32 milliárdból épít új öntödét a Hydro Székesfehérváron

Hetven új munkahely jön létre a Hydro Extrusion Hungary Kft. legújabb beruházásának köszönhetően Székesfehérváron. A 90 ezer tonna kapacitású öntöde megépítéséhez a kormány 2,6 milliárd forintos támogatást nyújt, jelentette be székesfehérvári látogatásán Szíjártó Péter külügyminiszter. A 32 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően a cégnél keletkező összes technológiai hulladékot feldolgozzák és újrahasznosítják.

2021.12.14. 17:54 |
32 milliárdból épít új öntödét a Hydro Székesfehérváron

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar gazdaság hosszú távú növekedési pályája fenntartásában hatalmas szerepe van annak, hogy rendre tető alá tudnak hozni megállapodásokat a külföldi tulajdonú, Magyarországon működő multinacionális nagyvállalatokkal. Ilyen hazánkhoz lojális külföldi nagyvállalat a Hydro is, amely Székesfehérváron 90 ezer tonnás öntödét épít, beruházásával pedig hetven új munkahelyet hoz létre.

A miniszter elmondta, hogy az új öntöde révén a cég teljes mértékben feldolgozza majd a működése során létrejövő hulladékot, vagyis környezetvédelmi szempontból is kiemelten fontos lépés az új üzem, amely a körforgásossá váló gazdaság mintapéldája lesz.

Szijjártó Péter szerint nem volt törvényszerű, hogy a magyar gazdaság egy éven belül - nyár közepére - visszanyerje a járvány okozta válság előtti formáját, hiszen 2008 után hosszú évekre volt szükség ehhez. Úgy vélte, a sikeres oltási program mellett ebben a gazdaságvédelmi program is segített, amelyben a kormány nem adta fel korábbi stratégiáját, ami segélyek osztogatása helyett a beruházások támogatásában öltött testet, mivel ez segített a munkahelyek megvédésében és újak teremtésében is.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt évek azt is bebizonyították, miszerint az alacsony adók segítik a gazdaság jó működését, segítik a beruházásokat, a munkahelyteremtést és a fizetések emelkedését. Éppen ezért a kormány januártól újabb négy százalékkal csökkenti a munkáltatók adóterheit, még versenyképesebbé téve az országot, így jövő évtől a bruttó fizetést terhelő munkáltatói adók 13 százalékra csökkennek, miközben 2006-ban ez még 28,5 százalék volt.

Ez a beruházás mind a cég, mind a város számára különleges előnyökkel fog járni, emelte ki Vargha Tamás.

Székesfehérvár országgyűlési képviselője megköszönte a HIPA és a kormány támogatását, valamint a Hydro vezetőinek azt a döntését, hogy ez a több tízmilliárdos fejlesztés itt valósulhat meg. 

Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új öntödében mind a gyártásközi, mind a felhasználás utáni hulladékot fel fogják használni, ráadásul a legmodernebb ötvözetekkel gyártanak majd elektromos autókhoz alumínium alkatrészeket, akkumulátor tartókat. Megjegyezte: ahhoz, hogy továbbra is a cégcsoport legjobb sajtolóüzeme maradhassanak, elengedhetetlen volt egy saját öntöde megvalósítása.

A Hydro tevékenységi körébe tartozik az alumíniumformák préselése, bevonása, festése és feldolgozása, valamint pénzügyi és informatikai szolgáltatások nyújtása a Hydro Csoport európai tagjainak, a csoport egyik globális üzleti szolgáltató egységeként.

A nyilvános cégadatok szerint a mintegy másfélezer dolgozót foglalkoztató Hydro Extrusion Hungary Kft. tavalyi árbevétele 274,5 millió euro (100,7 milliárd forint), adózott eredménye 2,6 millió euró (954 millió forint) volt. 2019-ben a cég árbevétele 323,5 millió eurot (118,7 milliárd forint), adózott eredménye 1,7 millió eurót (624 millió forint) tett ki.

Gazdaság

 1. Mérséklődés az ingatlanpiacon

  Csaknem két év után először mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexéből. Az Otthon Centrum pedig arról adott ki tájékoztatást, hogy vidéken a panellakások ára átlagosan 2 százalékkal, a téglalakások átlagosan 8, a kertes házak négyzetméterára pedig átlag 10 százalékkal mérséklődött 2022 negyedik negyedévére.

  2023.01.26.
 2. A Fehérvári Fogyasztókért

  Március 10-ig várja a jelöléseket az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra. Az elismerések átadására 2023-ban is sor kerül, melyről sajtótájékoztató keretében számolt be Róth Péter alpolgármester és Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért kurátora.

  2023.01.26.
 3. Társasjátékkal tanítanak

  Kedden délelőtt gyárlátogatáson vehettek részt a bicskei Vajda János Technikum tanulói, miután társuk, Bakonyi Márk harmadik helyezést ért el a Profi-T-Ability logisztika társasjáték országos versenyén. Mint kiderült, a korábban Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák diákjai által is kipróbált társasjáték nem csak szórakoztat, de közelebb is hozhatja a logisztika világát a diákok számára.

  2023.01.24.
 4. Csökkenő energiaköltségek

  A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált - nem fix hirdetményi áron vásárló - többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől.

  2023.01.21.