180 éve született Munkácsy Mihály – február 18-ig látható még Székesfehérváron a Munkácsy-tárlat

Még egy bő hétig, február 18-ig látható a Munkácsy-kiállítás Székesfehérváron. A 180 éve született festőművész alkotásait gyűjtő Pákh Imre 18 évvel ezelőtt azzal a céllal indította útnak a vándorkiállítást, hogy az „ismeretlen” Munkácsyt a magyar közönség megismerje, és visszakerüljön a festőművész a művészettörténetben is az őt megillető helyre. 
2024.02.08. 18:11 |
180 éve született Munkácsy Mihály – február 18-ig látható még Székesfehérváron a Munkácsy-tárlat

Székesfehérvárnak különleges szerep adódott e tárlat történetében, hiszen itt köszönthették 2008-ban az egymilliomodik, idén januárban pedig már az ötmilliomodik látogatóját.

Ez az ünnepi alkalom arra is lehetőséget adott, hogy a műgyűjtő ismét megnézze képeit. A kérdésre, vajon van-e kedvenc alkotása a tárlatban, a választ meghallgatják az ÖKK Podcast friss epizódjában.

A beszélgetést követően Domány Adél művészettörténésszel felkeressük a látogatók által legkedveltebb és legkülönlegesebbnek tartott festményeket, és fény derül arra is, hogyan kapcsolódik Ybl Ervin, Munkácsy Mihály egyik műve és a Szent István Király Múzeum Rendház épületében álló karosszék egymáshoz.

Kultúra

 1. 10 éves a MusiColore

  A Szent István Művelődési Házban nagy Ívű koncerttel köszöntötte 10. születésnapját a MusiColore Énekegyüttes. Az együttes 2014 februárjában alakult Székesfehérváron, és az elmúlt évtizedben különböző zenei stílusok interpretálásával, önálló koncertjeik mellett számos felkérésnek tettek eleget itthon és szerte az országban, és határainkon túl is öregbítették a magyar kórusmuzsika hírnevét.

  2024.02.25.
 2. Versünnep elődöntő

  A XIV. Fehérvári Versünnep szombaton megtartott elődöntője során nagyon sok, szép teljesítmény tanúi lehettek a résztvevők, a program végére pedig kialakult az áprilisi döntő 12 résztvevőjének névsora is. A nap során nagyon sok, különböző témájú, hol vidám, hol borús lelkiállapotban született költeményt szólaltattak meg az ifjú versmondók. 

  2024.02.24.
 3. Magyar Széppróza Napja

  A Városháza dísztermében a Vörösmarty Társaság is megünnepelte a Magyar Széppróza Napját. Az ünnepi műsor keretében a hAnlgelika kamarakórust hallgathatták meg, majd a társaság tagjai tartottak széppróza felolvasást.

  2024.02.23.
 4. Sebő Ferenccel beszélgettek

  77. születésnapja alkalmából szervezett beszélgetést a Csoóri Sándor Társaság Sebő Ferenccel. Az eseményen a Kossuth-díjas énekes életéről és a táncházmozgalmak alakulásáról hallhattak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba látogatók egy zenés est keretében.

  2024.02.22.