100 éve hunyt el Wekerle Sándor

Wekerle Sándor halálának 100. évfordulóján díszünnepséggel emlékezett az államférfi munkásságára a Wekerle Sándor Alapítvány és a Móri Városi Önkormányzat. Az eseményen részt vettek a Wekerle Sándor részére díszpolgári címet adományozott városok, Székesfehérvárt Lehrner Zsolt alpolgármester képviselte.
2021.08.26. 22:48 |

Ünnepi megemlékezést tartottak Magyarország első polgári származású miniszterelnökének szobránál szülővárosában, Móron. A megjelenteket Fenyves Péter, Mór város polgármestere és Buza Ernő, a Wekerle Sándor Alapítvány elnöke köszöntötte a Wekerle Sándor halálának 100. évfordulója alkalmából tartott koszorúzáson.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi beszédet. Wekerle mindig a teljességben és az egészben gondolkodott. Tetteit a közjó szolgálata, az ország fellendítése motiválta, szeme előtt a polgárok általános jóléte lebegett. Hálásak lehetünk neki, büszkék lehetünk rá. Wekerle Sándornak is köszönhető, hogy ma egy olyan erős Magyarország tagjai lehetünk, amely nemzetépítő elődei példáját követi, hangzott el a méltatásban. Az egykori kormányfő sohasem egyszerű körülmények között kapta meg a kormányrudat, mert "mindig helyzet volt": nehéz gazdasági vagy társadalmi helyzet, háború előtti vagy háború utáni idők. Wekerle Sándor azonban kiválóan, hozzáértéssel tette a dolgát, hiszen 1892 és 1918 között háromszor volt miniszterelnök - emelte ki az államtitkár.

Törő Gábor országgyűlési képviselő megemlékezett arról, hogy Mór múltjában és jelenében kiemelkedő szerepe volt Wekerle Sándornak, akinek tiszteletére tíz évvel ezelőtt állított szobrot szülővárosa. Egy település, egy térség, egy ország csak akkor lehet sikeres, ha megőrzi múltját; ismeri és felhasználja a nagy történelmi elődök tapasztalatait, tanul kudarcaikból, sikereikből egyaránt. Köszöntője zárásaként Törő Gábor azt kívánta: Wekerle Sándor példája mutasson utat, és váljon mindannyiunk javára a jelenkorban és az előttünk álló években egyaránt.

Az ünnepi eseményen Wekerle Sándor leszármazottai, tisztelői és a város polgárai mellett jelen voltak azon települések képviselői is, amelyek díszpolgári címet adományoztak a háromszoros miniszterelnöknek. Székesfehérvár városa 1892-ben adományozta e kitüntető címet az egykori miniszterelnöknek, aki a városban töltötte diákéveit.

Közélet

 1. Fehérváron ünnepel a köztársasági elnök

  Sajtótájékoztatón erősítette meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, hogy augusztus 20-án Székesfehérvárra látogat Novák Katalin. Szent István ünnepén az állami ünnepség hivatalos beszédét az államalapító szent király lovasszobránál mondja el Magyarország köztársasági elnöke. Rossz idő esetén a Városháza Díszterme ad majd otthont az eseménynek.

  2022.08.17.
 2. Minden vödör víz segít

  Az idei aszály és a hőhullámok rendkívüli módon megterhelik a fás szárú növényeket is, különösen a fiatalabb példányokat. Székesfehérvár nyolcvanezres faállományának fiatalabb egyedei különösen megsínylik az aszályt. A Városgondnokság mindent megtesz a hiányzó csapadékmennyiség pótlására, azonban a közterületi fiatal fák esetében most minden lakossági segítséget meghálálnak a fiatal egyedek – mondta Homoki László faápoló szakmérnök, a Városgondnokság közterület fenntartási vezetője.

  2022.08.17.
 3. Novák Katalin Fehérvárra látogat

  Székesfehérvárra látogat Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfő augusztus 20-án, Szent István ünnepén mondja el a nemzeti ünnep hivatalos beszédét a Szent István téren.

  2022.08.17.
 4. Akár 40 fok is lehet!

  Folyamatos folyadékbevitel, alkoholos és magas koffeintartalmú italok elkerülése-mindezekre fontos, hogy fokozottan ügyeljünk az előttünk álló 3 napban, hiszen harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos.

  2022.08.17.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár