-
Vakvezetőkutyák világnapja
A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) a vakvezetőkutyák világnapja alkalmából idén ismét belvárosi sétát és egy kötetlen beszélgetést szervez április 26-án, pénteken 16 órától. A program célja: a társadalmi szemléletformálás során tudatosítani a vakvezetőkutyák fontosságát, jogait, munkáját.
2024.04.24. -
Bolondballagás 2024.
A végzős diákok a bolondballagáson még közösen buliznak egy jót április 30-án, kedden. A jelmezbe öltözött osztályok bemutatóit idén is zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt osztály 175 ezer, a második helyezett 125 ezer, a harmadik pedig 100 ezer forint hozzájárulást kap az érettségi bankettjének költségeihez.
2024.04.24. -
Csütörtök a Gárdonyiban
Asztalitenisz, karate és társastánc is lesz április 25-én, csütörtökön a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A foglalkozások mindegyike egy sorozat része, melyekre érdeklődési körhöz igazodóan minden érdeklődőt szeretettel várnak!
2024.04.24. -
Floralia belépőt nyerhetnek
A Szent István Király Múzeum és a Museum Café kocsmakvízében a játékosok ezúttal a Föld napjához kapcsolódóan Élet a bolygónkon címmel kapnak kérdéseket. A szórakoztató tematikus kvízjátékra 3-5 fős csapatok jelentkezését várják. A csapatok a szokásos nyeremények mellett a hétvégi Floraliára is nyerhetnek belépőket.
2024.04.24.
A 67 étteremben főzött a Magyar Nemzeti Cukrász- és Szakácsválogatott
A válogatott sorai között tudhatja Adamek Balázst, Bán Lászlót és Botos János Andrást, a Diófa Étterem séfjét és szakácsait, illetve Volenter Istvánt, a 67 Étterem séfjét, aki a válogatott szövetségi kapitánya.
„A legnagyobb kihívás és ellenfél mindig az idő! Öt óra alatt kell megfőznünk egy háromfogásos menüt 110 embernek, ami azt jelenti, hogy 330 tányérnak kell kimennie a konyhából 2 óra alatt azonos hőfokon, minőségben, adagban és kinézetben.” – kezdte Volenter István, a 67 Étterem séfje, aki már a 2014-es világbajnokságon is csapattag volt.
A kapitány elmondta, hogy a menüt a korábbi évek tapasztalata alapján Adamek Balázzsal közösen állították össze: „A felhasznált alapanyagok milyensége és beszerzése teljesen a csapatra van bízva, amelynek minden ország tekintetében csak a fantázia, no meg a pénztárca szabhat határokat. Mi leginkább Franciaországból származó termékekkel dolgozunk. A menüsorunk koncepciója a frissesség, könnyedség, a korábbi évektől eltérően kifejezetten ügyeltünk arra, hogy ne tipikus magyar ízeket tálaljunk. Jellemzően nemzetközi trendek alapján állítottuk össze az idei menü ízvilágát, amelynek az összekötő vezérfonala a színek mellett az ízjegyekben felfedezhető frissesség lesz.” – mondta a próbavacsora előtt az utolsó simításokat végző séf.
A versenyre való felkészülés folyamatáról Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezető elnöke beszélt.
„A csapatban a biztos tag Volenter István volt, a további kiadó helyekre meghívásos alapon, illetve egy kétlépcsős megmérettetésen kerülhettek be a tagok. A válogatókon a feladat egy önálló háromfogásos menükoncepció leírása és annak megvalósítása volt a feladat. Azt kell mondjam, igazán ütőképes az idei magyar csapat, mindenki legalább felső-középkategóriás étteremben dolgozik jelenleg is.” Az elnök elmondta, hogy a 2012-es és 2014-es tapasztalatok mentén idén a markánsan magyaros menüsor helyett egy, inkább nemzetközinek számító sorral készülnek, bár minden fogásba belecsempésztek valamit, ami igazán hazai, így például a desszertben egy karakteres magyar virág ízjegyei is felfedezhetőek lesznek. „A legjobb 12-be várjuk a csapatot, legnagyobb ellenfeleink a skandinávok, ezért az övékhez nagyon hasonló technológiákat felhasználó fogásokat álmodtunk meg. Gőzerővel készül mindenki a november 24-én kezdődő világversenyre, pontosan tudjuk, hogy minden nüanszokon múlik csak. Azért is lényeges ez a három próbafőzés, hiszen nincsenek egyforma alapanyagok, nincs két egyforma hús sem, tudnunk kell, hogy hogyan fogunk beleférni majd a rendelkezésünkre álló időbe, amikor élesben kell főznie már a csapatnak. Ma este a székesfehérvári közönségnek azért lesz különösen nagy szerencséje, hiszen a 90 százalékban végleges menüsort ők láthatják utoljára, úgy, hogy azt legközelebb már csak a nemzetközi zsűri fogja.” – tette hozzá Krivács András.
A válogatott tagjai:
Volenter István – 67 Étterem & Bistro Székesfehérvár; Adamek Balázs, Bán László, Botos János András – Diófa Étterem Székesfehérvár; Babicz János – Costes Downtown, Budapest; Huszár Tibor – Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont, Baktalórántháza; Kézi Sára – 2019-től Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont, Baktalórántháza; Ambrus György Krisztián – Street Corner Zeppelin Bár, Békéscsaba; Szeidler Zsolt – SZM Bistro, Zsadány; Nagy Csaba – Avalon Park és Resort & Spa, Miskolctapolca és Bergmann Nándor – Bergmann Cukrászda és Kávéház, Balatonfüred – november 21-én indulnak Luxemburgba, hogy megméressék magukat a Culinary World Cup versenyén.