70 esztendeje a város szolgálatában - a Széphő Zrt. múltja, jelene és jövője

A Széphő Zrt. történetéről szóló visszatekintéssel, valamint jelenéről és jövőjéről szóló előadással emlékeztek a székesfehérvári cég megalapításának 70. évfordulójára. Az érdeklődők dr. Demeter Zsófia, történész, Fehérvár díszpolgára és Szauter Ákos, vezérigazgató vetítettképes bemutatóit láthatták szerdán este a Városháza Dísztermében. 
2019.04.10. 20:31 |

Székesfehérvár egyik legfontosabb közszolgáltatója, a Széphő Zrt. jogelődje, a Kerületi Ingatlan Központ Székesfehérvári Kirendeltsége 1949. április 15-én állami vállalatként kezdte meg működését.

A társaság 70 éves története az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott a város életével. A cég ma több mint 21.500 háztartás számára biztosítja a fűtést és a melegvízellátást. „Székesfehérvár XX. századi fejlesztési korszakai a közművesítés szempontjából” címmel dr. Demeter Zsófia tartott előadást szerdán este a Városháza Dísztermében.

A történész szólt az 1930-as évek nagyütemű infrastrukturális fejlesztéseiről, a városrendezési tervekről. Mint mondta, a két világháború közötti időszakban tündérkirálynőként aposztrofált, újjáépített városban a korban modernnek számító fejlesztés valósult meg. Ennek egyik eleme volt a Közmű Vállalat alapítása. A nagyipari beruházások alapját jelentő energiaellátás biztosítása miatt is fontos volt, hogy a közműszolgáltatás a város tulajdonában legyen.

Dr. Demeter Zsófia szólt az első távhővezeték megépítéséről, amelyet a Királysori központtól az Árpád-fürdőig és a tanácsházáig fektettek le. A háború utáni időszak az újrakezdésről szólt, az energiaszolgáltatás helyreállítását követően a távhőszolgáltatás és az energiaellátás mellett a folyamatosan épülő társasházak kezelése és a bérlemények fenntartása is a feladatok között szerepelt.

Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója előadásában szólt arról, hogy a jelen mindennapjainak legfontosabb feladata a magas színvonalú, megbízható szolgáltatás.

Az egyik legbiztosabb mérőszáma a szolgáltatás minőségének, ha észrevétlenek tudunk maradni. Olyan tevékenységet végzünk, amit a lakók, fogyasztók jellemzően akkor vesznek észre, ha valami gond adódik.” Az idei év legnagyobb feladatának nevezte a 2016-ban megkezdett, a Királysori telephely kapacitásának kitelepítését megcélzó projectet. A Királysor kapcsán megemlítette, hogy azt a gépet, amelyet a Közmű Vállalat egykori igazgatójaként nagyapja, Szauter Rezső elindított, a több évtizedes szolgálat után ő, vagyis az unoka állította le a Széphő vezetőjeként.

A társasházkezelési tevékenységet az elmúlt években újragondolták, ennek köszönhetően komplex, megbízható és minőségi szolgáltatást tudnak nyújtani. Szauter Ákos elmondta: távhő van, volt és lesz. “Ebből a volt és a van biztos, a lesz az én vízióm. Meggyőződésem, hogy a távhő az egyik legkorszerűbb, legkényelmesebb, legkörnyezetbarátabb és legbiztonságosabb közszolgáltatási mód, és ezért még sokáig fent fog maradni.” - zárta gondolatait a vezérigazgató a szerdai fórumon, amelyet a székesfehérvári közszolgáltató cég megalapításának 70. évfordulója alkalmából szerveztek.

Gazdaság

 1. Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

  Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.

  2019.06.05.
 2. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 3. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 4. Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

  Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.

  2019.05.17.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek