80 éves az Arconic-Köfém Hengermű-Öntödéje - fasort telepítenek az évforduló tiszteletére

A Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. A nagy múltú vállalat világszerte minőségi hengerelt alumíniumlemezek és szalagok széles kínálatával látja el az autó-, a csomagoló-, a háztartási-, a teherszállítási- és az építőipart. Alapításának évfordulóját több hónapos programsorozattal ünnepli, amelynek keretében többek között játszótér átadásában működik együtt és köztéri szobrot is adományoz Székesfehérvárnak.
2021.04.21. 13:12 |

Több hónapos, a város polgárait is bevonó programsorozattal emlékeznek meg az évfordulóról

Az Arconic Európa egyik vezető alumíniumipari hengerművét és öntödéjét üzemelteti Székesfehérváron. A világszerte 10 országban, 24 üzemben, megközelítőleg 13 400 munkavállalóval rendelkező vállalat magyarországi tevékenységét két évtizeddel ezelőtt kezdte meg, de székesfehérvári hengermű-öntöde üzeme 80 éves múlttal rendelkezik.

A jelenleg több mint 800 munkavállalót foglalkoztató Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. az elmúlt egy évben, a COVID-19 világjárvány ellenére képes volt erőforrásait a 2020 utolsó és 2021 első negyedévében megnövekedett piaci igényekhez igazítani és növekedni. Sőt, 2021 első negyedének végén versenyképességének támogatására a bérpiac igényeit meghaladó kompenzációkról állapodott meg munkavállalóival. Emellett elkötelezett támogatója a helyi közösségeknek. 2020-ban az Arconic Alapítvány 200 ezer dollárral, 2021-ben további 225 ezer dollárral támogatja a helyi szervezetek működését.

Az évforduló kapcsán a székesfehérvári üzemben tartott szűkkörű megemlékezésen Dr. Cser-Palkovics András polgármester, Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és HR-vezetője és Gábor Balázs, az az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője és gyárvezetője mondott beszédet.

Nagyon szég gesztus egy olyan cégcsoport részéről, melynek társadalmi felelősségvállalása mindig is kiemelt volt. Sok olyan faültetés volt már a városban, amit a cég támogatott és a 80. születésnap sem múlhat majd el faültetés nélkül - emelte ki Fehérvár polgármestere. "A Palotavárosi tavak körül lesz majd minden valószínűség szerint az a 80 fából álló sétány, melyet ezúton is köszönök a város nevében a cégcsoportnak." - mondta.

A 80 éves hengermű-öntöde eddig négy generációnak biztosított munkát és megélhetést Székesfehérváron, nem egyszer előfordult, hogy egy időben nagyapa, fia és unokája is biztonságos és családias munkahelyen dolgozhattak együtt.

A munkavállalók elkötelezettségét az is bizonyítja, hogy a 25 vagy afölötti Törzsgárda fokozattal rendelkezők száma az idei évben még mindig meghaladja a 41 főt (ebből többen is 50 éve a vállalatnál dolgoznak), miközben folyamatosan csatlakoznak fiatal munkavállalók is a csapathoz, akiknek a tapasztalt kollégák hatékonyan adják át szakmai tudásukat.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere a 80 éves évforduló kapcsán tartott ünnepségen arról is beszélt, hogy "Székesfehérvár elmúlt évtizedeinek története nagyon jelentős ipartörténeti fejezeteket is tartalmaz. A város gazdasága ma az ország egyik legerősebb ipari központjává teszi Székesfehérvárt. Folyamatos fejlődés jellemzi az ipari szereplőket, amit magas felkészültségű munkaerővel, magas hozzáadott értékékű munkahelyekkel, világszínvonalú technológiával teljesítenek. A fehérvári gazdaság alappilléreit jelentő cégek között is van kiemelkedő jelentőségű vállalatcsoport, amely hozzátartozik a város életéhez, szinte egy életérzést is jelent – ilyen a Köfém. Partnere a városnak jóban és rosszban, a kihívásokra időben adott válaszokban és a meghozott helyes döntésekben. Kiemelkedő foglalkoztató, adófizető a cég, és élen jár a társadalmi felelősségvállalásban is. Köszönjük az eddigi együttműködést, és sok további, hasonlóan szép évtizedet kívánunk. Isten éltesse a Köfémet és a köfémeseket!”

Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és gyárvezetője elmondta, hogy „köszönettel tartozunk munkatársainknak, partnereinknek, beszállítóinknak és vásárlóinknak és külön Székesfehérvár vezetésének azért a támogatástért, összpontosítástért és folyamatos elkötelezettségért, amellyel hozzájárultak és a mai nap is hozzájárulnak az Arconic sikeréhez és kívánom, hogy vállalatunk további hosszú évtizedeken keresztül képviselhesse a hagyomány és a kimagasló minőség értékeit itt Székesfehérváron.”

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője és HR-vezetője az ünnepi programsorozat kapcsán kiemelte: „Azért, hogy megünnepeljük a gyökereinket, amelyet Székesfehérvár biztosított számunkra egy áprilisban kezdődő és decemberig tartó programsorozatot indítunk. Ennek keretében munkavállalóink bevonásával a mai napon elindul az Arconic Akadémia 10 részes szakmai előadássorozatunk, amely bemutatja az alumíniumipar fejlődését és működését, emellett kiállítást szervezünk 4 generáció személyes emléktárgyaiból. Termelési kisfilmünkkel a szélesebb nagyközönséget is megismertetjük az alumíniumgyártás folyamatával. Ősszel pedig öntőmesterünk közreműködésével készülő köztéri alumíniumszobrot adományozunk a városnak azon az Arconic sétányon, ahová 80 fát is elültetünk a fenntarthatóság jegyében. Szintén a programsorozat keretében a volt Köfém utódvállalataival közösen, egy közösségi játszóteret adományozunk Székesfehérvár városának elköteleződésünk jeleként.”

Mérföldkövek a 80 éves Köfém-Hengermű történetéből

1941. augusztus 29.: A Magyar Bauxitbánya Rt. az alumíniumgyárat Székesfehérvárott létesíti
1943. április 21.: Az első üzemszerű hengerlés napja
1954: Az alumínium a második legkeresettebb fém lett Magyarországon
1961: Sajtolási- és tuskóöntöde építése
1965-69: Meleg- és hideghengerállványok telepítése
1970: Hengerlési tuskóöntöde építése
1975-82: Hengermű üzem korszerűsítése részben nyugati berendezésekkel
1982: 7. olvasztó-öntőegység építése
1995: Az öntött alumíniumtuskó termelése meghaladja a 150 ezer tonnát
1997: Felkészülés a keréktárcsa-alapanyag gyártásra
1999: Az Öntöde éves termelése meghaladta a 200 ezer tonnát
1990-es évek vége, 2000-es évek eleje: A piaci igények szerint az Öntödében gyártott szalagtekercsek és tuskók méretének növelése több lépcsőben
2007: A hulladélfeldolgozási kapacitásnövelésének érdekében egy újabb forgácsolvasztó kemence épül
Az elmúlt években: A füstgáz tisztítórendszerek kiépítése több lépcsőben, megfelelve a legszigorúbb, érvényben lévő EU-s környezetvédelmi előírásoknak
2020. április 1.: Az Arconic-Köfém Mill Products Kft. mint önálló vállalat megkezdi működését
2021. április 21.: A Köfém Hengermű-Öntöde 80 éves évfordulóját ünnepli

Az Arconic vállalatról

Az Arconic Corporation (NYSE: ARNC) a világ egyik vezető alumíniumalapanyag előállító vállalata, amelynek központja Pittsburgh-ben, Pennsylvaniában található. Termékei között vékony és vastag alumínium lemezek és szalagok, illetve innovatív építészeti termékek találhatók, amelyek a teherszállításban, a repülőgépgyártásban, az építőiparban, a csomagolóiparban és egyéb iparágakban kerülnek felhasználásra. 2020-ban a vállalat 5,7 milliárd dolláros árbevételre tett szert. A vállalat 10 országban lévő 24 üzemében megközelítőleg 13 400 munkavállalót foglalkoztat világszerte. Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a teherszállítási ágazat gyártói. A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90%-át exportálja. További információ: www.arconic.com

Gazdaság

 1. A duális képzésben résztvevőket búcsúztatta a DENSO Fehérváron

  Ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a DENSO Gyártó Magyarország Kft-nél szakmai gyakorlatot teljesítő diákokat. A duális képzésben olyan pályaválasztás előtt álló fiatalok vettek részt, akik érdeklődnek a műszaki pálya, a japán technológia és az autóipar iránt.

  2021.05.06.
 2. Nyiss Fehérvárra! - megújult Tourinform iroda és új kedvezménykártya várja a vendégeket

  Megújult Tourinform irodával és egy olyan kedvezménykártyával segíti a város a turizmus fellendülését, ami több mint 20 fehérvári program, látnivaló és élmény ingyenes vagy kedvezményes igénybe vételének lehetőségét biztosítja. A Tourinform irodában új szolgáltatásokkal is várják a turistákat: köztük telefontöltő ponttal, gyereksarokkal és csomagmegőrző szekrénnyel.

  2021.05.06.
 3. Zárszámadás 2020 – tavaly is felelősen, jól gazdálkodott Székesfehérvár

  Rendkívüli hatáskörben eljárva elfogadta a Székesfehérvár 2020-as gazdálkodásáról szóló zárszámadást dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az ehhez készített független könyvvizsgálói jelentés megállapította, hogy az Önkormányzat tavaly is maradéktalanul teljesítette a jogszabályi előírásokat. 

  2021.05.05.
 4. Beruházási támogatással újult meg a fehérvári Ikarus Electric Zrt.műhelye

  A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a napokban három, összesen 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelyből az állami támogatás 1,2 milliárd forintot tett ki - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A székesfehérvári Ikarus Electric Zrt. 321 millió forintos fejlesztésével az elektromos buszok gyártásában lép előre; megújult a vállalat műhelye és korszerűbb eszközöket szereztek be - ismertette a tárcavezető.

  2021.05.03.
 1. Ingyenes képzés fehérvári és Fejér megyei álláskeresőknek

  Sikeres GINOP pályázatnak köszönhetően ingyenes oktatási lehetőséget kínál álláskeresőknek egy székesfehérvári cég. A Microsoft Windows Server Üzemeltetés alapjai és az asszertív kommunikációs képzésre azon székesfehérvári és Fejér megyei személyek jelentkezését várják, akik jelenleg munkanélküliek.

  2021.04.30.
 2. Vidéken élő nőket segítő vállalkozói pályázat indul

  Az AWE Hungary 2021 program május 2-ig várja az olyan 25 és 45 év közötti, nem a fővárosban élő nők jelentkezését, akik megvalósításra váró üzleti ötlettel, vagy korai szakaszban lévő vállalkozással rendelkeznek. Regisztrálni az awehungary.com oldalon lehet.

  2021.04.26.
 3. 80 éves az Arconic-Köfém Hengermű-Öntödéje - fasort telepítenek az évforduló tiszteletére

  A Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. A nagy múltú vállalat világszerte minőségi hengerelt alumíniumlemezek és szalagok széles kínálatával látja el az autó-, a csomagoló-, a háztartási-, a teherszállítási- és az építőipart. Alapításának évfordulóját több hónapos programsorozattal ünnepli, amelynek keretében többek között játszótér átadásában működik együtt és köztéri szobrot is adományoz Székesfehérvárnak.

  2021.04.21.
 4. Otthonfelújítás - teljes generálkivitelezést is vállal a Városgondnokság

  A Városgondnokság építés-kivitelezés csoportja több mint egy évtizede foglalkozik építőipari tevékenységekkel, felújításokkal és új építésekkel. Műszaki munkatársaik megfelelő végzettségű, nagy szakmai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező, igényes munkát végző szakemberek. Az önkormányzati cég lakossági megrendelésre is teljes körű generálkivitelezést vállal számlával, szerződéssel és természetesen garanciával.

  2021.04.21.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár