A 67 étteremben főzött a Magyar Nemzeti Cukrász- és Szakácsválogatott

A Magyar Nemzeti Cukrász- és Szakácsválogatott a székesfehérvári 67 Étterem & Bistroban főz utoljára együtt a november 24-én kezdődő, luxemburgi Culinary World Cup verseny előtt. A 11 fős magyar csapatnak a világbajnokságon 5 óra alatt 110 fő számára kell háromfogásos menüjét megfőznie.
2018.11.14. 17:41 |
A 67 étteremben főzött a Magyar Nemzeti Cukrász- és Szakácsválogatott

A válogatott sorai között tudhatja Adamek Balázst, Bán Lászlót és Botos János Andrást, a Diófa Étterem séfjét és szakácsait, illetve Volenter Istvánt, a 67 Étterem séfjét, aki a válogatott szövetségi kapitánya.

Világbajnoki címért küzd a Volenter István séf által vezetett Magyar Nemzeti Cukrász- és Szakácsválogatott. A 11 fős csapatnak 52 nemzet 30 csapatát kell lefőznie november 24-28. között a luxembourgi Culinary World Cup-on. Az első baktalórántházi, majd debreceni nyilvános főzőpróba után a csapat a felkészülés finisébe ért: utoljára Székesfehérváron, a 67 Étterem & Bistroban tökéletesítik a háromfogásos magyar menü részleteit, amelyet a világbajnokságon 110 ember számára kell majd tálalniuk.

„A legnagyobb kihívás és ellenfél mindig az idő! Öt óra alatt kell megfőznünk egy háromfogásos menüt 110 embernek, ami azt jelenti, hogy 330 tányérnak kell kimennie a konyhából 2 óra alatt azonos hőfokon, minőségben, adagban és kinézetben.” – kezdte Volenter István, a 67 Étterem séfje, aki már a 2014-es világbajnokságon is csapattag volt.

A kapitány elmondta, hogy a menüt a korábbi évek tapasztalata alapján Adamek Balázzsal közösen állították össze: „A felhasznált alapanyagok milyensége és beszerzése teljesen a csapatra van bízva, amelynek minden ország tekintetében csak a fantázia, no meg a pénztárca szabhat határokat. Mi leginkább Franciaországból származó termékekkel dolgozunk. A menüsorunk koncepciója a frissesség, könnyedség, a korábbi évektől eltérően kifejezetten ügyeltünk arra, hogy ne tipikus magyar ízeket tálaljunk. Jellemzően nemzetközi trendek alapján állítottuk össze az idei menü ízvilágát, amelynek az összekötő vezérfonala a színek mellett az ízjegyekben felfedezhető frissesség lesz.” – mondta a próbavacsora előtt az utolsó simításokat végző séf.

A versenyre való felkészülés folyamatáról Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezető elnöke beszélt.

 „A csapatban a biztos tag Volenter István volt, a további kiadó helyekre meghívásos alapon, illetve egy kétlépcsős megmérettetésen kerülhettek be a tagok. A válogatókon a feladat egy önálló háromfogásos menükoncepció leírása és annak megvalósítása volt a feladat. Azt kell mondjam, igazán ütőképes az idei magyar csapat, mindenki legalább felső-középkategóriás étteremben dolgozik jelenleg is.” Az elnök elmondta, hogy a 2012-es és 2014-es tapasztalatok mentén idén a markánsan magyaros menüsor helyett egy, inkább nemzetközinek számító sorral készülnek, bár minden fogásba belecsempésztek valamit, ami igazán hazai, így például a desszertben egy karakteres magyar virág ízjegyei is felfedezhetőek lesznek. „A legjobb 12-be várjuk a csapatot, legnagyobb ellenfeleink a skandinávok, ezért az övékhez nagyon hasonló technológiákat felhasználó fogásokat álmodtunk meg. Gőzerővel készül mindenki a november 24-én kezdődő világversenyre, pontosan tudjuk, hogy minden nüanszokon múlik csak. Azért is lényeges ez a három próbafőzés, hiszen nincsenek egyforma alapanyagok, nincs két egyforma hús sem, tudnunk kell, hogy hogyan fogunk beleférni majd a rendelkezésünkre álló időbe, amikor élesben kell főznie már a csapatnak. Ma este a székesfehérvári közönségnek azért lesz különösen nagy szerencséje, hiszen a 90 százalékban végleges menüsort ők láthatják utoljára, úgy, hogy azt legközelebb már csak a nemzetközi zsűri fogja.” – tette hozzá Krivács András.

A válogatott tagjai:

Volenter István – 67 Étterem & Bistro Székesfehérvár; Adamek Balázs, Bán László, Botos János András – Diófa Étterem Székesfehérvár; Babicz János – Costes Downtown, Budapest; Huszár Tibor – Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont, Baktalórántháza; Kézi Sára – 2019-től Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont, Baktalórántháza; Ambrus György Krisztián – Street Corner Zeppelin Bár, Békéscsaba; Szeidler Zsolt – SZM Bistro, Zsadány; Nagy Csaba – Avalon Park és Resort & Spa, Miskolctapolca és Bergmann Nándor – Bergmann Cukrászda és Kávéház, Balatonfüred – november 21-én indulnak Luxemburgba, hogy megméressék magukat a Culinary World Cup versenyén.

Fehérvári színes