331 évvel ezelőtt szabadult fel Székesfehérvár a török uralom alól

1688-ban, 331 évvel ezelőtt május 19-én szabadult fel Székesfehérvár a 145 éves török uralom alól és kezdődött el Fehérvár barokk korszaka. A 331 évvel ezelőtti eseményekről hétfőn délelőtt emlékeztek meg a Nemzeti Emlékhelyen.
2019.05.20. 13:20 |

Buda 1686-os visszavívását követően Székesfehérvárt is ostromzár alá fogták a szövetséges csapatok. Harci cselekmény kevés történt Fehérvár falai alatt, valójában több mint egy esztendőnyi bekerítés alatt kiéheztették a várvédőket, akik kilátástalan helyzetükben tárgyalásokat kezdtek a vár feladásáról. Végül, 1688. május 19-én a török helyőrség végleg elhagyta városunkat.

Az 1688-as visszafoglalást követő napon, a város főterén Te Deumot celebráltak, hogy 144 évnyi fogság után végre felszabadult Székesfehérvár. Ennek emlékére közel két évtizeden keresztül, egészen a Rákóczi-szabadságharcig fennmaradt ez a szokás. 

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András az ünnepségen arról beszélt, hogy hagyományainkat tisztelni és generációról-generációra átadni egyaránt a feladatunk. „Ehhez hozzátartozik, hogy megemlékezünk elődeinkről és nemes cselekedeteikről. Érdekes egybeesés, hogy ma nem csak a régmúlt hős katonái, hanem a Honvédelem Napja alkalmából a mában szolgáló katonáink előtt is tisztelgünk. Emlékezünk arra is, hogy milyen az, ha engedjük, hogy egy másik civilizáció jöjjön és hódítson, a hódítás minden elemével együtt, és milyen, amikor ez megjelenik a városképben, a mindennapokban és a város összetételében. Ez az idő azonban másra is felhívja a figyelmünket, mégpedig, hogy mekkora kincs az, hogy szabadságban élhetünk! Szabadon dönthetünk saját sorsunkról, szabadon, felelősséggel vitatkozhatunk és nyilváníthatunk véleményt.

A megemlékezőket Kneifel György, Varró János, Cserta Balázs és Berki Lilla Hunyadi Jánosról szóló muzsikája repítette vissza az 1600-as évek Székesfehérvárjára. A megemlékezés zárásaként az ünnepség résztvevői közösen rótták le tiszteletüket a város visszavételének évfordulójára emelt emléktáblánál a Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalánál.

Az oszmánok itt tartózkodásuk alatt mecsetet, minareteket és fürdőket emeltek, azonban ezek mindegyikét elpusztították az 1688-as végleges visszavétel után a város középkori keresztény emlékeivel egyetemben. Napjainkban Güzeldzse Rüsztem pasa fürdőjének romjai, valamint a Szent Anna-kápolna falképei és a tetején levő iszlám félhold emlékeztetnek az egykori hódoltatókra.

Közélet

 1. A városrész közösségi kemencéje körül zárták a félévet az öreghegyi nyugdíjasok

  Közös sütést-főzéssel zárták a nyári szünet előtt az első félévet az Öreghegyi Nyugdíjas Klub tagjai szerdán a városrész közösségi kemencéjénél, ahol sokan ülték körül a sült csirkecombbal, tarjával, savanyúsággal, friss kenyérrel és jóféle Noé-hegyi borral gazdagon terített asztalokat.

  2019.06.26.
 2. Semmelweis nap - fehérvári egészségügyi dolgozóknak mondtak köszönetet

  Ünnepségen köszöntötte az egészségügyben dolgozókat Székesfehérvár Önkormányzata szerdán. A rendezvény az Oskola utcai Semmelweis-dombormű - a tér felújítása miatt jelképes - koszorúzásával kezdődött, majd a Hiemer-ház báltermében folytatódott, ahol elismeréseket adtak át. A „Székesfehérvár Egészségügyéért" díjban Dr. Szabó Tamás, belgyógyász, gasztroenterológus részesült.

  2019.06.26.
 3. Székesfehérvár Önkormányzata megakadályozta a lerakóbővítést

  A ma több országos médiafelületen megjelent, egyébként nem az önkormányzat hatáskörébe tartozó szennyvíziszap-lerakás témában Székesfehérvár Önkormányzatának álláspontja az alábbi: Székesfehérvárnak nem érdeke, hogy máshonnan idehozott iszapot rakjanak le és hasznosítsanak városunkban, így ezt a tevékenységet az Önkormányzat nem támogatja.

  2019.06.26.
 4. Repülős emlékmű maradványait találták meg a Vásárhelyi út felújítása közben

  Augusztus végéig újul meg a Vásárhelyi út legrosszabb állapotban lévő szakasza, a beruházás során máris izgalmas történelmi emlékek kerültek felszínre: múlt héten megtalálták egy 1931-ből származó repülős emlékmű maradványait.

  2019.06.26.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek