Zenével emlékeztek a tíz éve elhunyt Somorjai Ferencre

Megemlékezést tartottak Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy halálának 10. évfordulója alkalmából a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola falán elhelyezett Somorjai Ferenc emléktábla előtt. Az eseményen Brájer Éva alpolgármester, a Primavera Kórus, a város zenei életét hosszú évtizedeken át meghatározó zenetanár gyermeke és unokái helyezték el az emlékezés virágait.
2019.06.11. 20:26 |

Az egykori zenetanár, karnagy Somorjai Ferenc emléke előtt tisztelgett Székesfehérvár Önkormányzata, valamint a város komolyzenei életéért oly sokat tevő zenetanár egykori tanítványai, barátai. Nagy Edit szobrászművész öt évvel ezelőtt felavatott alkotása előtt a Teleki Blanka Gimnázium szextettje Auth Ágnes karnagy vezetésével egy szép angolszász feldolgozással emlékezett, majd a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fuvola-zongora triója előadását követően, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Kórusa és a Primavera Kórus énekelt a Városház téren.

Az emlékezés virágait Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester, a Primavera Kórus nevében Horányi Ottilia és Csutiné Schleer Erzsébet, valamint Palócz Réka, a zeneiskola igazgatója helyezte el az emléktábla alatt. A család nevében unokája gyújtott mécsest. Ezt követően a megemlékezők közösen énekelték el Kodály Zoltán Esti dalát.

Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy 1963-tól 2009-ben bekövetkezett haláláig Székesfehérvár zenei életének meghatározó, derűs egyénisége volt. 1949-ben szerzett diplomát a Zeneművészeti Főiskola zongora és zenetanár szakán. A karnagyképzőt Ferencsik János mesterkurzusán végezte el. 1946-1963 között általános iskolai énektanárként dolgozott, 1954-től a Homérosz Kórus karnagya volt egészen 1963-ig, amikor Székesfehérvárra költözött, ahol a Zeneiskolában tanított zongorát és összhangzattant. Ezen kívül tanított és kórusokat vezetett a Teleki Blanka Gimnáziumban és a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Technikumban is.

Az Alba Regia Táncegyüttes zenei tanácsadója volt, valamint a megyei karnagyi klub titkári teendőit látta el évtizedeken keresztül. Sok évtizedes, kiemelkedő zeneszervezői, szakmai és közéleti életútját a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével ismerték el, és elsőként részesült a város zenei elismerésében, a Fricsay-díjban. Oktató-nevelő munkáját mindig nagy hivatástudattal végezte. Tanítványai szerették, ragaszkodtak személyéhez, még dolgozó felnőttként is kérték segítségét, tanácsait. Aktív közösségi ember volt és fiatal kollégáit mindig segítette, szakmai tanácsokkal látta el. Derűs, hangulatos légkört teremtett maga körül. Kezdeményezésére indult a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat is.

Emlékét a zeneiskola falán elhelyezett emléktábla, a róla elnevezett komolyzenei hangversenybérlet-sorozat, illetve az egykori barátok, tanítványok szívükben őrzik.

Kultúra

 1. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton.

  2019.06.15.
 2. A megújult oviudvart ünnepelték a maroshegyi kerti partin

  Hangulatos évbúcsúztató kerti partival avatták fel a Maroshegyi Óvoda pályázati forrásból megújult udvarát: a gyerekek énekkel és tánccal köszöntötték a nyarat, valamint az új, máris közkedvelt játékokat a rugós hintákkal és a népszerű focipályával.

  2019.06.14.
 3. Hagyományteremtő szándékkal indul útjára július végén a Királyi Operett Napok

  Július 26-a és július 28-a között a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ színpadán első alkalommal kerül sor a Királyi Operett Napokra, ahol minden este láthat a közönség nagyszabású operett produkciókat, de az előadások előtt koncertet is hallhat a közönség, miközben a vacsoráját elfogyasztja.

  2019.06.14.
 4. Zenés krimi-komédiát láthatunk a nyári színházban

  A Feketehegy-Szárazréten rendezett nyári színház idén a Hal négyesben című zenés krimi-komédiát kínálja a szórakozni vágyóknak. A darabot Kozáry Ferenc viszi színre, az esték pedig izgalmat és számos meglepetést tartogatnak, három vonzó milliomos lánnyal, egy inassal, két hallal – jól megfűszerezve.

  2019.06.14.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka