150 éves a szervezett magyar tűzoltóság - kiállítás a Városház téren

150 éve, 1870-ben alakult meg az első Magyar Országos Tűzoltó Szövetség, majd az év februárjának elsején egy hivatásos és egy önkéntes tűzoltóság is. Az évfordulóra emlékezve péntektől vasárnapig tartó statikus kiállítást szervezett a Városház téren a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség. 
2020.10.16. 15:55 |

Gróf Széchenyi Ödön – angliai tapasztalatai hatására – ismerte fel a tűzvédelem honi megszervezésének szükségességét, amelyet1862-ben meg is kezdett. Nyolc évnyi munka után, 1870-ben aztán néhány nap eltéréssel alakult meg a budapesti önkéntes tűzoltótestület és a fővárosi hivatásos tűzoltóság, gróf Széchenyi Ödön kezdeményezésével és József főherceg védnöksége alatt. Időközben a soproni tűzoltók mozgalma, ami az országos tűzoltó szövetség létrehozására irányult Pestet is elérte. A mozgalmat gróf Széchenyi Ödön is felkarolta, így történt, hogy 1870-ben a Magyar Országos Tűzoltó Szövetségével és az önkéntes tűzoltósággal megalakult a szervezett magyar tűzoltóság.

A háromnapos tárlatot Sallai László tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Viza Attila közbiztonsági tanácsnok nyitották meg. (Képek: Molnár Artúr és Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

A 150 éves jubileum alkalmából kiállítást szervez a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség október 16. és 18. között a Városház téren. A tárlat megnyitóján Sallai László, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője beszélt, és mint mondta, a tűzoltótársadalom nagy várakozással tekintett a 2020-as évre: „Sajnos a járványveszélyes időszak nem tette lehetővé azoknak a nagyszabású programoknak a megtartását, amelyekkel készültünk volna a jeles évforduló alkalmából, mégis azt gondolom, hogy az egész hétvégén látogatható kiállítás Székesfehérvár történelmi belvárosában igazán méltó helyre került.” A tűzoltó alezredes kiemelte: a kiállítás alkalmat biztosít arra is, hogy megemlékezzenek mindazokról, akik a magyar emberek védelmében dolgoztak, vagy dolgoznak a mai napig. A múlt és a jelen tűzoltói előtt tisztelegve három napon át két felújított kocsifecskendőt, délutánonként pedig óránkénti váltásban egy-egy modern tűzoltójárművet láthatnak a hétvégén a Belvárosban sétálók.

Az Országalmánál szervezett megnyitón Viza Attila is szólt. A közbiztonsági tanácsnok elmondta, hogy a szervezett tűzoltási mozgalomhoz Székesfehérvár 1873-ban Havranek József, egykori polgármester kezdeményezésére csatlakozott. Beszédében köszönetét fejezte ki a most szolgáló tűzoltóknak is: „Meg kell köszönjem azt az erőt, tiszteletet és lelkesedést, amivel önök nap mint nap Székesfehérvár tűzbiztonsága érdekében szolgálnak.”

Kék hírek

 1. Letartóztatásban maradhat a férfi, aki egy székesfehérvári benzinkúton követett el rablást

  A Székesfehérvári Járási Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványt tett annak a férfinak a letartóztatása meghosszabbítására, aki három hónapon belül egy rablást és további lopásokat követett el Székesfehérváron.

  2020.10.15.
 2. Baleset a Kadocsán - két gyereket szállítottak kórházba a mentők

  Összeütközött két személygépkocsi október 15-én reggel Székesfehérváron. A Kadocsa utca és a Géza utca kereszteződésénél történt balesetben az egyik autó felborult, és nekivágódott egy harmadik járműnek. Mindhárom személygépkocsiból ki tudtak szállni, de a mentők két gyereket kórházba szállítottak.

  2020.10.15.
 3. Ellenőriztette a kéményét? - a biztonságért a fűtési szezonban is tenni kell!

  Otthona biztonságáért mindenki sokat tehet. A fűtési szezon kezdete előtt fontos elvégeztetni a tüzelő-fűtő berendezések, így a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, valamint a kémények karbantartását, ellenőriztetését. Ezzel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon az otthonunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, és mindemellett kevesebbet is kell fizetni a fűtésért.

  2020.10.14.
 4. Letartóztatták a sorozatos lopásokat elkövető székesfehérvári férfit

  A Székesfehérvári Járási Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta annak a férfinak a letartóztatását, aki egy hónapon belül hét vagyon elleni bűncselekményt követett el Székesfehérváron.

  2020.10.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1