a kerti munkákhoz igazodva adták át. 

  2021.05.05.
 3. A szférák zenéje, avagy a csillagok zaja? – folytatódik a Garai Géza Szabadegyetem

  Folytatódik a Garai Géza Szabadegyetem: május 6-án, csütörtökön 18 órától „A szférák zenéje, avagy a csillagok zaja?” címmel dr. Fűrész Gábor műszerfejlesztő csillagász (Principal Research Scientist, MIT) tart előadást a www.galileowebcast.hu oldalon.

  2021.05.05.
 4. Kiskanálnyi természetes patika - tavaszi gyógynövények nyomában Lencsés Ritával

  A tavaszi kirándulások remek alkalmak egy kis útközbeni csipegetésre, salátázásra: néhány levél medvehagyma, falatkák a pásztortáskáról, egy kis zamatos turbolya, pár fej virág a gyermekláncfűről, vagy ha találunk még, akkor egy kis salátaboglárka – és máris tettünk valamit a természetes egészségünkért.

  2021.05.05.
 1. A hét minden napján fogadja a látogatókat a Bory-vár

  Ismét megnyitotta kapuit a Bory-vár. Hétköznapokon 10 és 15 óra, hétvégén 9 és 17 óra között látogatható a vár, ahova belépni a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával lehet.

  2021.05.04.
 2. Készíts szelfikeretet! - kreatív pályázatot hirdetett a VOKE

  Általános és középiskolás diákoknak hirdet kreatív pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház. A „Készíts szelfikeretet!” felhívásra különböző technikával készült kereteket várnak, amelyek formájukban, mintájukban, vagy felhasznált anyagukban utalnak arra, mi is volt az alkotó képzeletbeli úti célja.

  2021.05.03.
 3. 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok - középpontban az erdő és a víz

  Június 4-e és június 6-a között között a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány 17. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat. Az idei rendezvény kiemelt témája a víz és erdőgazdálkodás ismereteinek átadása lesz.

  2021.05.03.
 4. Sínes álmok! - kreatív pályázat az Európai Mobilitási Hét kapcsán

  Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdettek, amelyre az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki jelentkezhet. Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani 2021. július 15-ig.

  2021.05.03.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár