30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

„Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.
2020.06.17. 18:50 |

„A cserkészet egy 113 éves mozgalom, a brit hadsereg altábornagya, Robert Baden-Powell alapította, aki katonatiszti tapasztalatai alapján 1908-ban könyvet írt az ifjúságnevelésről.

Ez az ifjúságnevelő mozgalom és módszer három pilléren áll: Isten, család és hazaszeretet.

A cserkészet nagyon gyorsan elterjedt a világban; Magyarországon 1912-ben alakult meg a szövetség, a mozgalom a két világháború között élte a fénykorát. 1933-ban Magyarországon, Gödöllőn volt a cserkész világtalálkozó, a jamboree.

1948-ban a Magyar Cserkészszövetség vagyonát, infrastruktúráját, cserkészházakat, csónakházakat elvették és integrálták az Úttörőszövetségbe. 1988-ban, a rendszerváltás hajnalán indult újra a mozgalom, 1989-ben a Magyar Cserkészszövetség volt az első civil szervezet amit az új civil törvény alapján bejegyeztek.” - foglalta össze a mozgalom nemzetközi és magyarországi történetét Fehér György cserkészparancsnok.

„Idén lesz harmincadik évfordulója a Wathay Ferenc Cserkészcsapat fennállásának, 1990 őszén alakultunk meg, első fenntartók a Munkácsy Mihály iskola volt, 1994-ben fenntartót váltottunk és átmentünk a Prohászka Plébániára, ahol azóta is működünk.” - emelte ki Fehér György.

„Magam úgy kerültem kapcsolatba a cserkészettel, hogy 1990-ben közösséget kerestünk az akkor tíz esztendős fiamnak. A Prohászka templom akkori káplánja, Ulrich Ágoston atya javaslatára felkerestük Pásztor Józsi bácsit, a Wathay Ferenc Cserkészcsapat alapítóját. A fiam cserkész lett és 1992-ben Józsi bácsi tőlem is megkérdezte, hogy nincs-e kedvem beállni? Volt kedvem, 1993-ban tettem fogadalmat, azóta vagyok cserkész, aztán ranglétrát végigjárva segédtiszt, majd cserkésztiszt lettem, 1995-től pedig a csapat parancsnoka vagyok.” - tette hozzá Fehér György.

„Harmincadik évfordulós terveinket a járvány egy kicsit szétverte, de tervezzük, hogy őszre szervezünk egy olyan eseményt, amelyre meghívunk mindenkit, aki valaha ennek a csapatnak a tagja volt. Nyári táborunk is lesz, Csepelen, az ottani csapat központjában, ahol szintén megemlékezünk.

A csapatunk létszáma egyébiránt változó, most mintegy negyvenen vagyunk a kiscserkészektől a 90 éves Hada Tibi bácsiig és jelenleg - hála Istennek - felfelé megyünk és vannak újoncaink is. Ha elmúlik ez a vírusos időszak, akkor újra várjuk a jelentkezőket.” - zárta gondolatait Fehér György, a Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

Interjú

 1. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 2. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 3. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 4. Prohászka Ottokár püspökre emlékezik halálának évfordulóján Spányi Antal

  Az egyházi ünnepek rendjében Prohászka Ottokár püspök halálának évfordulója idén is húsvétra esett. A századforduló magyar kereszténysége meghatározó személyiségének egyik szellemi-lelki örökségére emlékezve, a szenvedésben megélt istenkapcsolatról és kegyelmekről beszél Spányi Antal püspök.

  2021.04.18.
 1. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 2. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 3. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 4. Az 1848/49-es események ihlették Sasvári János legújabb domborművét

  Újabb, az 1848-49/es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművel bővítette alkotói gyűjteményét Sasvári János László kő- és fafaragó mester. A művész gyermekkora óta hordozta magában az ihletet a műhöz, melyet egyelőre az otthonában őriz, és kutatja a méltó helyét. Életművéről egy könyv is készült Fába vésett magyar történelem címmel.

  2021.03.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4