70 éves az Alba Regia Táncegyüttes - programokkal készülnek

2019-ben ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az Alba Regia Táncegyüttes, akik számos alkalommal vitték már el Székesfehérvár jó hírét a világban. Az elmúlt hét évtizedben számos országos és nemzetközi sikert értek el.
2018.12.07. 13:36 |

A jubileum jegyében az egész évadot felölelő programsorozattal szeretné méltó módon emlékezetessé tenni és megünnepelni a 70 év sikertörténetét az Alba Regia Táncegyüttes.

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, igazi közösség az, aki az ARTE-n keresztül ehhez a néptáncmozgalomhoz tartozik és 70 év alatt több ezren vannak azok, akik kapcsolódtak, vagy kapcsolódnak a mozgalomhoz. "Fontos, hogy ez a kulturális mozgalom a jövő évben szélesebb körben is megmutathatja magát nagyszabású jubileumi programokon keresztül. Az emlékévtől kézzelfogható eredményeket is remélünk, például azt, hogy a város tulajdonába kerül a Táncház, ami jelentős felújításra szorul. A város szándéka, hogy átvegye a Táncházat, felújítsa és működtesse, ezzel is segítve a néptáncmozgalom érvényesülését." - tette hozzá.

Juhász Zsófia, az ARTE elnöke elmondta, hogy a jubileumi évre gazdag programsorozattal készülnek, hogy mindent meg tudjon mutatni magából az Alba Regia Táncegyüttes.

Már az év első felében számos programmal készülnek: február 2-án a Vigasságcsinálók Báljával indul a jubileumi év, ahol fellép Gájer Bálint, a Székesfehérvári Balettszínház, a Dimenzió Zenekar is a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett.

Február 9-én a Néptáncosok IV. Fehérvári Találkozójára kerül sor, ahová az egész Kárpát-medencéből érkeznek táncosok. Március 23-án a VII. Mezőföld Virágai Szólótáncversenyt, március 30-án pedig a Családban marad című programot rendezik meg, ahová albás "táncos famíliákat" hívtak. Április 6-án lesz a Generációk találkozója, ahol szeretnének minél több egykori albást vendégül látni egy kis nosztálgiázásra, főzésre. Április 28-án a Tánc Világnapját ünneplik a Vörösmarty Színházban, május 25-26-án pedig a Húzd keresztül! fesztiválra kerül sor gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek részvételével.

Kultúra

 1. Közgyűlési előterjesztés a könyvtári közfoglalkoztatottakért

  A pénteki rendkívüli közgyűlésen a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kapcsolatos javaslatot is beterjeszt Székesfehérvár polgármestere a képviselőtestület elé. Ezzel biztosítaná a város az első félévre – az Országos Kulturális Közfoglalkoztatási Program esetleges kedvezőtlen változása esetén – a programban résztvevők továbbfoglalkoztatását.

  2019.02.21.
 2. Gyöngyözés, foltvarrás és ékszerkészítés lesz szombaton a Rác utcában

  Újabb állomásaihoz érkeznek a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett alkotóműhelyek a Rác utcában. Február 23-án, szombaton 10 órától újra bekapcsolódhatnak az érdeklődők a gyöngyfűzésbe, a foltvarrásba és az üvegékszer-készítésbe.

  2019.02.21.
 3. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 4. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka