30 éve otthon a gyártásban – évfordulót ünnepel a fehérvári VIDEOTON

Éppen 30 éve, 1991. december 5-én, a Videoton Oktatási Központ adott otthon annak a versenytárgyalásnak, amelyhez a modern Videoton születése köthető, és amely az első lépést jelentette, hogy a szanálás alatt álló állami vállalat Magyarország egyik legértékesebb, kizárólag magyar tulajdonú cégévé váljon.
2021.12.06. 08:13 |

Az új Videoton hatezer fővel kezdte meg a működését 1992-ben, és első teljes üzleti évében mintegy nyolcmilliárd forint árbevételt ért el. Harminc évvel később a cégcsoport 21 tagvállalattal, 11 telephelyen (melyből egy Bulgáriában, egy pedig Szerbiában található) összesen 8500 munkatársat foglalkoztat, és 2020-as árbevétele megközelíti a 200 milliárd forintot. A regionális nagyvállalat a negyedik legnagyobb európai székhelyű elektronikai vállalatcsoport. Ezek a számok egyfelől jól illusztrálják a fejlődést, amelyet a Videoton az elmúlt három évtizedben bejárt – ugyanakkor a növekedés természetesen nem volt töretlen. A Videoton sikere mögött a többszöri megújulási képesség és a folyamatos, a piaci körülményekhez, elvárásokhoz való rugalmas alkalmazkodás áll.

A vállalatcsoport fejlődése három szakaszra osztható, melynek első időszakát – amely a kilencvenes évek végéig tartott, a klasszikus bérmunkának nevezett tevékenység fémjelez. Ebben az évtizedben jellemzően a partnerek által meghatározott technológián alapuló, munkaigényes projektek jelentették a fő bevételt. A lendület 2000-ben tört meg: a kiugró minimálbéremelés hatására nagy létszámot foglalkoztató projektek mentek el a Videotontól és egyben Magyarországról is.

A második szakasz az ezredfordulótól az évtized végéig tartott: ezt tekinthetjük az igazi szerződéses gyártás kezdetének. A Videoton vevőköre kicserélődött: az audio- és egyéb fogyasztási cikkeket egyre inkább az európai központtal rendelkező autó- és háztartási gépipari vállalatok, majd az évtized vége felé felfutó ipari elektronika gyártók váltották fel. Intenzív fejlődés jellemzi ezt az időszakot, amikor teljes felelősséggel járó gyártási kompetencia kialakítására volt szükség, ami már saját alapanyagot, saját technológiát és saját mérnöki tevékenységet feltételezett, és jelentősen megnövelte a hozzáadott értéket.

A harmadik nagy szakasz kezdetét a 2008-2009-es válság jelentette. A gazdasági krízist a Videoton a versenytársainál sokkal jobban viselte, és ismét képes volt a megújulásra. A cégcsoport ezt követően nyerte el mai arculatát, ekkortól alakult ki a jelenlegi cégstruktúra. A 2010-es évektől a vevőkkel terméktervezésben történő együttműködés, a termék gyárthatóságának a biztosítása és az optimalizálás elvárásként jelentkezik a vevők részéről, emellett az automatizálás került a fókuszba, főleg a munkaerőhiány, a bérek növekedése és a magas minőségi elvárások miatt.

A 2008-9-es válság okozta megtorpanás után – a sokmilliárdos nagyságrendű technológia-bővítésnek és a kiváló pénzügyi stabilitásnak is köszönhetően – ismét emelkedő pályára állt a cégcsoport, évről-évre rekordszintű árbevételt realizálva. További növekedési potenciált jelent, ha a globális ellátási lánc problémák és kereskedelmi háborúk tanulságaként a régión (Európán) belüli beszállítások a kisebb kockázat, a kiszámíthatóság miatt felértékelődnek.

A közelmúlt már meghozta a Videoton stratégiájának néhány éve elhatározott új elemének sikerét: a korábbi, szinte kizárólag a legnagyobb multinacionális vállalatcsoportokkal folytatott együttműködés mellett fiatal, kis- és középméretű innovatív, elsősorban nyugat-európai vállalatok partnere lett a Videoton. Ez nagyobb tempót, gyakoribb változásokat jelent, de egyúttal mélyebb kapcsolatokat és azonosulást az úttörő termékekkel. Ilyen, gyors növekedést mutató területek az akkumulátor-technológia, elektromos autó részegységek, okos-otthonok és otthoni hálózatok egyre jelentősebb szerepet játszanak a portfólióban.

A többlábon állásnak köszönhetően a koronavírus pandémia nyomán kibontakozott válság - teljes vállalatcsoport szinten - egyelőre nem jelentett visszaesést a Videoton számára.

A cégcsoportnál sok olyan kolléga dolgozik, akik már a modern Videotonmegszületésekor is alkalmazásban álltak, és a dolgozók között igen gyakoriak a generációk óta a vállalathoz kötődő családok. Emellett természetesen a cég nyit a fiatal tehetségek felé is: a Videotonévek óta részt vesz az egyetemi duális képzési programban, emellett a szakképzett dolgozók, a mérnökök, illetve egyéb felsőfokú végzettségűek aránya dinamikus növekedésnek indult az elmúlt évtizedben.
Magyarország meghatározó ipari vállalatcsoportjaként a Videoton társadalmi felelősségvállalás tekintetében is igyekszik jó példát mutatni. A cégcsoportnak otthont adó települések egészségügyi és szociális támogatása a koronavírus járvány előtt is rendszeres gyakorlat volt a Videoton életében, csakúgy, mint a környezetbarátabb működésre törekvés. A zöld fejlesztések folyamatosak voltak az elmúlt évtizedekben, 2019-ben pedig átadásra került a Videoton saját napelem erőműve.

A VIDEOTON vállalatcsoport az európai székhelyű elektronikai szerződéses gyártók között évről-évre stabilan a top 5-ben szerepel, és bár a világ nagyon megváltozott, kiszámíthatatlanná vált, a VIDEOTON reakciókészsége, dinamikussága az a versenyképességi előny, amire építve bizakodhatunk a jövő lehetőségeiben.

Gazdaság

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár