70 esztendeje a város szolgálatában - a Széphő Zrt. múltja, jelene és jövője

A Széphő Zrt. történetéről szóló visszatekintéssel, valamint jelenéről és jövőjéről szóló előadással emlékeztek a székesfehérvári cég megalapításának 70. évfordulójára. Az érdeklődők dr. Demeter Zsófia, történész, Fehérvár díszpolgára és Szauter Ákos, vezérigazgató vetítettképes bemutatóit láthatták szerdán este a Városháza Dísztermében. 
2019.04.10. 20:31 |

Székesfehérvár egyik legfontosabb közszolgáltatója, a Széphő Zrt. jogelődje, a Kerületi Ingatlan Központ Székesfehérvári Kirendeltsége 1949. április 15-én állami vállalatként kezdte meg működését.

A társaság 70 éves története az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott a város életével. A cég ma több mint 21.500 háztartás számára biztosítja a fűtést és a melegvízellátást. „Székesfehérvár XX. századi fejlesztési korszakai a közművesítés szempontjából” címmel dr. Demeter Zsófia tartott előadást szerdán este a Városháza Dísztermében.

A történész szólt az 1930-as évek nagyütemű infrastrukturális fejlesztéseiről, a városrendezési tervekről. Mint mondta, a két világháború közötti időszakban tündérkirálynőként aposztrofált, újjáépített városban a korban modernnek számító fejlesztés valósult meg. Ennek egyik eleme volt a Közmű Vállalat alapítása. A nagyipari beruházások alapját jelentő energiaellátás biztosítása miatt is fontos volt, hogy a közműszolgáltatás a város tulajdonában legyen.

Dr. Demeter Zsófia szólt az első távhővezeték megépítéséről, amelyet a Királysori központtól az Árpád-fürdőig és a tanácsházáig fektettek le. A háború utáni időszak az újrakezdésről szólt, az energiaszolgáltatás helyreállítását követően a távhőszolgáltatás és az energiaellátás mellett a folyamatosan épülő társasházak kezelése és a bérlemények fenntartása is a feladatok között szerepelt.

Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója előadásában szólt arról, hogy a jelen mindennapjainak legfontosabb feladata a magas színvonalú, megbízható szolgáltatás.

Az egyik legbiztosabb mérőszáma a szolgáltatás minőségének, ha észrevétlenek tudunk maradni. Olyan tevékenységet végzünk, amit a lakók, fogyasztók jellemzően akkor vesznek észre, ha valami gond adódik.” Az idei év legnagyobb feladatának nevezte a 2016-ban megkezdett, a Királysori telephely kapacitásának kitelepítését megcélzó projectet. A Királysor kapcsán megemlítette, hogy azt a gépet, amelyet a Közmű Vállalat egykori igazgatójaként nagyapja, Szauter Rezső elindított, a több évtizedes szolgálat után ő, vagyis az unoka állította le a Széphő vezetőjeként.

A társasházkezelési tevékenységet az elmúlt években újragondolták, ennek köszönhetően komplex, megbízható és minőségi szolgáltatást tudnak nyújtani. Szauter Ákos elmondta: távhő van, volt és lesz. “Ebből a volt és a van biztos, a lesz az én vízióm. Meggyőződésem, hogy a távhő az egyik legkorszerűbb, legkényelmesebb, legkörnyezetbarátabb és legbiztonságosabb közszolgáltatási mód, és ezért még sokáig fent fog maradni.” - zárta gondolatait a vezérigazgató a szerdai fórumon, amelyet a székesfehérvári közszolgáltató cég megalapításának 70. évfordulója alkalmából szerveztek.

Gazdaság

 1. El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

  Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.

  2020.01.16.
 2. Székesfehérváron is ismertetik a Magyar Multi Programot

  Elindul a Magyar Multi Program második köre, március 5-től várják a vállalkozások jelentkezését - jelentette be szerdán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Országjárás kezdődik a program megismertetésére, melynek Székesfehérvár is állomása lesz.

  2020.01.16.
 3. Pályázat indul a Fejér Temék elismerés elnyerésére

  A helyi termékek népszerűsítése és esetlegesen minőségének javítása érdekében ösztönző lehet a szakmai alapon elnyerhető „Fejér Termék” elismerés, amelyet pályázat útján lehet elnyerni. A pályázati felhívás hamarosan megjelenik a Fejér Megyei Önkormányzat és a Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Fórum honlapján is.

  2020.01.14.
 4. Gazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak Fehérváron az üzbég nagykövettel

  Az Albacomp Innovációs Központban folytatott tárgyalásokat a gazdasági együttműködésről és az informatikai cég kínálta piaci lehetőségekről Sherzod Ikromovich Asadov, Üzbegisztán nagykövete hétfőn. A tanácskozáson többek között székesfehérvári fejlesztésű okos mérőóra-leolvasók, okosparkoló-, illetve okoskonténer-figyelő megoldások üzbég felhasználását érintették. 

  2020.01.13.
 1. Horváth Tamás vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Horváth Tamásnak, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettesének ítéltek oda. A tősgyökeres székesfehérvári vállalatvezető nemcsak cégéhez, szülővárosához is mindig hűséges maradt.

  2019.12.12.
 2. Ezek lesznek a legfontosabb építőipari trendek 2020-ban

  Mint minden ágazatban, úgy természetesen az építőiparban is folyamatosan változnak a trendek. A fejlődés bizonyos területeken annyira felgyorsult, hogy ami még tegnap népszerű volt, az holnap már könnyedén elavulttá válhat, ezeket a változásokat pedig nagyon jól nyomon lehet követni, amennyiben egy kicsi rálátásunk is van erre a szegmensre. 

  2019.12.03.
 3. Átadták az SHS új székesfehérvári irodaépületét

  Ünnepélyes keretek között adták át az SHS Építő Kft. új irodaházát. A székesfehérvári vállalkozás 450 négyzetméteres épületet a cég és alvállalkozói 1,5 év alatt 260 millió forintból készítették el. 

  2019.11.29.
 4. A magánszemélyeknél továbbra is él a helyiadó-mentesség

  Székesfehérvár egyik fontos értéke, hogy a magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük, a cégeket érintően pedig egy stabil, több évre előre kiszámítható adópolitikát folytat a város. Öt év után emelkedik majd az építményadó, de még az életbe lépő változásokkal is a nagyvárosokra jellemző országos átlag alatt van annak fehérvári mértéke.

  2019.11.29.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek