49 milliós tőkeinjekciót biztosított a Székesfehérvár Városi Tőkealap

A Concrate Style Kft. részesült először a Székesfehérvár Városi Tőkealap támogatásából. Az öt éve stabilan működő cégből a 49 millió forint tőkeinjekcióért cserébe 40 százalékos tulajdonrészt szerzett minimum három évre az RVA. A Concrate Style Kft. által gyártott, egyedi megjelenést biztosító lakberendezési termékekről és a tőkeinjekció fontosságáról Göbölös Krisztián ügyvezető beszélt.
2021.03.24. 16:55 |

Az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest a tavaly nyáron indította el első tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját Székesfehérváron.

A Városi Tőkealap azon Fejér megyében és Székesfehérváron működő, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások finanszírozásában kíván szerepet vállalni, amelyeknek 30 millió és 1 milliárd forint közötti tőkeemelésre van szükségük további dinamikus fejlődésükhöz. A tőkealap működésében az első számú partner Székesfehérvár Önkormányzata, az operatív feladatokat a Székesfehérvári Regionális Vállakozásfejlesztési Alapítvány és az MFB Invest alapkezelője, a FOCUS VENTURES Zrt. végzi.

A Városi Tőkealapból az elsők között részesült a fehérvári vállalkozó, Göbölös Krisztián által vezetett Concrate Style Kft. A cég öt éve van már a piacon, és azért választották ezt a kockázati befektetési lehetőséget, hogy versenytársaikat megelőzve növekedni tudjanak.

Gyártanak mindent, ami betonból készül! Honnan jött az ötlet, melyek a legjellemzőbb termékeik?

Göbölös Krisztián: Látszó, vagy más néven design betonból készült használati tárgyakat, munkapultokat, virágládákat, mosdókagylókat, falburkolatokat, kültéri és beltéri ülőalkalmatosságokat, de lépcsőburkolatot is el tudunk készíteni, és az évek során készítettünk is. Az ötletet az üzlettársam hozta haza Németországból, az ott megszerzett tapasztalatai mentén kezdtünk el kísérletezni, a már meglévő vállalkozásommal párhuzamosan. Először egy mosdókagylót készítettünk, amit kiállítottam a műhelyben, és ha jött hozzám valaki, mindig megmutattam, és kikértem a vendégek véleményét. Többségében nagyon tetszett nekik, csak első ránézésre nem tudták hova rakni a mosdókagylót, ami színében és anyagában teljesen eltért a jól megszokott zománcozott vagy éppen gránit társaitól. ’Betonból? Ilyet?’ – hangzott a kérdés.

Azóta eltelt öt év! Magyarországon van kereslet az ilyen modern trendek alapján készült termékekre?

Szerencsére azt kell mondjam, hogy igen! Persze kevesen ébrednek úgy reggel, hogy nekik beton mosdókagylóra van szükségük, vagy jut eszükbe, hogy az új konyhapultjukat betonból képzelték el. De az országban is megtalálható az a társadalmi réteg, aki megengedheti magának, hogy belsőépítésszel és lakberendezővel terveztesse meg az új vagy a felújítandó otthonát. Ők pedig, amennyiben az ügyfelük kérésére a modern, minimalista és formabontó megoldások felé vehetik a tervezés irányát, megkeresnek bennünket az ötleteikkel. Egyedi és új megoldásokkal dolgozunk, szeretjük a kihívásokat, így ritkán mondunk nemet az elképzelésekre, adott súly- és mérethatárokon belül. Fontos továbbá, hogy csak magas minőségű német alapanyagokkal dolgozunk, ami a késztermékeinket is meghatározza. Manufaktúra jellegű gyártási rendszerünk pedig lehetővé teszi, hogy a legapróbb részletekre is odafigyeljünk. El kell mondanom azonban, hogy betonnal dolgozni belsőépítészeti megoldásokhoz nagyon nagy kihívás: ha egy fa íróasztalról beszélünk, pontosan tudjuk, hogy ha megvesszük hozzá a lapot, a lábnak valót és a megfelelő szerszámokkal kezeljük, mit kapunk. A betonnal nem ez a helyzet, sokszor még az egyidőben öntött tárgyak között is lehet árnyalatbeli különbség! Erre mondjuk mi, hogy ez a beton szépsége!

Honnan jött az ötlet, hogy benyújtsák a pályázati dokumentációt a Székesfehérvári Városi Tőkealaphoz?

A működésünket eddig a magántőkémből finanszíroztam. Az öt év alatt nagyjából mostanra jutottunk el arra a szintre, hogy a következő növekedési ugrás meglépéséhez ez a tőke már nem elegendő. Nagyon sok ötletem van, sok dologban előbbre tudnánk lépni, ahhoz pedig, hogy mindezt gyorsan véghez is tudjuk vinni, tökéletes ajánlat volt a Városi Tőkealap tőkefinanszírozó megoldása, amellyel 49 millió forinttal tudtuk megemelni a cég jegyzett tőkéjét. Ezért cserébe 40 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégünkben a Székesfehérvár Városi Tőkealap, amit először három év múlva évi 10 százalékos kamatért cserébe, vagy 5 év múlva évi nyolc százalékos kamatért cserébe tudunk majd visszavásárolni. Ha a cégünk jól prosperál, a visszavásárlás után újabb tőkeinjekció lehívására is lehetőség van.

Az árbevételükhöz képest – ami 20 millió forint körül volt (a szerk.) – sokkal jelentősebb tőkeinjekciót kaptak, mintha hitelt vettek volna fel. Összehasonlítható egyáltalán a két tranzakció?

Fontos tudni, hogy a tőkebefektetés nem hitel és nem is támogatás. Bár stabil főkönyvi számokkal rendelkezünk, a jelenlegi gazdasági helyzetben a bankok nagyon alacsony összegű hitelt adtak volna. Vállalatunk nagyon komoly ellenőrzésen és átvilágításon ment át az RVA részéről: új üzleti tervet kellett készítenünk, több módosítást eszközölni a cégben, amelyeket mind a Regionális Városfejlesztési Alapítvány felügyelt, végig egyeztetve a Focus Investmenttel. Mint mondtam, ez nem támogatás, hiszen kamatot fizetünk, részesedést adtunk a pénzért cserébe, de nem is kifejezett hitel: az RVA a pénzért cserébe a napi működésünkbe, a gyártásba nem szól bele, a pénzügyi döntésekbe azonban igen. A tőkeinjekcióból származó összeget szigorúan csak az üzleti tervben egyeztetett beruházásokra költhetjük, amelyet rendszeresen ellenőrizni is fognak. Nagy segítség továbbá, hogy az egyszerű hitelhez képest nem kell havonta kamatot fizetnünk. Dönthetünk úgy, hogy a felvett összeget és a kamatát a futamidő végén fizetjük meg egyösszegben, de dönthetünk más „exit” lehetőség mellett is. A piac és a hitelintézetek lehetőségeit végigjárva, azt gondolom, hogy céljaink eléréséhez a legnagyobb és leggyorsabb segítséget jelenleg a Székesfehérvár Városi Tőkealappal kötött megállapodásunk adja.

Visszakanyarodva az extravagáns megoldásokhoz: önnek milyen betonból készült design elem díszíti az otthonát?

Hatalmas fába vágtam a fejszémet, ugyanis a megrendeléseink mellett ígéretet tettem otthon, hogy rendbe tesszük a kertünket a nyárra. A tervek már készen vannak: lesz nyári konyha, virágládák, kerti tipegők és egy szép asztal. Minden természetesen ’látszó’ betonból.

Gazdaság

 1. Tudatosság, likviditás, mobilbankolás – pénz, pénz, pénz!

  Nehéz téma a pénzügy? Mi jellemzi a családok büdzséjét Magyarországon? Hogyan kezdjen gazdálkodni egy fiatal pályakezdő? Számoljunk: albérlet vagy lakáshitel? Az ÖKK Podcast Árva Andrással, a K&H Bank lakossági szegmens marketing vezetőjével beszélgetett.

  2021.04.08.
 2. Gazdasági problémákat is kutatnak a Corvinus új fehérvári kutatólaborjában

  A Corvinus Székesfehérvári Campusán új kutatólabor várja a kutatókat, vállalati partnereket és oktatókat. A Corvinus doktoranduszai és munkatársai térítésmentesen használhatják ezt a sokféleképpen alakítható teret, amely coachingra, stream-rendezvények, konferenciák, gazdasági és társadalomtudományi kutatások és képzések megvalósítására egyaránt alkalmas.

  2021.04.07.
 3. Az 50 év felettiek digitális vállalkozói készségeinek fejlesztését segítik

  Sok szeretettel vár minden érdeklődőt a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynokség és az Innoskart Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kft. arra az április 13-i nemzetközi online konferenciára, ahol az 50 év felettiek digitális vállalkozói készségeinek fejlesztési lehetőségeiről lesz szó.

  2021.04.06.
 4. A Hydro is segíti az OE Alba Regia Műszaki Kar hallgatóinak képzését

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Hydro Extrusion Kft. együttműködésének részeként a cég ingyenes, 9 hetes PowerShell tréninget hirdetett az ÓE hallgatói számára. A résztvevők olyan szakmai ismeretekhez juthatnak a tanfolyam elvégzésével, amelyeknek nagy hasznát vehetik munkájuk során, a gyakorlati életben is.

  2021.03.31.
 1. 49 milliós tőkeinjekciót biztosított a Székesfehérvár Városi Tőkealap

  A Concrate Style Kft. részesült először a Székesfehérvár Városi Tőkealap támogatásából. Az öt éve stabilan működő cégből a 49 millió forint tőkeinjekcióért cserébe 40 százalékos tulajdonrészt szerzett minimum három évre az RVA. A Concrate Style Kft. által gyártott, egyedi megjelenést biztosító lakberendezési termékekről és a tőkeinjekció fontosságáról Göbölös Krisztián ügyvezető beszélt.

  2021.03.24.
 2. Székesfehérvár áll az országos lakáspiac csúcsán

  A megyeszékhelyek közül jelenleg Székesfehérváron érnek a legtöbbet az eladásra kínált lakások és házak, több mint fele drágább 40 millió forintnál. Az árak nagyon erős korrelációt mutatnak az átlagkeresettel. - számolt be cikkében a g7.hu.

  2021.03.20.
 3. Családbarát, felelős foglalkoztató a Simon Plastics Kft. 2021-ben

  A Simon Plastics Kft. kapta a Családbarát, felelős foglalkoztató elismerést a Székesfehérvári Család és KarrierPonttól 2021-ben. A díjat Berdó- Kovács Erika, a Székesfehérvári CSAKPont szakmai vezetője adta át Simon Péter ügyvezető igazgatónak szűk körben a vállalat telephelyén.

  2021.03.18.
 4. Április 1-től minden számlát lát az adóhivatal

  Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak.

  2021.03.18.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár