57. alkalommal szerveztek Tudományos Diákköri Konferenciát az Óbudai Egyetemen

A kiterjesztett valóság használata az irodalomkönyvekben vagy épp új, minőségfejlesztési ötletek az autóiparnak – kettő azok közül a szakdolgozatok közül melyeket szerdán mutattak be a fiatalok az Óbudai Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáján (TDK). Idén már 57. alkalommal szervezték meg a megmérettetést, ahonnan akár az országos versenyre is tovább lehetett jutni.
2023.05.10. 15:54 |
57. alkalommal szerveztek Tudományos Diákköri Konferenciát az Óbudai Egyetemen

57. alkalommal szerveztek Tudományos Diákköri konferenciát az Óbudai Egyetemen

A megmérettetésre egy aktuális tudományos dolgozat volt a beugró, ezt kellett prezentálniuk a fiataloknak a délután folyamán. „Bármilyen témában kutathattak a diákok, de természetesen az egyetem irányultsága általában meghatározza a témákat. Nálunk ugye mérnök képzés, illetve geoinformatikai képzések folynak, épp ezért a témák a műszaki és geoinformatikai témakörök közé csoportosulnak.” - mondta el az idei TDK-ról  Nagyné Hajnal Éva, kutatási dékánhelyettes.

Minden hallgatónak 15 perc állt rendelkezésére, hogy feltárja kutatását a zsűri, és a hallgatóság előtt.

Ezt követően, újabb negyed órában kérdezhetett a zsűri és a közönség a dolgozatokról. Mint elhangzott, külön öröm, hogy az utóbbi években az egyetemi hallgatók mellett egyre többször jelentkeznek középiskolás csapatok is egy-egy dolgozattal. „Nem csak egyetemisták vesznek részt ebben a mozgalomban, hanem az utóbbi években már középiskolások is be tudnak kapcsolódni. Jellemzően ők is a környékbeli műszaki irányultságú szakközépiskolákból érkeznek és csatlakoznak hozzánk.” - tette hozzá a dékánhelyettes.

Az egyes tudományos munkákat egy bíráló bizottság értékelte. A dolgozatra és az előadásra adott pontok összege alapján nyílik ugyanis lehetősége az előadóknak, hogy tovább jussanak az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.

Közélet

 1. Több az autó, mint a hely

  Lakossági fórumot tartottak szerdán este a Városházán a belvárosi parkolásról és a hatósági ellenőrzésekről. A parkolási rendelet belvárost érintő változásai is szó volt és elhangzott, hogy a történelmi belváros területén az év első öt hónapjában 1114 esetben intézkedtek a közterület felügyelők engedély nélküli behajtás miatt, tavaly a teljes évben 976 esetben kellett intézkedni. A fórumon szó volt a belvárosi vendéglátóhelyekről is.

  2023.06.07.
 2. Önkéntesek hete

  Második alkalommal szervezte meg az Önkéntesek hete programot a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A június első hetében a vármegyében több helyszínen zajló eseménysorozatban civil szervezeti bemutatók és kihelyezett osztályfőnöki órák népszerűsítik az önkéntességet a fiatalok körében. A szerdai székesfehérvári szakmai nap középpontjában az iskolai közösségi szolgálat állt.

  2023.06.07.
 3. Heves esőzések Fejér vármegyében

  A nagy esőzések Fejér Vármegyét sem kímélték. Néhány óra alatt egy havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső zúdult Kincsesbánya községre. Az esőzések nyomait felszámolták, azonban a napokban újabb esőzések várhatók.

  2023.06.07.
 4. Japánkert a Csónakázó-tó szigetén

  Felavatták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén. A kert a Denso Gyártó Magyarország Kft. jubileumi ajándéka a munkavállalóinak, a város közösségének.

  2023.06.07.