80 év titka az alumíniumiparban - a Múzeumok Éjszakájáig tekinthető meg a Köfém emlékkiállítása

A Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból áprilisban egy egész éves, Székesfehérvár polgárait is bevonó programsorozat részeként nyílt kiállítás a vállalat volt és jelenlegi dolgozói által felajánlott emléktárgyakból és az Arany János Iskola diákjainak az évfordulóra készült alkotásaiból.
2021.06.09. 15:36 |

Az alumíniumgyártás 80 éves történetét személyes emléktárgyakon keresztül bemutató kiállítás egészen június 26-ig, a Múzeumok Éjszakájáig tekinthető meg a Köfém Oktatási és Közművelődési Központban. A megnyitón részt vett Dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő, Lehrner Zsolt alpolgármester, valamint Török Szabolcs a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója is. 

Az Arconic Európa egyik vezető alumíniumipari hengerművét és öntödéjét üzemelteti Székesfehérváron. A világszerte 10 országban, 24 üzemben, megközelítőleg 13 400 munkavállalóval rendelkező vállalat magyarországi tevékenységét két évtizeddel ezelőtt kezdte meg, de székesfehérvári hengermű-öntöde üzeme 80 éves múlttal rendelkezik- idézte fel beszédében Gábor Balázs, ügyvezető, gyárvezető. Hozzátette, „2020. április 1-jén, az Arconic vállalat elindításának köszönhetően, támaszkodva kiterjedt örökségünkre új fejezetet nyitottunk a jövő felé. Az Arconic, amely a munkavállalók erős értékeire épült, ma egy hatékonyabb és agilisabb vállalat, amely ellenállóbb az előre nem látható kihívásokkal szemben.”

„Az Arconic közösség első számú alapértékünk. Ha körülnézek, büszkeség tölt el, fantasztikus érezni a 80 év történelmére büszkén visszaemlékező és abból energiát és erőt merítő csapatösszefogást, őszinte tiszteletet, amely a tárgyakból sugárzik a vállaltunk és korábbi jogelődjei, munkatársaink és a városunk iránt. Az emléktárgyakban nem pusztán a múlt lenyomatait látják, hanem a megelevenedő tárgyak élettörténeteket, emlékeket, közösen megélt élményeket tárnak elénk és ettől válnak felbecsülhetetlen értékké.” - foglalta össze köszöntőjében Varga Zsuzsanna az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezetője, HR-vezetője. Hozzátette, hogy az Arconic globális vállalatként, kulturálisan, politikailag és gazdaságilag sokszínű környezetben tevékenykedik, elkötelezett a Társadalmi Felelősségvállalás terén is az Arconic Alapítvánnyal közösen évente több mint 220 ezer dollárral támogatja a helyi non profit közösségek fenntartható működését.

Az emlékkiállítás részeként június 16-ig megtekinthetőek az Arany János Iskola diákjainak alkotásai is, amelyek a Köfém Thrive – Women Network Csoportjának a 80 éves Hengermű-Öntöde évfordulójára kiírt alkotási versenyére érkeztek. Ebből az alkalomból 287 tanuló több, mint 50 pályaművet készített. Az Arconic tortákkal, ajándékokkal és a dolgozók szervezésében megvalósuló Sóstói Természetvédelmi Területen tartott élménytúrával fejezte ki köszönetét a fiatal alkotóknak.

A kiállítás kapcsán szervezett panelbeszélgetésen Dr. Kóródi István, az Öntöde Termelés- és Minőségirányítás vezetője, az esemény moderátora, Dr. Bereczki Péter, a Hengermű Minőségirányítási vezetője, Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület képviseletében Csurgó Lajos, a Nyugdíjas Klub részéről Paál István vett részt, akik az alumíniumipar múltját és jelenlegi helyzetét tekintették át. A beszélgetésen a vállalat sikerének titkát keresték, a megfejtést arra, hogyan sikerült a székesfehérvári nagyvállalatnak megküzdenie a kihívásokkal, miközben végig az iparág nemzetközi élvénalában tudott maradni. A résztvevők szerint ennek kulcsa a folyamatos fejlesztés, innováció, ami nem csak a beruházásokban jelent meg, hanem a generációkon átívelő tudásban is.

Arconic 80 éves programsorozat Székesfehérváron

Az Arconic, a fenntarthatóság jegyében július 10-én minden korosztály számára színes programokat kínáló fenntarthatósági családi nappal készül. A vállalat az ősz folyamán pedig egy köztéri alumíniumszobrot adományoz a városnak azon az Arconic sétányon, ahová 80 fát is elültet a fenntarthatóság jegyében.

Emellett a volt Köfém utódvállalataival közösen, kiemelve a Howmet-Köfém Kft-t. egy közösségi teret-játszóteret adományoz a 80 éves Köfém jelképéül Székesfehérvár városának. A tavasszal elindult és az Arconic YouTube csatornáján megtekinthető Arconic Akadémia pedig 10 részes szakmai előadássorozatával a vállalat szakértő munkatársainak közreműködésével mutatja be az alumíniumipar fejlődését és működését.

Az Arconic vállalatról

Az Arconic Corporation (NYSE: ARNC) a világ egyik vezető alumíniumalapanyag előállító vállalata, amelynek központja Pittsburgh-ben, Pennsylvaniában található. Termékei között vékony és vastag alumínium lemezek és szalagok, illetve innovatív építészeti termékek találhatók, amelyek a teherszállításban, a repülőgépgyártásban, az építőiparban, a csomagolóiparban és egyéb iparágakban kerülnek felhasználásra. 2020-ban a vállalat 5,7 milliárd dolláros árbevételre tett szert. A vállalat 10 országban lévő 24 üzemében megközelítőleg 13 400 munkavállalót foglalkoztat világszerte. Az Arconic fő piacai az autóipar, a csomagolóipar, a háztartási cikkek és a teherszállítási ágazat gyártói. A Székesfehérvári üzem 800 dolgozójával, termékeinek több, mint 90%-át exportálja. További információ: www.arconic.com

Gazdaság

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár