75,6 millió forint megtakarítás a Fejérvíznél a módosított Közműadó törvénynek köszönhetően

A parlament módosította a Közműadó törvényt: a változtatással a lakosság könnyebben tud rácsatlakozni a közműhálózatokra, illetve sávos rendszerűre változtatták a víziközmű-vezeték adózási struktúráját. Ez utóbbi kedvezően érinti a kisebb településeket, ahol fogyasztóarányosan hosszabbak a vezetékek. Így a közel nyolcvan településen szolgáltató Fejérvíz Zrt-nek ez 75,6 millió megtakarítást eredményez az ivóvíz esetében
2020.11.20. 18:31 |

Ez a számítások szerint 2022-től további 55,5 millió, éves szinten összesen 131,1 millió forint megtakarítást jelenthet a szennyvízhez kapcsolódó adósáv kalkulált változásával együtt.

Törvénymódosítást fogadott el a parlament az építkezések bürokráciacsökkentésének a céljából, ezzel a lakosság könnyebben tud csatlakozni a közműhálózatokra. Eszerint többek között a tervek elfogadtatásában a szolgáltatónak kell jeleznie, ha nem ért egyet a csatlakozás módjával. A döntés értelmében megváltozott a víziközmű-vezeték adójának a struktúrája: az adósáv attól függ, hogy a szolgáltató a megelőző évben egy kilométernyi vezetékre vetítve hány köbméter vizet értékesített.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, és közösségi oldalán szólította meg a fehérváriakat a témával kapcsolatban: „(…) a parlament többségének szerdai döntése jobb helyzetbe hozza a – több mint nyolcvan önkormányzat tulajdonában álló – Fejérvíz Zrt-t, hiszen mintegy 75 millió forinttal kevesebb közműadót kell fizetnie így 2021-ben. Az adófizetés új struktúrája végre elismeri, hogy a vidéki településeken élők részére nyújtott szolgáltatás biztonsága is fontos és ennek működtetése természetszerűleg drágább, mint a nagyvároson belüli szolgáltatás. Sok még a teendőnk a víziközműszolgáltatás területén, de ez egy fontos első lépés. Ezúton is köszönöm a Fejérvíz dolgozóinak a megértést, az elkötelezett és magas színvonalú munkát, ennek az alapvető közszolgáltatásnak a biztosítását.”

A Közműadó törvény módosítása pozitív változásokat jelent a Fejérvíz Zrt. esetében, fogalmaz Laczi Péter, a Zrt. vezérigazgatója. A jelenlegi, éves 438,6 millió Forint értékű közművezeték adó a törvény változás hatására a jövő évben 75,6 millió forinttal mérsékli a befizetendő adó mértékét az ivóvízszolgáltatás terén. A 2022. évtől a szennyvízelvezetés vonatkozásában változások lépnek életbe: három új települést csatlakoztatnak a csatornaszolgáltatás rendszerébe, ezzel a vállalat egésze egy kedvezőbb adósávba kerülhet, ami további 55,5 millió forint vezetékadó-csökkenést jelent.

A jogszabályváltozás előtt azok a vízművek, amelyek sűrűn lakott településen üzemeltettek, fajlagosan jobban jártak, hiszen ha az értékesített szolgáltatást a vezetékhosszra vetítjük, akkor egy társházas környezet kedvezőbb eredményt mutatott, mint egy ritkbban lakott, falusias jellegű vidék. A Fejérvíz Zrt-re a fenti változások pozitívan hatnak, ezzel mérséklődik a 2013. évben befagyasztott közüzemi díjak okozta veszteség.

Gazdaság

 1. Fehérvári gazdasági mentőcsomag - tíz szállásadó vállalkozás igényelt segítséget

  Lezárult a szállásadók számára meghirdetett pályázat a gazdasági mentőcsomag keretében Székesfehérváron. A programot az Önkormányzat hirdette meg, hogy segítse a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, köztük a szállásadókat is. A részletekről a közösségi oldalán számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2021.03.03.
 2. Székesfehérváron is ingyenesen szállít ki két hétig a Coop Online

  A tisztán magyar tulajdonú Coop Online élelmiszer-webáruház március 1-től 15-ig ingyenesen szállít házhoz az ország bármely pontjára, akár egy munkanapon belül.

  2021.03.03.
 3. Ilyen árakkal indították az évet a székesfehérvári ingatlanok

  Székesfehérvár ingatlanpiaca kevésbé mozgalmas évet tudhat maga mögött. Az idei év viszont más lehet. A harmadik hullám, valamint a kormányzati intézkedések és támogatások újabb változásokat hozhatnak magukkal. Az Ingatlannet.hu statisztikai adatait felhasználva mutatja meg, hogyan indultak útnak a 2021-es ingatlanárak és hogy mire lehet számítani a jövőben.

  2021.03.01.
 4. Idén is kérhetjük a NAV-tól az szja-bevallási tervezet postázását

  Akinek még nincs KAÜ azonosítója (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-áig.

  2021.03.01.
 1. Munkába álltak a Videoton EAS Kft. automatizált gépei

  A Gazdaság-újraindítási Akcióterv harmadik ütemének egyik fontos eleme a magyar gazdaság teljes digitalizálása - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán. A tárcavezető közösségimédia-posztjában jelezte, hogy a Videoton EAS Kft. kormányzati támogatással vásárolt automatizált gépei már munkába álltak.

  2021.02.23.
 2. Digitális professzionális mérőeszközöket kapott a HTM-től a Széchenyi Technikum

  A HTM Zrt. közel 11 ezer euro összegben ajánlott fel digitális professzionális mérőeszközöket a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum számára. Ezekkel már az alapozó oktatás során megismerkedhetnek a diákok, így mire 11. évfolyamon a cég duális képzőhelyként bekapcsolódik az oktatásukba, már teljes rálátásuk lesz az ipari eszközökre.

  2021.02.22.
 3. Az Alba Plaza felújításával teljesen átalakul Fejér megye legnagyobb bevásárlóközpontja

  Megkezdődik a belvárosi Alba Plaza nagyszabású korszerűsítésének és bővítésének előkészítése, amelynek köszönhetően a bevásárlóközpont kívül és belül is jelentősen megújul. A teljes körű felújítás keretében a mostani tetőparkoló helyére egy újabb kereskedelmi szint épül, ezzel csaknem megduplázódik a pláza alapterülete, továbbá kialakításra kerül egy rendezvénytér a földszinten, illetve új bejáratot kap a mozi. 

  2021.02.22.
 4. Március 15-től lesz elérhető az szja bevallás tervezete a NAV oldalán

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti a személyijövedelemadó(szja)-bevallási tervezeteket, amelyeket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán.

  2021.02.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4