479 millió forint értékű beruházás a HBPO Székesfehérvárnál, állami támogatással

Az autóalkatrész-gyártással foglalkozó HPBO összesen 774 millió forintos beruházást hajt végre, amihez a kormány összesen 255 millió forint támogatást biztosított – 242 ember munkahelyének a megőrzését támogatva. Ebből 479 millió forint értékű beruházást valósít meg a HBPO Székesfehérvár: a projektnek köszönhetően a vállalatnál már megvalósult egy 3D modellezésre alkalmas mérőszoba és egy félautomata gyártósor. 
2021.06.25. 16:57 |

Az autóalkatrész-gyártó HBPO-nál összesen 774 millió forint értékű beruházást valósítanak meg, amihez a kormány 255 millió forint versenyképesség-növelő támogatást biztosít. Ezt az okiratot adta át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bochdalovszky Lászlónak, a HBPO Székesfehérvár ügyvezetőjének és Fábián Zoltán cégvezetőnek.

Bochdalovszky László beszédében a német, 1992-től működő cégről elmondta, hogy világszerte 33 telephellyel rendelkeznek; a front-end modulok globális piacvezetőjeként a konszern 2020-ban több mint 5,3 millió modult gyártott. A tíz éves magyarországi működést dinamikus fejlődés jellemzi, a három telephelyen (Fehérváron kívül Győrben és Kecskeméten) 260-270 főt foglalkoztatnak. A járványhelyzet okozta gazdasági töréssel kapcsolatban azt mondta: „Nagy büszkeséggel tölt el bennünket – és ez mindhárom gyárunkra igaz –, hogy egyetlenegy dolgozót sem kellett elbocsátanunk.” Majd köszönetet mondott a kormány által biztosított lehetőségért, és a támogatás megítéléséért, ami nemcsak a gazdasági fejlesztés miatt fontos, hanem azért is, hogy minél több magyar embernek tudjanak jó körülményeket és egzisztenciális biztonságot nyújtani.

„Számunkra a legfontosabb a gazdaság újraindítása mellett, hogy a fehérvári munkahelyeket megtartsuk.” – a cégnek nyújtott támogatással kapcsolatban Vargha Tamás országgyűlési képviselő szintén köszönetet mondott a lehetőségért, illetve a cégnek azért, hogy élt a lehetőséggel – aminek következtésben tovább erősödhet, újraindulhat Székesfehérvár gazdasága. A városnak az autóalkatrész-gyártásban, az iparban betöltött szerepét, teljesítményét illetőn a büszkeségét fejezte ki.

Szijjártó Péter köszöntő beszédében a világjárvány letörésének, az egészségügyi biztonság megteremtésének és a gazdaság újranyitásának a tényezőivel kapcsolatban elmondta, hogy ma az országban 36 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt, és a felnőtt lakosság 65%-a be van oltva. Az a cél, hogy Magyarország tudja a leggyorsabban újraindítani a gazdaságot európai összevetésben, amihez jó alapot ad, hogy a gazdaságpolitikában a segélyek helyett a munkahelyek megtartását preferálják, a vállalatok kapacitásnövelésének, az új technológiák bevezetésének a támogatásával. Ennek köszönhetően jönnek létre beruházások: „Egész Fejér megye büszke lehet magára, mert ebben a beruházás-ösztönzési programban, amelyben a HBPO csoport is részt vett, összesen 60 beruházás valósul meg. Tehát 60 Fejér megyei vállalat döntött úgy, hogy nem bocsát el senkit, hanem inkább fejleszt, és ehhez az állam támogatását veszi igénybe. Így most 48 milliárd forintnyi beruházás zajlik éppen Fejér megye különböző településein – ehhez a programhoz a kormány összesen 19 milliárd forintos támogatást biztosított. Ezáltal a megyében 12.500 munkahelyet meg tudtunk védeni, ebből 8000 közvetlenül székesfehérvári munkahely. A HPBO összesen 774 millió forint értékben hajt végre beruházást, amihez a kormány összesen 255 millió forint támogatást biztosított – a 242 ember munkahelyét megőrizve. Az autóipar kulcskérdés az ország számára, mondta a miniszter, ezért is fontos az elsődleges beszállítók működési kapacitásának a bővítése.

Az üzemlátogatást követően Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, hogy a 2019 óta Fehérváron működő vállalat idén 479 millió forintos beruházást valósít meg, 158,274 millió forintos állami támogatással. Ez a versenyképességet növelő támogatás nemcsak a munkahelyek megőrzését, hanem új munkahelyek létrehozását is szolgálja: tavaly decemberben 57-en, jelenleg pedig 85-en dolgoznak a cégnél – köszönhetően a januártól rendelkezésre álló beruházási támogatásnak. A már elkészült fejlesztések között egy 3D modellezésre alkalmas mérőszoba is van, ami a cég exportképességét növeli (jelenleg a vállalat 70-75%-os exporttermelésre dolgozik). Megvalósult továbbá egy félautomata gyártósor, illetve egy micro data centert is kialakítanak.

A támogatási okirat átadásán részt vett Törő Gábor országgyűlés képviselő is.

Gazdaság

 1. Mindent a duális képzésről - megújult a szakképzés szereplői számára készült honlap

  Megújult a szakképzés szereplői számára készült honlap, amely hangsúlyosan foglalkozik a vállalkozói oldallal, de részletes tájékoztatást nyújt a tanulók számára is.  A duális képzés legfrissebb információiért keresse fel a megújult honlapot!

  2021.09.19.
 2. Duális Roadshow a Széchenyiben – képzésekkel, ipari szereplőkkel ismerkedtek a diákok

  Duális Roadshow-t rendeztek pénteken a Széchenyi István Műszaki Technikumban. A nagyszabású program az intézmény csaknem 900 diákjának nyújtott betekintést a duális oktatásba, az ipari partnercégek világába, kínálatába és a felsőoktatásba.

  2021.09.17.
 3. Szombaton rendezik meg az Építők Napját a Vörösmarty Szakközépiskolában

  Tavasz helyett ősszel, ám hagyományosan gazdag programkínálattal rendezik meg az idei Építők Napját Székesfehérváron. A szakmai és szórakoztató elemeket is tartogató esemény szombaton 10 órakor kezdődik a Vörösmarty Technikumban, ahova szeretettel várják az ARÉV Baráti Kör Egyesület tagjait, családjaikat és minden érdeklődőt!

  2021.09.13.
 4. A Doktor24 és az UNION közös cége felvásárolta a LIFE Egészségcentrumot

  A Doktor24 magánegészségügyi szolgáltató és az UNION Vienna Insurance Group Zrt. közös leányvállalata, az Első Magánegészségügyi Hálózat Zrt. vásárolta meg a székesfehérvári LIFE Egészségcentrumot. A LIFE Egészségcentrumban Székesfehérváron mintegy 50 orvos és további 30 szakdolgozó és adminisztrációs munkatárs dolgozik.

  2021.09.08.
 1. Székesfehérváron találkoztak az ország villanyszerelői

  Az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége (EMOSZ) idén Székesfehérváron rendezte a XXV. Villanyszerelő konferenciáját. A MOL Arána Sóstó adott otthont a rendezvénynek, így szabadtéren, biztonságos körülmények között rendezhették meg konferenciájukat, ahova az ország minden részéről érkeztek villanyszerelő szakemberek és kiállítók.

  2021.09.07.
 2. Aston Martin, Ferrari és Alfa Romeo motorháztetők is készülnek Fehérváron

  Manufakturális jellegű karosszériagyártás Fehérváron. Sajtónyilvános gyárlátogatáson mutatta be tevékenyégét a prémium autómárkák számára karosszériaelemeket gyártó olasz CarboPress Kft. A Déli Ipari Parkban működő vállalat jelenleg 75 főt foglalkoztat, de a következő három évre jelentős bővülést terveznek.

  2021.09.06.
 3. Mindent egy helyről az iskolakezdéshez a BONMART HOME-ból

  Már mindenhol nyárbúcsúztató rendezvényekről olvasni és már a nap sugarai is máshogy érik arcunkat, mindez a közeledő tanévkezdést jelzik. A 2021.augusztus 2-án Székesfehérváron megnyitott BONMART HOME üzlet abban igyekszik segíteni a fehérvári és környéki lakosokat, hogy az iskolakezdéshez kapcsolódóan szinte mindent be tudjanak egy helyen szerezni.

  2021.08.27.
 4. Felavatta székesfehérvári gyárát a Continest Technologies Zrt.

  A száz százalékban magyar tulajdonú Continest Technologies Zrt. 2017 óta fejleszt és gyárt összecsukható konténereket. A 46 főt foglalkoztató vállalat csütörtökön avatta most megépült székesfehérvári gyárát, ahol a résztvevők meg is nézhették a katonai, egészségügyi és sport célokra is jól használható konténereket. A beruházás 680 millió forintból valósult meg, és 40 új munkahelyet teremtettek.

  2021.08.26.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár