150 éve önálló a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség

A Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség történetében elérkezett az az idő, amikor 150 éves önállóságára tekinthet vissza. Ennek alkalmából ünnepi programokat szerveztek szeptember 13-15-ig. A háromnapos eseménysorozat pénteken kiállítással és köszöntővel kezdődött.
2019.09.13. 23:24 |

A közösség 150 éves története is azt mutatja, egy város a közösségei által válik erőssé, és maradhat az - mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. A gyülekezet tagjainak, a családoknak sorsa alkotta a gyülekezet saját történetét, és vált ez a 150 év városunk történelmévé - fogalmazta. „Voltak nehezebb és könnyebb időszakok, de a város, s benne e gyülekezet is erősödött. Jól látható és érezhető, hogy mind épített örökségében, mind szellemiségében a 150 év alatt az evangélikus gyülekezet Székesfehérvár részévé vált.”

Cser-Palkovics András a város nevében emléklapot nyújtott át Bencze András lelkésznek, ezzel köszöntve a 150 éves fehérvári gyülekezetet.

A köszöntőt követően a gyülekezet énekkara lépett színpadra Csekéné Bányai Erzsébet vezényletével, majd a gyülekezet történetéről tartott rövid előadást Bödő István főlevéltáros, az MNL Fejér Megyei Levéltára igazgatóhelyettese. Az esemény faültetéssel zárult, ahol Bencze András lelkész mondott köszönetet az elmúlt 150 évért, s kérte Isten áldását a gyülekezetre. A háromnapos eseménysorozat szombaton gyülekezeti családi nappal folytatódik, majd vasárnap a 10.30 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök hirdet igét a Székesfehérvári Evangélikus Templomban.

Közélet

 1. Beszélgetés a vírushelyzetről - érkezik a segítség a fehérvári vendéglátósoknak

  „Mikor térhet vissza az életünk egy normálisabb kerékvágásba? Hogyan segíthet ebben a koronavírus elleni vakcina?” címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. Az online is követhető fórumon Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy az Önkormányzat olyan csomagot dolgott ki, amivel segíthetik a fehérvári vendéglátósokat, ennek pontos részleteit hamarosan bejelentik. A teljes beszélgetés visszanézhető a cikkben!

  2021.01.28.
 2. Speciális védőmaszkokat adományozott az Önkormányzatnak a Karsai Holding Zrt.

  A cseppfertőzés és a levegőben terjedő fertőzés ellen is megbízható védelmet nyújtanak azok a speciális arcmaszkok, melyeket a Karsai Holding Zrt. gyárt Székesfehérváron. A cégcsoport elnöke, Karsai Béla 100 darabot adományozott az egyedi felszerelésből Székesfehérvár Önkormányzatának a járvány elleni hatékony védekezés érdekében.

  2021.01.28.
 3. Átadták az adományokat a fehérvári Anyaotthon számára

  Szerdán adták át a Családok Átmeneti Otthona számára azt az adományt, amelyet a Sikerativ Életmód Egyesület decemberben meghirdetett felhívására gyűjtöttek össze a segítő szándékú fehérváriak. Az egyesület adventkor hirdette meg akcióját azzal a céllal, hogy szebbé tegyék a fehérvári Anyaotthonban élők következő évét.

  2021.01.27.
 4. Elkezdődött az építkezés – méltó helyre kerülnek a magyarság szent kövei

  Hosszú idő után az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulójára olyan kiállítótérbe kerülnek a 38 királykoronázást látott kőfaragványok, mely segít elképzelni a korabeli Európa egyik legnagyobb és a középkori Magyar Királyság legfontosabb templomát. Az egykori királyi bazilika kövei négyszáz év után méltó elhelyezést kapnak, valamint a volt Köztársaság mozi épületét is sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani.

  2021.01.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár