70 éves az Alba Regia Táncegyüttes - programokkal készülnek

2019-ben ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az Alba Regia Táncegyüttes, akik számos alkalommal vitték már el Székesfehérvár jó hírét a világban. Az elmúlt hét évtizedben számos országos és nemzetközi sikert értek el.
2018.12.07. 13:36 |

A jubileum jegyében az egész évadot felölelő programsorozattal szeretné méltó módon emlékezetessé tenni és megünnepelni a 70 év sikertörténetét az Alba Regia Táncegyüttes.

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, igazi közösség az, aki az ARTE-n keresztül ehhez a néptáncmozgalomhoz tartozik és 70 év alatt több ezren vannak azok, akik kapcsolódtak, vagy kapcsolódnak a mozgalomhoz. "Fontos, hogy ez a kulturális mozgalom a jövő évben szélesebb körben is megmutathatja magát nagyszabású jubileumi programokon keresztül. Az emlékévtől kézzelfogható eredményeket is remélünk, például azt, hogy a város tulajdonába kerül a Táncház, ami jelentős felújításra szorul. A város szándéka, hogy átvegye a Táncházat, felújítsa és működtesse, ezzel is segítve a néptáncmozgalom érvényesülését." - tette hozzá.

Juhász Zsófia, az ARTE elnöke elmondta, hogy a jubileumi évre gazdag programsorozattal készülnek, hogy mindent meg tudjon mutatni magából az Alba Regia Táncegyüttes.

Már az év első felében számos programmal készülnek: február 2-án a Vigasságcsinálók Báljával indul a jubileumi év, ahol fellép Gájer Bálint, a Székesfehérvári Balettszínház, a Dimenzió Zenekar is a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett.

Február 9-én a Néptáncosok IV. Fehérvári Találkozójára kerül sor, ahová az egész Kárpát-medencéből érkeznek táncosok. Március 23-án a VII. Mezőföld Virágai Szólótáncversenyt, március 30-án pedig a Családban marad című programot rendezik meg, ahová albás "táncos famíliákat" hívtak. Április 6-án lesz a Generációk találkozója, ahol szeretnének minél több egykori albást vendégül látni egy kis nosztálgiázásra, főzésre. Április 28-án a Tánc Világnapját ünneplik a Vörösmarty Színházban, május 25-26-án pedig a Húzd keresztül! fesztiválra kerül sor gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek részvételével.

Kultúra

 1. Híresek és Képek - világhírű fotográfusok alkotásai a Csók Képtárban

  Híresek és Képek címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival.

  2019.05.23.
 2. Hetedszer lesz Hetedhét Játékfesztivál a hétvégén a Belvárosban

  Felhővadászat, lovagi torna, bábjáték-automata, fotószínház, kézműves foglalkozások, hétpróbás kalandok a mesebeli számok világában és rengeteg játék, no meg báb- és meseelőadások, koncert Szalóki Ágival és Rutkai Borival – élményteli hétvégét kínál a hetedik Hetedhét Játékfesztivál a fehérvári belvárosban május 25–26-án.

  2019.05.23.
 3. Még három alkalommal láthatja a közönség a Rómeó és Júlia balettet

  Májusban még egy alkalommal - május 27-én hétfőn 18 órától - majd júniusban még két alkalommal láthatja a közönség a Székesfehérvári Balettszínház Rómeó és Júlia című előadását, amely neves nemzetközi alkotók közreműködésével valósult meg és május 12-én vasárnap mutatták be.

  2019.05.22.
 4. Százötven izgalmas modern fotó érkezik a Csók Képtárba

  Híresek és Képek címmel nyílik kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival. Az átfogó válogatás az 1910-40-es évek társadalmi és művészeti közegének, divatjának világába ad betekintést, valamint képet ad a háborúk pusztításairól.

  2019.05.22.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka