500 államilag finanszírozott férőhely a Kodolányi János Egyetemen

Félezer államilag finanszírozott férőhelyre jelentkezhetnek a 2024-es felsőoktatási felvételi eljárásban résztvevők alap- és mesterszakokon a Kodolányi János Egyetemen. Az intézmény három helyszínen: Székesfehérváron, Budapesten az új campuson és Orosházán várja a jelentkezőket, különböző szakjain nappali és levelező képzési formában.
2023.12.12. 20:37 |
500 államilag finanszírozott férőhely a Kodolányi János Egyetemen

Nyár elejétől a Pro Universitate Albensis Oktatási, Beruházási, és Koordinációs Zrt. lett a tulajdonosa a Kodolányi János Egyetemnek. Az új tulajdonosi kör olyan székesfehérvári kis- és középvállalkozások konzorciuma, melynek tagjai több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az oktatás, a pályaorientáció, a felnőttképzés és közösségi szolgáltatások, valamint intézmény működtetés és fenntartás területén és kifejezetten az egyetem, a középiskola és Fejér vármegyei tudásgazdaság hosszútávú fenntartásának céljából alapították meg a részvénytársaságot.

Az új tulajdonosi körnek köszönhetően 500 államilag finanszírozott hely áll a jelentkezők rendelkezésére a 2024-es felsőoktatási felvételi eljárásban, amiből közel 200 Székesfehérváron elérhető. Alapképzésben Emberi erőforrások, Gazdálkodási és menedzsment, Kommunikáció- és médiatudomány, Közösségszervezés, Pedagógia, Szociális munka, Turizmus-vendéglátás, Üzemmérnök-informatikus, Előadó-művészet (jazzbasszusgitár, jazzdob, jazzének, jazzgitár, jazz-zongora, jazzszaxofon) szakokra lehet jelentkezni támogatott formában. Mesterképzésben az Anglisztika, az Emberi erőforrás tanácsadó, a Nemzetközi tanulmányok és a Turizmus-menedzsment szakok végezhetőek el államilag finanszírozott formában.

A Kodolányi olyan felsőoktatási intézmény, amely a jövő munkaerőpiaci kihívásaira azonnal reagálni tudó, magas szakmai felkészültséggel rendelkező, motivált, innovatív és folyamatosan megújulni képes szakembereket képez. Minden továbbtanulni kívánó generáció – legyenek akár most érettségiző fiatalok, vagy a munka világából érkező, már gyakorlattal rendelkező, de a legfrissebb ismerteteket elsajátítani kívánó felnőttek – a Kodolányin megtalálják az érdeklődési körüknek leginkább megfelelő képzést. Olyan oktatóktól kapják meg ezeket a muníciókat, akik maguk is a gyakorlati élet kiemelkedő személyiségei” – mondta el Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora. A rektor köszönetet mondott a városnak, hogy a Rákóczi út 25. szám alatti Technika Háza épületét az intézmény rendelkezésére biztosította, hiszen ez a lépés is jelzi: a megújult Kodolányi visszatért Fehérvárra és itt kívánja oktatási küldetését teljesíteni.

Az idei évben 1700 új tanuló lépett be az egyetemre és a keresztféléves számok is jól alakulnak, reményeik szerint a következő években az 500 államilag finanszírozott férőhellyel pedig még tovább növelhetik a hallgatók számát.

„A legfőbb célunk az, hogy a 2024-es felsőoktatási felvételi eljárásnak köszönhetően minél több hallgató érkezzen Fehérvárra és tanuljon a Kodolányin. Néhány éven belül szeretnénk elérni, hogy Székesfehérvár igazi egyetemváros lehessen, legalább 1000 hallgató tanuljon a felsőoktatásban a királyok városában” – tette hozzá Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem elnöke, aki az egyetem és a város összefogásáról is elismerően szólt. Mint mondta, ebben az együttműködésben a Fehérvár a gazdasága által munkát is tud biztosítani, még az intézmény megfelelő szakembereket tud képezni. Fontos misszió, hogy a fiatalok itt tudjuk tartani, vagy a térségből, esetleg más városokból ide tudjuk csábítani, hiszen ebben az esetben a várost tartós növekedési pályára lehet állítani – hangsúlyozta az elnök, aki jövőbeli célként fogalmazta meg, hogy minél több olyan képzést tudjanak Székesfehérváron indítani, ami még több hallgatót vonzhat a városba.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, miért fontos a székesfehérvári és az agglomerációban élő fiatalok megszólítása, egyben üdvözölte a Kodolányi János Egyetem eddig elért eredményeit és terveit. „A mai világban azt elérni, hogy az állam 500 államilag finanszírozott helyet biztosítson az egyetemnek, egy fontos elismerés, egyben a bizalom jele. Köszönet a szaktárcának, aki ezzel segíti a fehérvári felsőoktatás bővülését.” – fogalmazott a polgármester, aki arra biztatta a fiatalokat, hogy válasszák a Kodolányi János Egyetemet, hiszen számos olyan képzést találhatnak, mellyel a későbbiekben is megállják a helyüket a munkaerőpiacon, akár a város gazdasáságban is. Hangsúlyozta, hogy az egyetemi évek az ember életének meghatározó esztendői, ezért aki Székesfehérváron tölti ezt az időszakot, annak mindig lesz kapcsolódása a várossal. „Az egyetemi lét hangulatot ad, hiszen élvezni is kell az egyetemista éveket. A Kodolányin megtudják adni a tudást, a város pedig a hangulatot.” 

A 30 éves Kodolányi János Egyetem 3 városban mintegy 3000 hallgató fejlődését, oktatását segíti, Fejér vármegye és a tágabb térség felsőoktatásának zászlóshajója. Ebben az évben Székesfehérváron még a nyár folyamán új épületbe költözött az intézmény a gazdaságosabb fenntarthatóság érdekében (Rákóczi utca 25.), ugyanez a folyamat történik jelenleg Budapesten is, zajlik a Prielle Kornélia utcában lévő új campus felújítása és birtokba vétele.

Gazdaság

 1. Konferencia az energiatárolásról

  Napjainkban az alternatív energiatermelés forradalmi lendülettel bontakozik ki, amelyben az energiatárolás kérdése kulcsfontosságú szerepet játszik a jövőre nézve. Ezen megoldások áttekintésére rendezi meg a Power Charge Zrt. immáron második alkalommal az Energiatárolás Jövője szakmai konferenciát és kiállítást 2024. március 6-7. között Székesfehérváron.

  2024.02.23.
 2. Válaszd a szakképzést!

  A 2024/25-ös tanévre vonatkozó hasznos információkkal segíti a középiskolai továbbtanulás előtt álló diákokat és szülőket a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. A következő fontos határnap február 21-e, a jelentkezési lapok leadási határideje. A szakképzésben elérhető lehetőségekről részletes tájékoztató is olvasható az SZFSZC weboldalán.

  2024.02.18.
 3. Stabilitás, biztonság és fejlődés

  Székesfehérvár Közgyűlése csütörtöki ülésén elfogadta a város 2024. évi költségvetését. A büdzsé stabil, biztonságos működéssel és városüzemeltetéssel, állami és helyi forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel, jelentős önkormányzati intézményi béremelésekkel és komoly tartalékképzéssel számol adósságállomány és hitelfelvétel nélkül.

  2024.02.15.
 4. Vállalkozásfejlesztés mesterképzés

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar online tájékoztatót szervez a Székesfehérváron 2024. szeptemberében induló Vállalkozásfejlesztés mesterszak bemutatására február 8-án csütörtökön 17.00 óra kor, csatlakozni ezen a linken lehet. 

  2024.02.08.