75,6 millió forint megtakarítás a Fejérvíznél a módosított Közműadó törvénynek köszönhetően

A parlament módosította a Közműadó törvényt: a változtatással a lakosság könnyebben tud rácsatlakozni a közműhálózatokra, illetve sávos rendszerűre változtatták a víziközmű-vezeték adózási struktúráját. Ez utóbbi kedvezően érinti a kisebb településeket, ahol fogyasztóarányosan hosszabbak a vezetékek. Így a közel nyolcvan településen szolgáltató Fejérvíz Zrt-nek ez 75,6 millió megtakarítást eredményez az ivóvíz esetében
2020.11.20. 18:31 |

Ez a számítások szerint 2022-től további 55,5 millió, éves szinten összesen 131,1 millió forint megtakarítást jelenthet a szennyvízhez kapcsolódó adósáv kalkulált változásával együtt.

Törvénymódosítást fogadott el a parlament az építkezések bürokráciacsökkentésének a céljából, ezzel a lakosság könnyebben tud csatlakozni a közműhálózatokra. Eszerint többek között a tervek elfogadtatásában a szolgáltatónak kell jeleznie, ha nem ért egyet a csatlakozás módjával. A döntés értelmében megváltozott a víziközmű-vezeték adójának a struktúrája: az adósáv attól függ, hogy a szolgáltató a megelőző évben egy kilométernyi vezetékre vetítve hány köbméter vizet értékesített.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, és közösségi oldalán szólította meg a fehérváriakat a témával kapcsolatban: „(…) a parlament többségének szerdai döntése jobb helyzetbe hozza a – több mint nyolcvan önkormányzat tulajdonában álló – Fejérvíz Zrt-t, hiszen mintegy 75 millió forinttal kevesebb közműadót kell fizetnie így 2021-ben. Az adófizetés új struktúrája végre elismeri, hogy a vidéki településeken élők részére nyújtott szolgáltatás biztonsága is fontos és ennek működtetése természetszerűleg drágább, mint a nagyvároson belüli szolgáltatás. Sok még a teendőnk a víziközműszolgáltatás területén, de ez egy fontos első lépés. Ezúton is köszönöm a Fejérvíz dolgozóinak a megértést, az elkötelezett és magas színvonalú munkát, ennek az alapvető közszolgáltatásnak a biztosítását.”

A Közműadó törvény módosítása pozitív változásokat jelent a Fejérvíz Zrt. esetében, fogalmaz Laczi Péter, a Zrt. vezérigazgatója. A jelenlegi, éves 438,6 millió Forint értékű közművezeték adó a törvény változás hatására a jövő évben 75,6 millió forinttal mérsékli a befizetendő adó mértékét az ivóvízszolgáltatás terén. A 2022. évtől a szennyvízelvezetés vonatkozásában változások lépnek életbe: három új települést csatlakoztatnak a csatornaszolgáltatás rendszerébe, ezzel a vállalat egésze egy kedvezőbb adósávba kerülhet, ami további 55,5 millió forint vezetékadó-csökkenést jelent.

A jogszabályváltozás előtt azok a vízművek, amelyek sűrűn lakott településen üzemeltettek, fajlagosan jobban jártak, hiszen ha az értékesített szolgáltatást a vezetékhosszra vetítjük, akkor egy társházas környezet kedvezőbb eredményt mutatott, mint egy ritkbban lakott, falusias jellegű vidék. A Fejérvíz Zrt-re a fenti változások pozitívan hatnak, ezzel mérséklődik a 2013. évben befagyasztott közüzemi díjak okozta veszteség.

Gazdaság

 1. Több milliárdos bevételkiesés mellett is stabil a város gazdálkodása

  Mintegy 5-6 milliárd forinttal csökken önkormányzatunk bevétele 2020-ban, 2021-ben is csak ezzel a drasztikusan kevesebb bevételi szinttel számolhatunk. Ennek alapján kell zárnunk az idei évet és reálisan tervezni a jövő évi költségvetést - tájékoztatott közösségi oldalán Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere.

  2020.11.17.
 2. Gumiabroncsokkal támogatta az Országos Mentőszolgálatot a fehérvári Gumiflex

  A járványügyi helyzetben a szokásosnál is fontosabb, hogy azok a cégek, amelyek megtehetik, kivegyék a részüket a társadalmi felelősségvállalásból, és segítsék a közösségeket, a lakosságot. A járvány második szakaszában is vannak példamutató vállalkozások, közéjük tartozik a Gumiflex Kft., amely gumiabroncsok adományozásával támogatta az Országos Mentőszolgálat működését.

  2020.11.12.
 3. Kapacitásbővítés a székesfehérvári Amplio Automatika Kft.-nél

  Kapacitásbővítő beruházást hajtott végre és minimum 37 munkahelyet tud megőrizni az automatizálással és prototípusfejlesztéssel foglalkozó, elsősorban autóipari gyártók gyártósoraira célgépeket tervező és gyártó székesfehérvári Amplio Automatika Kft.

  2020.11.11.
 4. Megvan a kivitelezője a Ciszterci Szent István Gimnázium bővítésének

  A kiskunhalasi Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt. bővítheti a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumot, nettó 1 milliárd 848 millió forintért. A becsült ellenérték ettől 45 millióval több volt. A tenderen veszített több, a közbeszerzéseken gyakori nyertes építőipari cég is.

  2020.11.08.

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6