Török uralom korabeli városképek a Szent István Király Múzeum Könyvtárából

1688. május 19-én szabadult fel városunk a török uralom alól – a Szent István Király Múzeum egy korabeli városképeket tartalmazó könyv metszeteinek a bemutatásával emlékezik a történelmi eseményre.
2020.05.19. 11:14 |

A Szent István Király Múzeum blogbejegyzéssel emlékezik arra, hogy 1688. május 19-én, 332 évvel ezelőtt ért véget az oszmán uralom Székesfehérváron: az intézmény könyvtárának a korabeli ábrázolását is tartalmazó kötetét mutatják be az olvasóknak.

Braila Mária írásából kiderül, hogy a L’Ungheria Compendiata című kötet kiadása a felszabadító hadjáratokkal hozható összefüggésbe, a szerzője pedig Ercole Scala gróf, neves földrajztudós.

A teljes blogbejegyzés ITT érhető el!

„Magyarország összefoglalása, amelybe a királyság legjelentősebb városairól és erődítéseiről metszett látképek kerülnek, hasonlóképpen leírva valamennyi uralkodójának sora … amelyet az országról, a népszokásokról és viseletekről való általános leírás kísér” – a hosszú cím elárulja, hogy a magyar földön tett utazásának élményét, tapasztalatait jegyezte le. A 20 egész oldalas metszet között található Székesfehérvár ábrázolása.

Kultúra

 1. Fogom a kezed! – prózaíró és rajzpályázatot hirdetett a Szent István Művelődési Ház

  Fogom a kezed! címmel próza- és esszéíró, illetve rajzpályázatot hirdetett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Az intézmény olyan alkotásokat vár, mellyel a gyerekek és a felnőttek bemutatják, hogy miként élték meg az elmúlt hetekben az együvé tartozásnak, az egymásra utaltságnak és egymás segítésének az élményét. 

  2020.05.28.
 2. Ezen a héten még lehet szavazni Fehérvár kedvenc könyvére

  Hamarosan kiderül, melyik lesz Fehérvár kedvenc könyve: a Vörösmarty Könyvtár májusi játéka az utolsó hetéhez érkezett, az olvasók most is húsz könyv közül választhatnak, akár többet is, illetve az elmúlt hetek listáiból is lehet még szavazni. 

  2020.05.28.
 3. Néha érdekes kincseket rejt a fiók mélye - felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság

  Az alábbi, nemrég megjelent fotón felbuzdulva felhívást tett közzé a Fekete Sas Társaság. (Kabáczy Szilárd a székesfehérvári Tiszti Klub bejárati kapujában, 1960-ban - a Szent István Király Múzeum tulajdona) A fiókok mélyén rejlő fotókat és történeteket várnak az épülethez kapcsolódóan és az érdekes képen felbátorodva kérdezik: kinek van régi fényképe az egykori Fekete Sas szállodáról? Ki ismer régi felvételt a belsejéről?

  2020.05.27.
 4. A város négy idősotthonát kereste fel kedden a Művészkaraván

  Az elmúlt három hétben több mint húsz helyszínen tűnt fel a Művészkaraván Székesfehérváron, a színészek, táncosok, zenészek mindenütt sikert arattak. Kedden egy ráadás-előadással indították a hetet, a város négy idősotthonát keresték fel a műsorral.

  2020.05.27.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka