100 éve hunyt el Wekerle Sándor

Wekerle Sándor halálának 100. évfordulóján díszünnepséggel emlékezett az államférfi munkásságára a Wekerle Sándor Alapítvány és a Móri Városi Önkormányzat. Az eseményen részt vettek a Wekerle Sándor részére díszpolgári címet adományozott városok, Székesfehérvárt Lehrner Zsolt alpolgármester képviselte.
2021.08.26. 22:48 |

Ünnepi megemlékezést tartottak Magyarország első polgári származású miniszterelnökének szobránál szülővárosában, Móron. A megjelenteket Fenyves Péter, Mór város polgármestere és Buza Ernő, a Wekerle Sándor Alapítvány elnöke köszöntötte a Wekerle Sándor halálának 100. évfordulója alkalmából tartott koszorúzáson.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott ünnepi beszédet. Wekerle mindig a teljességben és az egészben gondolkodott. Tetteit a közjó szolgálata, az ország fellendítése motiválta, szeme előtt a polgárok általános jóléte lebegett. Hálásak lehetünk neki, büszkék lehetünk rá. Wekerle Sándornak is köszönhető, hogy ma egy olyan erős Magyarország tagjai lehetünk, amely nemzetépítő elődei példáját követi, hangzott el a méltatásban. Az egykori kormányfő sohasem egyszerű körülmények között kapta meg a kormányrudat, mert "mindig helyzet volt": nehéz gazdasági vagy társadalmi helyzet, háború előtti vagy háború utáni idők. Wekerle Sándor azonban kiválóan, hozzáértéssel tette a dolgát, hiszen 1892 és 1918 között háromszor volt miniszterelnök - emelte ki az államtitkár.

Törő Gábor országgyűlési képviselő megemlékezett arról, hogy Mór múltjában és jelenében kiemelkedő szerepe volt Wekerle Sándornak, akinek tiszteletére tíz évvel ezelőtt állított szobrot szülővárosa. Egy település, egy térség, egy ország csak akkor lehet sikeres, ha megőrzi múltját; ismeri és felhasználja a nagy történelmi elődök tapasztalatait, tanul kudarcaikból, sikereikből egyaránt. Köszöntője zárásaként Törő Gábor azt kívánta: Wekerle Sándor példája mutasson utat, és váljon mindannyiunk javára a jelenkorban és az előttünk álló években egyaránt.

Az ünnepi eseményen Wekerle Sándor leszármazottai, tisztelői és a város polgárai mellett jelen voltak azon települések képviselői is, amelyek díszpolgári címet adományoztak a háromszoros miniszterelnöknek. Székesfehérvár városa 1892-ben adományozta e kitüntető címet az egykori miniszterelnöknek, aki a városban töltötte diákéveit.

Közélet

 1. Igazak – ünnepi megemlékezés október 23-án a Városház téren

   Ünnepi előadással és koszorúzással tisztelgett Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. A Városház téren bemutatott Igazak című darabban a nézők hét fiatal sorsát kísérhették végig a világháború végétől a forradalom idejéig, a történetüket egy nyolcadik mesélte el. 

  2021.10.23.
 2. Háború, államosítás, '56, börtön, megfigyelés - gyerekeknek mesélt az egykori forradalmár

  Csernai Ádám Székesfehérváron élt a forradalom idején, majd október 28-tól Budapesten harcolt a szovjetek ellen. Ádám bácsi a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium negyedikeseinek mesélt arról, hogyan is élte meg az '56-os forradalmat és szabadságharcot, de mesélt a II. Világháború borzalmairól és az ötvenes évek eleji közállapotokról is a gyerekeknek.

  2021.10.23.
 3. KÉPES program - nyolcvanan festették a Táncsics suli kerítését az önkéntes napon

  Fehérvári cégek önkéntesei festették a Táncsics Mihály Általános Iskola kerítését péntek délután. A KÉPES program önkéntes napján mintegy 80-an vettek részt a munkában, amelyhez az eszközöket a Városgondnokság biztosította. Az idei évben két iskolaudvar újult meg a Közösségi Értékteremtő Program – Együtt Székesfehérvárért! kezdeményezés keretében, és egy okostantermet is kialakítottak az István Király Általános Iskolában.

  2021.10.22.
 4. Ami megtörtént ezen az őszön, azt nem felejthetjük el.. - iskolai megemlékezések az ’56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

  Az október 23-i nemzeti ünnepet megelőzően több helyszínen idézték fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. A délelőtt folyamán az Ötvenhatosok terén, az ’56-os emlékkeresztnél és az ’56-os emléktábla előtt emlékeztek a hősökre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Tóvárosi Általános Iskola, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai.

  2021.10.22.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár