A Bazilika felújításának támogatásáról és a buszmenetrend módosításáról is döntött a közgyűlés

Vízivárosi parkolók felújításáról és üzemeltetéséről állapodtak meg, döntöttek a Szent István Bazilika felújítási munkálatainak támogatásáról és a helyi közforgalmú közlekedési járatok menetrendjének módosításáról is Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének pénteki ülésén. Régi adósságot törlesztve újabb régészeti kutatásra is megbízást adott az önkormányzat. Az úgynevezett négykaréjos templom feltárása kezdődik meg, amelyet a hagyomány Géza fejedelem temetkezési helyével azonosít.
2014.08.29. 10:20 |
Vízivárosi parkolók felújításáról és üzemeltetéséről állapodtak meg, döntöttek a Szent István Bazilika felújítási munkálatainak támogatásáról és a helyi közforgalmú közlekedési járatok menetrendjének módosításáról is Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének pénteki ülésén. Régi adósságot törlesztve újabb régészeti kutatásra is megbízást adott az önkormányzat. Az úgynevezett négykaréjos templom feltárása kezdődik meg, amelyet a hagyomány Géza fejedelem temetkezési helyével azonosít.
KÉPGALÉRIA
A közgyűlés ünnepélyes pillanatokkal kezdődött, Rab Dénesné, a Szárazréti Óvoda volt igazgatója fogadta a gratulációkat, aki nyugdíjba vonulása alkalmából a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehette át. Rab Dénesné, Ibolya 43 évet dolgozott pedagógusként, melyből 29 évig vezette a Szárazréti Óvodát, ahol nagyon sok sikert ért el.
Első napirendi pontként  a székesfehérvári Szent István Bazilika felújítási munkálatainak támogatásáról döntöttek a képviselők. Kritikus helyzetbe került épület statikai állapota, ezzel a falazott szerkezetek, belső tér és freskók is veszélyben vannak. Az önkormányzat mintegy 100 millió forinttal járul hozzá a tetőszerkezet és homlokzat felújításához. Korábban ismertté vált, hogy a kormány 380 millió forintot biztosít a munkálatokhoz, amelyek meghaladják a Székesfehérvári egyházmegye anyagi erejét. Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a Bazilika felújítását összekapcsolnák azzal a régészeti feltárással is, amelyet Géza fejedelem egykori temploma környékén végeznének. A napirend kapcsán Földi Zoltán a Szent Sebestyén templom felújításához való hozzájárulásra kérte a közgyűlést. A munkálatok folytatásához mintegy 50-60 millió forintra lenne szükség. Székesfehérvár polgármestere válaszában elmondta, hogy a a felújítás folytatását támogatja a város olyan arányban, ahogyan ezt megtette a Bazilika esetében is.
A Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2013. évben végrehajtott feladatairól is hallhattak beszámolót a közgyűlés tagjai.Vén Norbert kirendeltségvezető elmondta, hogy az iparbiztonság, a polgári védelem és a tűzvédelmi szakterületek mellett a szakterületek hatósági ügyeinek intézése is a feladatkörükbe tartozott tavaly. Beszámoló hangzott el a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2013. évi tűzvédelmi tevékenységéről is. 
Módosították a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet, mert nem tartalmazta a közterületek filmforgatási célú használatával kapcsolatos részletes feltételeket. A turisztikailag kiemelt közterületeknél a lehető legmagasabb díjszabást alkalmazzák majd, amely 500 forint/m2 díjat jelent naponta. A lakókat a forgatás előtt három nappal kell majd értesíteni. Elfogadták a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló önkormányzati rendelet módosítását is. Fontos újdonság, hogy a rendelkezési jog jogosultja a temetési hely feletti rendelkezési jogát kizárólag az üzemeltetőre ruházhatja át. Ebben az esetben az üzemltető köteles a megváltási díj igénybe nem vett időarányos részét a jogosultnak visszatéríteni.  Javaslat hangzott el a közterületek elnevezéséről szóló rendelet megalkotására is. A legfontosabb cél, hogy minden helyrajzi számhoz ugyanaz a házszám tartozzon, ennek megoldása év végéig várható.
 
Parkolók felújítására és üzemeltetésére vonatkozó megállapodást is kötött a közgyűlés. Horváth Miklósné önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a döntés a vízivárosiak életminőségét javítja, ugyanis as Budai út 41. előtt és Lövölde úton is parkolóhelyeket létesítenek. Dr. Cser-Palkovics András polgármester arra kérte azokat, akik a Vodafone sportcsarnokba érkeznek, hogy az Interspar parkolóját vegyék igénybe.
 
A Saára Gyula útfelújítási programhoz kapcsolódóan elindul a Wathay Ferenc utcai vízvezeték rekonstrukciója. Dr. Bóka Viktor jegyző kiemelte, hogy a Várkörút kivételével a Sára Gyula programhoz kapcsolódó valamennyi vízközmű beszerzést olcsóbban sikerült lebonyolítani, köszönhetően a Városházán dolgozó szakembereknek, vízügyi mérnököknek és a Beruházási Iroda szakembereinek.
 
A Sóstói Stadionnal kapcsolatban is tárgyalt a közgyűlés, a kormánydöntés alapján a jelenlegi stadion helyén egy UEFA IV. kategóriájú stadion épül.  Kopjafát és emlékkövet állítanak a Géza utca és a Királysor kereszteződésében a hősi halált halt székesfehérvári Magyar Királyi Szent István 3. honvéd gyalogezredhez tartozó 159 fő honvéd emlékére. A holokauszt áldozatainak emlékét pedig az Óvoda utcai izraelita temető előtt őrzi majd műalkotás. 
 
Javaslat hangzott el Székesfehérvár Megyei Jogú Város Kábítószer-ellenes stratégiájának elfogadására is. Östör Annamária elmondta, 2013-ban alakult újjá a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, az üléseken számos alkalommal tárgyaltak a stratégiáról és a megelőzés és a tájékoztatás terén is tettek lépéseket. Márton Roland képviselő a megelőzés, felvilágosítás, tájékoztatás és egy átfogó kampány indításának szükségességét emelte ki. Székesfehérvár polgármestere a fiataloknak azt az igényét jelezte, hogy biztonságos szórakozóhelyek jöjjenek létre a városban.
 
A helyi közforgalmú közlekedési járatok menetrendjének módosításáról is tárgyaltak. Székesfehérvár Önkormányzata és az Alba Volná Zrt. együttműködve több fejlesztést valósít meg: októbertől újraindul a 16A járat, valamint a közgyűlés ezen felül is több menetrendi változtatást kezdeményez az utazói igényekhez igazodva. Ipari parkokba is több járat indul majd a cégek kérésére, hétvégeken is. Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy 14 millió forinttal támogatja a város a menetrend módosítását. Új autóbuszokat is vásárol hamarosan a Volán, ezzel újabb menetrend módosításokra lesz lehetőség.
 
Döntöttek arról is, hogy a SZÉPHÕ Zrt. részére önkormányzati hozzájárulást biztosított közgyűlés - tagi kölcsönként - a szükséges karbantartási munkák elvégzésére. Bejárás lesz a Fűtőerőműben, ahol a képviselők megkapják a szükséges tájékoztatást.
 
Régi adósságot törlesztve újabb régészeti kutatásra adott megbízást az önkormányzat. A szakemberek a Fehérvárt alapító Géza nagyfejedelem, a mai székesegyház közvetlen közelében építtett templománál végeznek kutatásokat. Az eredményeket be is mutatják majd a nagyközönség számára. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, helyes döntés volt a fenntartóváltás, hiszen felújtásokkal együtt mintegy 100 millió forintot fordítottak a múzeum munkájának támogatására azóta, hogy önkormányzati fenntartású lett az intézmény.

Közélet

 1. A Fejér Megyei Afázia Klub tevékenységéről számoltak be a Szent György Kórházban

  A Fejér Megyei Afázia Klub 2018 áprilisa óta működik a „Beszédfogyatékos (stroke-on átesett) felnőttek komplex rehabilitációja” című sikeres pályázatnak köszönhetően. A klub eddigi tevékenységéről Gárdonyiné Kocsi Ilona, projektmenedzser, mesterlogopédus, Dr. Kerényi Levente, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Óvári Attila, a csákvári Rehabilitációs Osztály vezetője számoltak be szerdán.

  2019.02.20.
 2. Az időben felfedezett mellrák gyógyítható! - mammográfiai szűrés Fehérváron

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház mammográfiai szakrendelésre, emlőszűrésre várja a Székesfehérváron élő hölgyeket februárban is. A meghívólevélen szereplő időpont módosítható a 06-20/387-7996 -as telefonszámon.

  2019.02.20.
 3. Új kültéri játszóeszközöket és projektorokat kapott a Kossuth Iskola

  A szülők támogatásának köszönhetően kültéri játszóeszközökkel, és egy székesfehérvári vállalkozás felajánlásának köszönhetően nyolc darab projektorral gazdagodott az öreghegyi Kossuth iskola.

  2019.02.20.
 4. Maroshegyi Egészségnap - szombaton ingyenes szűrésekkel várják az érdeklődőket

  Többféle szűréssel, általános állapotfelméréssel várja az érdeklődőket az ötödik Maroshegyi Egészségnap február 23-án, szombaton. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban 9 órától kora délutánig tartanak az ingyenesen elérhető vizsgálatok.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek