124 fehérvári diák részesült Alba Regia Ösztöndíjban

A Városházán 124 nyertes pályázónak adták át az Alba Regia Ösztöndíjakat hétfőn. Székesfehérvár idén mintegy 9 millió forinttal támogatja a szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzésben résztvevő diákok, valamint a helyi felsőoktatásban résztvevő hallgatók tanulmányait.
2019.11.18. 17:02 |

Az Alba Regia Ösztöndíjjal fehérvári szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulókat, valamint fehérvári egyetemistákat támogat a város. Az idei felhívásra összesen 228 pályázat érkezett, ebből 124-en nyertek támogatást a 2019/2020-as tanév első félévére, közel 9 millió forint értékben.

Mészáros Attila, alpolgármester a Városháza Dísztermében köszöntötte az ünnepség résztvevőit, kiemelve, hogy a felmenő rendszer elérte a csúcsát: már hetedik féléves egyetemistákat és tizenkettedikes középiskolásokat is támogathat a város.

Az idáig vezető folyamat egyik célja az volt, hogy a helyi ipar kihívásaira keressenek megoldásokat – közösen motiválva a fiatalokat a kiváló szakképző intézményekkel és az egyetemekkel, hogy aztán az erőforrásokat és a megszerzett tudást minél többen Székesfehérváron kamatoztassák.

Az ösztöndíjakról elmondta: „Ezeknek mind az a célja, hogy elismerje, segítse és támogassa azokat a fiatalokat, akik komolyan veszik tanulmányaikat, és akik szeretnének a legjobbak lenni. Tudjuk jól, hogy a város iparának mennyire nagy szüksége van a fiatal munkaerőre – én buzdítok mindenkit, hogy a tanulmányaitok során, illetve a duális képzésben vegyétek észre magatok körül azokat a lehetőségeket, amelyeket a helyi ipar nyújt!” – majd köszönetet mondott az együttműködő partnereknek, és gratulált az ösztöndíjakhoz.

A középiskolások 50 ezer, az egyetemi hallgatók 100 ezer forintban, míg a Székesfehérvári Felsőoktatási Hallgatói Tanács tagjai 40 ezer forint értékű támogatásban részesülnek, idén először egy összegben. A 61 szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulóból legtöbben a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményéből vehettek át ösztöndíjat, illetve a Hunyadi Mátyás, az Árpád, a Váci Mihály és a Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai nyertek a pályázaton.

Az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíj átvételére 55 hallgató érkezett: a BCE Székesfehérvári Campusából, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karáról és a Kodolányi János Egyetemről. Nyolc hallgatót a Felsőoktatási Hallgatói Tanácsban végzett munkájáért is támogat a város.

„Óriási lehetőség és nagy megbecsülés ösztöndíjban részesülni.” – fogalmazott Fűrész István, az Ösztöndíj Munkacsoport vezetője. Azt mondta, hogy a diákok tisztelete, megbecsülése fejeződik ki annak a közösségnek az elismerésében, amely a magyar gazdaság és a magyar történelem középpontja – majd jó tanulást és eredményes diplomaszerzést kívánt a fiataloknak.

Az ünnepségen részt vett Dr. Ősz Rita, a BCE akadémiai koordinátora, Horváth Béla, a BCE Székesfehérvári Campusának igazgatója, Dr. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Karának dékánja, Dr. Pogátsnik Mónika oktatási dékánhelyettes, Mits Gergely, a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének tanszékvezetője és Dominó Csaba, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja.

Közélet

 1. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 2. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.
 3. Mentális egészségprojekt indul 20 fehérvári általános- és középiskolában

  Húsz általános- és középiskolai osztály számára valósít meg fejlesztő foglalkozást a SZÉNA Egyesület a "Mentális egészségprojekt Székesfehérváron" című program keretében az Arconic Alapítvány 10,8 millió forintos támogatásával. Olyan témákat is feldolgoznak, mint a szexuális nevelés, iskolai bántalmazás és önismeret.

  2020.02.27.
 4. Köszönet az Országos Diákparlament segítőinek

  Az Országos Diákparlament során segítő kísérőtanároknak, intézményvezetőknek, a megvalósításban közreműködő szakembereknek mondott köszönetet a Hiemer-ház Báltermében rendezett eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.

  2020.02.26.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek