30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

„Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.
2020.06.17. 18:50 |

„A cserkészet egy 113 éves mozgalom, a brit hadsereg altábornagya, Robert Baden-Powell alapította, aki katonatiszti tapasztalatai alapján 1908-ban könyvet írt az ifjúságnevelésről.

Ez az ifjúságnevelő mozgalom és módszer három pilléren áll: Isten, család és hazaszeretet.

A cserkészet nagyon gyorsan elterjedt a világban; Magyarországon 1912-ben alakult meg a szövetség, a mozgalom a két világháború között élte a fénykorát. 1933-ban Magyarországon, Gödöllőn volt a cserkész világtalálkozó, a jamboree.

1948-ban a Magyar Cserkészszövetség vagyonát, infrastruktúráját, cserkészházakat, csónakházakat elvették és integrálták az Úttörőszövetségbe. 1988-ban, a rendszerváltás hajnalán indult újra a mozgalom, 1989-ben a Magyar Cserkészszövetség volt az első civil szervezet amit az új civil törvény alapján bejegyeztek.” - foglalta össze a mozgalom nemzetközi és magyarországi történetét Fehér György cserkészparancsnok.

„Idén lesz harmincadik évfordulója a Wathay Ferenc Cserkészcsapat fennállásának, 1990 őszén alakultunk meg, első fenntartók a Munkácsy Mihály iskola volt, 1994-ben fenntartót váltottunk és átmentünk a Prohászka Plébániára, ahol azóta is működünk.” - emelte ki Fehér György.

„Magam úgy kerültem kapcsolatba a cserkészettel, hogy 1990-ben közösséget kerestünk az akkor tíz esztendős fiamnak. A Prohászka templom akkori káplánja, Ulrich Ágoston atya javaslatára felkerestük Pásztor Józsi bácsit, a Wathay Ferenc Cserkészcsapat alapítóját. A fiam cserkész lett és 1992-ben Józsi bácsi tőlem is megkérdezte, hogy nincs-e kedvem beállni? Volt kedvem, 1993-ban tettem fogadalmat, azóta vagyok cserkész, aztán ranglétrát végigjárva segédtiszt, majd cserkésztiszt lettem, 1995-től pedig a csapat parancsnoka vagyok.” - tette hozzá Fehér György.

„Harmincadik évfordulós terveinket a járvány egy kicsit szétverte, de tervezzük, hogy őszre szervezünk egy olyan eseményt, amelyre meghívunk mindenkit, aki valaha ennek a csapatnak a tagja volt. Nyári táborunk is lesz, Csepelen, az ottani csapat központjában, ahol szintén megemlékezünk.

A csapatunk létszáma egyébiránt változó, most mintegy negyvenen vagyunk a kiscserkészektől a 90 éves Hada Tibi bácsiig és jelenleg - hála Istennek - felfelé megyünk és vannak újoncaink is. Ha elmúlik ez a vírusos időszak, akkor újra várjuk a jelentkezőket.” - zárta gondolatait Fehér György, a Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

Interjú

 1. Kiadvány készül a környék gyógynövényeiről - beszélgetés Lencsés Ritával

  A megye természetes patikájáról készít gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, aki több éve vezeti a népszerű Herbarius programok gyógynövénygyűjtő és -ismertető túráit.

  2020.07.02.
 2. Napközis táborok a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályánál - interjú Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval

  Vívás, lovaglás, lövészet, kirándulások, sorversenyek, strandolás: felsorolni is nehéz a színes sportos programok tárházát, amelyet a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztálya kínál a náluk táborozó ovisok és kisiskolások számára. A táborról, a sportágról és arról, hogy a koronavírus-járvány milyen nyomot hagyott a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályán, Vörös Zsuzsanna szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

  2020.06.25.
 3. Alkalmazkodni a környezethez és kiemelkedni belőle - beszélgetés Csutiné Schleer Erzsébet építésszel

  Az elmúlt ősszel rendezték meg a Pordán H. Ferenc-emlékkiállítást – az építészmérnök munkásságát a 4 Építész Alkotóközösség dolgozta föl: felkutatták, összegyűjtötték, rendszerezték a gazdag építésztervezői tevékenységek dokumentumait, a terveket, vázlatokat és a jegyzeteket. A XX. század utolsó harmadában, Székesfehérvár építészetének legjelesebb alkotójaként számon tartott Pordán H. Ferenc két jellegzetes épületénél Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök kalauzolt bennünket.

  2020.06.25.
 4. Veszélyhelyzet után - interjú dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel

  A kormány visszavonta a március 11-én meghirdetett veszélyhelyzetet, így lezárult egy hosszú, megpróbáltatásokkal teli időszak Székesfehérvár életében is. Dr. Cser-Palkovics András polgármestert az elmúlt hetek, hónapok feladatairól, a közösségépítés folytatásáról és arról is kérdeztük, hogy mire lehet felhasználni a veszélyhelyzet idején felhalmozódott rengeteg tapasztalatot?

  2020.06.23.
 1. 30 éves a Wathay Ferenc Cserkészcsapat - Fehér György parancsnokkal beszélgettünk

  „Cserkésznek lenni életformát jelent. A gyerekek nagyon sok praktikus dolgot megtanulnak, a kézműves tevékenységek mellett fontos a természetben való jelenlét, a táborozás.” - vallja Fehér György, az idén harminc esztendővel ezelőtt Székesfehérváron megalapított Wathay Ferenc Cserkészcsapat parancsnoka.

  2020.06.17.
 2. Új vezérigazgató a Fejérvíz Zrt élén – beszélgetés Laczi Péter vezérigazgatóval

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt nemrégiben megválasztott vezérigazgatója Laczi Péter az ezredfordulón, még hallgatóként lépett be először a cég falai közé, majd a csatornázási üzem éléről a Polgármester Hivatalba került, ahol a Városüzemeltetési és Közműellátási Irodát vezette mostanáig. Május végén vette át a Fejérvíz éléről harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól a tisztséget. 

  2020.06.17.
 3. Léleksimogató kötet - interjú Bartal Klárival, az Alkonyórán írójával

  Bartal Klári Alkonyórán című kötete az elmúlt év végén kerülhetett az olvasók kezébe. Az utolsó másfél évtized verseiből és prózai írásaiból álló sokszínű összeállítás körülöleli a mozgalmas, megpróbáltatásokkal teli életutat, Szegedtől Svédországon keresztül Székesfehérvárig, a magyarság történelmi eseményeivel, saját veszteségekkel, vidám gyerekversekkel, a novellákban a közeli vagy távolabbi múlt emlékeivel.

  2020.06.16.
 4. Beszélgetés Bencze Tamással, az I. András Király Lovagrend nagymesterével

  Bencze Tamás a 2004-ben Székesfehérváron megalapított I. András Király Lovagrend nagymestere, akivel gyermekkori emlékekről, családi indíttatásról, hajózásról, katonai hagyományőrzésről és a koronavírus-járványról is beszélgettünk. 

  2020.06.09.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2