70 éves az Alba Regia Táncegyüttes - programokkal készülnek

2019-ben ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az Alba Regia Táncegyüttes, akik számos alkalommal vitték már el Székesfehérvár jó hírét a világban. Az elmúlt hét évtizedben számos országos és nemzetközi sikert értek el.
2018.12.07. 13:36 |

A jubileum jegyében az egész évadot felölelő programsorozattal szeretné méltó módon emlékezetessé tenni és megünnepelni a 70 év sikertörténetét az Alba Regia Táncegyüttes.

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, igazi közösség az, aki az ARTE-n keresztül ehhez a néptáncmozgalomhoz tartozik és 70 év alatt több ezren vannak azok, akik kapcsolódtak, vagy kapcsolódnak a mozgalomhoz. "Fontos, hogy ez a kulturális mozgalom a jövő évben szélesebb körben is megmutathatja magát nagyszabású jubileumi programokon keresztül. Az emlékévtől kézzelfogható eredményeket is remélünk, például azt, hogy a város tulajdonába kerül a Táncház, ami jelentős felújításra szorul. A város szándéka, hogy átvegye a Táncházat, felújítsa és működtesse, ezzel is segítve a néptáncmozgalom érvényesülését." - tette hozzá.

Juhász Zsófia, az ARTE elnöke elmondta, hogy a jubileumi évre gazdag programsorozattal készülnek, hogy mindent meg tudjon mutatni magából az Alba Regia Táncegyüttes.

Már az év első felében számos programmal készülnek: február 2-án a Vigasságcsinálók Báljával indul a jubileumi év, ahol fellép Gájer Bálint, a Székesfehérvári Balettszínház, a Dimenzió Zenekar is a házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett.

Február 9-én a Néptáncosok IV. Fehérvári Találkozójára kerül sor, ahová az egész Kárpát-medencéből érkeznek táncosok. Március 23-án a VII. Mezőföld Virágai Szólótáncversenyt, március 30-án pedig a Családban marad című programot rendezik meg, ahová albás "táncos famíliákat" hívtak. Április 6-án lesz a Generációk találkozója, ahol szeretnének minél több egykori albást vendégül látni egy kis nosztálgiázásra, főzésre. Április 28-án a Tánc Világnapját ünneplik a Vörösmarty Színházban, május 25-26-án pedig a Húzd keresztül! fesztiválra kerül sor gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek részvételével.

Kultúra

 1. Fehérvári beszélgetések II. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, hétfőn 17 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések II. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2018.12.16.
 2. Diótörő - bemutatta első nagybalettjét a Székesfehérvári Balett Színház

  Pénteken este a Vörösmarty Színházban mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház Csajkovszkij Diótörő című balettjét. Csajkovszkij remekműve, a Diótörő olyan klasszikus értékeket hordozó zenemű, amely az ünnep fontosságát hangsúlyozza és a hétköznapok szürkeségétől való eltávolodást jelenti. 

  2018.12.15.
 3. Január 18-ig látható Novák Edith kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban

  Pénteken este nyílt meg Novák Edith „Mind-Egy” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 2019 január 18-ig látható tárlatot Soproni Kiss Sándor, festőművész nyitotta meg.

  2018.12.15.
 4. Idén is lesz Zsákbacserép a Pelikán Galériában

  Ötödik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Művészek Társasága azt a karácsonyváró rendezvényét, amelynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek. A játék lényege, hogy a Társaság tagjai és meghívott művészek: festők, grafikusok, szobrászok és textiltervezők díszítenek, festenek előre elkészített kerámiákat, amelyeket vidám árverés során lehet megszerezni. 

  2018.12.14.

Fehérvári advent

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka