2700 éves leletek a csurgói kastélyban - már látogatható az új régészeti tárlat

Tudományos jelentőségű, látványos ősrégészeti leleteket állítottak ki a Károlyi Kastélyban: a Kr.e. 7. századból származó tárgyak a kastély egykori vadasparkjának a halomsírjaiból kerültek elő. A látogatók a Hallstatt kultúrát képviselő kincsek közül találkozhatnak például grafit díszes, geometrikus mintájú díszkerámiával, vas lószerszámokkal, lándzsákkal, bronzból készült fibulával és ékszerrel is. 
2020.09.16. 21:56 |

Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban – megnyílt Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastélyban az állandó régészeti kiállítás: 2700 éves, korai vaskori izgalmas és látványos leletekkel, amelyek az eresztvényi erdőbeli halomsírokból származnak.

A megnyitón megjelenteket Károlyi Angelica grófnő, a kastély kulturális programjainak az igazgatója köszöntötte, majd a kiállítást a kurátor, dr. Jungbert Béla, a feltárás egyik vezetője nyitotta meg, a feltárás történetéről és a leletanyagról szóló előadásával. Köszönetet mondott a Károlyi József Alapítványnak és a kastélynak, hogy otthont ad a kiállításnak, továbbá köszönetét fejezte ki a Szent István Király Múzeumnak, hogy kölcsönadta a régészeti anyagot a bemutatásra. „Ez nemcsak egy egyszerű régészeti anyag: bizonyos értelemben ez a leletanyag hazajött. Miután a Károlyi grófi kastélyhoz tartozó vadasparkban – ami ide néhány kilométerre van – található az a korai vaskori halomsíros temető, amelyet sajátságos körülmények között sikerült feltárni 1983-tól kezdődően.” – fogalmazott.

A feltárások alapján kiderült, hogy a leletek a hallstatti kultúrát képviselő, földvárszerűen erődített telepeken élő népesség vezető rétegének a temetkezési helyéről kerültek elő. A kilenc sírhalomból álló temetőben a halmok egy-egy halott hamvait és tárgyait rejtették; a fa sírépítményből több temetési rítuselemet tudtak rekonstruálni. A tárlatban láthatunk többek között grafit díszes fekete és vörös-fekete geometrikus mintájú díszkerámiát, kézzel formált cserépedényeket, vas zablákat, vésőket, baltákat, vaskardot, lovat ábrázoló díszítéssel elkészített, lómotívummal díszített bronz tálat vagy a női sírból előkerült nyakláncot, ruhadíszeket. A szakemberek azonosítottak áldozati étel- és italmaradványokat, így rekonstruálhatóvá vált egy korabeli halotti tor is.

Kultúra

 1. Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit a Szent István Király Múzeum

  Megújult múzeumpedagógiai kínálattal várja látogatóit ez év őszétől a Szent István Király Múzeum. A Hetedhét Játékmúzeumban, Gorsiumban és a Fekete Sas Patikamúzeumban is színes, izgalmas foglalkozásokat kínálnak a gyermekeknek óvodáskortól középiskolás korig.

  2020.09.23.
 2. Bemutatóra készül a Vörösmarty Színház - jön a Boeing, Boeing!

  Újratervezés után, a járványügyi rendelkezéseket figyelembe véve a Vörösmarty Színház társulata újabb fába vágta fejszéjét. Némi átszervezés után az évad egyik bemutatóját előrébb hozta a teátrum, így az olvasópróbával elkezdődött a Boeing, Boeing – leszállás Párizsban című légies vígjáték feszített tempójú próbafolyamata. Marc Camoletti Guinness-rekorder művét a tervek szerint október 10-én mutatják be a nagyszínpadon Bagó Bertalan rendezésében.

  2020.09.23.
 3. A Parnasszus kortárs apostolai - Lőrincz P. Gabriella lesz a vendég csütörtökön az Igézőben

  Az Aegis Művészetért és Kultúráért Alapítvány szeptember 24-én, csütörtökön 18 óra 30 perctől a Parnasszus kortárs apostolai irodalmi est sorozat következő rendezvényét szervezi meg Székesfehérváron, az Igézőben. A vendég Lőrincz P. Gabriella lesz, aki többek között a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet irodalmi referense, kulturális szervezője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója. 

  2020.09.23.
 4. Utcaszínház helyett tévéjátékkal emlékeznek idén az októberi forradalomra

  Idén a járványhelyzet miatt elmarad október 23-án a hagyományos, a Városház téren tartott utcaszínházi bemutató, helyette készül a Szemek című tévéjáték Matuz János forgatókönyve alapján, ő lesz a darab rendezője is. 

  2020.09.23.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka