70 esztendeje a város szolgálatában - a Széphő Zrt. múltja, jelene és jövője

A Széphő Zrt. történetéről szóló visszatekintéssel, valamint jelenéről és jövőjéről szóló előadással emlékeztek a székesfehérvári cég megalapításának 70. évfordulójára. Az érdeklődők dr. Demeter Zsófia, történész, Fehérvár díszpolgára és Szauter Ákos, vezérigazgató vetítettképes bemutatóit láthatták szerdán este a Városháza Dísztermében. 
2019.04.10. 20:31 |

Székesfehérvár egyik legfontosabb közszolgáltatója, a Széphő Zrt. jogelődje, a Kerületi Ingatlan Központ Székesfehérvári Kirendeltsége 1949. április 15-én állami vállalatként kezdte meg működését.

A társaság 70 éves története az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott a város életével. A cég ma több mint 21.500 háztartás számára biztosítja a fűtést és a melegvízellátást. „Székesfehérvár XX. századi fejlesztési korszakai a közművesítés szempontjából” címmel dr. Demeter Zsófia tartott előadást szerdán este a Városháza Dísztermében.

A történész szólt az 1930-as évek nagyütemű infrastrukturális fejlesztéseiről, a városrendezési tervekről. Mint mondta, a két világháború közötti időszakban tündérkirálynőként aposztrofált, újjáépített városban a korban modernnek számító fejlesztés valósult meg. Ennek egyik eleme volt a Közmű Vállalat alapítása. A nagyipari beruházások alapját jelentő energiaellátás biztosítása miatt is fontos volt, hogy a közműszolgáltatás a város tulajdonában legyen.

Dr. Demeter Zsófia szólt az első távhővezeték megépítéséről, amelyet a Királysori központtól az Árpád-fürdőig és a tanácsházáig fektettek le. A háború utáni időszak az újrakezdésről szólt, az energiaszolgáltatás helyreállítását követően a távhőszolgáltatás és az energiaellátás mellett a folyamatosan épülő társasházak kezelése és a bérlemények fenntartása is a feladatok között szerepelt.

Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója előadásában szólt arról, hogy a jelen mindennapjainak legfontosabb feladata a magas színvonalú, megbízható szolgáltatás.

Az egyik legbiztosabb mérőszáma a szolgáltatás minőségének, ha észrevétlenek tudunk maradni. Olyan tevékenységet végzünk, amit a lakók, fogyasztók jellemzően akkor vesznek észre, ha valami gond adódik.” Az idei év legnagyobb feladatának nevezte a 2016-ban megkezdett, a Királysori telephely kapacitásának kitelepítését megcélzó projectet. A Királysor kapcsán megemlítette, hogy azt a gépet, amelyet a Közmű Vállalat egykori igazgatójaként nagyapja, Szauter Rezső elindított, a több évtizedes szolgálat után ő, vagyis az unoka állította le a Széphő vezetőjeként.

A társasházkezelési tevékenységet az elmúlt években újragondolták, ennek köszönhetően komplex, megbízható és minőségi szolgáltatást tudnak nyújtani. Szauter Ákos elmondta: távhő van, volt és lesz. “Ebből a volt és a van biztos, a lesz az én vízióm. Meggyőződésem, hogy a távhő az egyik legkorszerűbb, legkényelmesebb, legkörnyezetbarátabb és legbiztonságosabb közszolgáltatási mód, és ezért még sokáig fent fog maradni.” - zárta gondolatait a vezérigazgató a szerdai fórumon, amelyet a székesfehérvári közszolgáltató cég megalapításának 70. évfordulója alkalmából szerveztek.

Gazdaság

 1. Harmincegy csapat versenyzett a LEGO robotépítési és programozási versenyen

  Az Edutus Egyetem hatodik alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad™ (WRO™) LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi versenyt, a regionális elődöntőre Székesfehérváron, a Kertész Csárdában került sor kedden. A verseny célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására.

  2019.06.11.
 2. Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

  Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.

  2019.06.05.
 3. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 4. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 1. Világmárkákkal bővülhet a Plaza kínálata, új parkolóhelyek létesülnek a belvárosban

  Az Alba Plaza és környezetének tervezett rekonstrukciójáról és fejlesztéséről egyeztettek a székesfehérvári Városházán az Önkormányzat és az Indotek Group vezetői. Az ingatlanfejlesztő társaság tájékoztatása szerint az Alba Plaza megvásárlását követően szakembereik azonnal megkezdték a bevásárlóközpont felújítására, valamint környezetének fejlesztésére vonatkozó tervek kidolgozását. Ezeket a nyár végén mutatják be a város számára. 

  2019.05.10.
 2. A Grundfosnál vendégeskedett a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület

  Éves beszámolóját fogadat el a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület, meghatározva a következő időszak terveit, ötleteit, témajavaslatait. A civil szervezet csütörtökön új tagot is választott Gesztesi Béla, a VOSZ Fejér megyei elnökének személyében.

  2019.04.25.
 3. Ugródeszkára léptek az ingatlanárak Székesfehérváron

  Székesfehérváron mind a családi házak, mind a lakások négyzetméter árai jelentősen megugrottak az elmúlt egy évben. Idén februárban pedig a székesfehérvári családi házak és panellakások átlagárai már az országos átlagot is meghaladták - derül ki az ingatlannet.hu fehérvári elemzéséből.

  2019.04.18.
 4. 70 éve a város szolgálatában - díszvacsorával ünnepelték a SZÉPHŐ-t

  A SZÉPHŐ Zrt. megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából szerveztek díszvacsorát csütörtökön a Hotel Magyar Királyban, ahol egy dokumentumfilmet is láthattak a résztvevők a cég működéséről. A társaság 70 éves története az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott a város életével.

  2019.04.11.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek