Zenével emlékeztek a tíz éve elhunyt Somorjai Ferencre

Megemlékezést tartottak Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy halálának 10. évfordulója alkalmából a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola falán elhelyezett Somorjai Ferenc emléktábla előtt. Az eseményen Brájer Éva alpolgármester, a Primavera Kórus, a város zenei életét hosszú évtizedeken át meghatározó zenetanár gyermeke és unokái helyezték el az emlékezés virágait.
2019.06.11. 20:26 |

Az egykori zenetanár, karnagy Somorjai Ferenc emléke előtt tisztelgett Székesfehérvár Önkormányzata, valamint a város komolyzenei életéért oly sokat tevő zenetanár egykori tanítványai, barátai. Nagy Edit szobrászművész öt évvel ezelőtt felavatott alkotása előtt a Teleki Blanka Gimnázium szextettje Auth Ágnes karnagy vezetésével egy szép angolszász feldolgozással emlékezett, majd a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fuvola-zongora triója előadását követően, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Kórusa és a Primavera Kórus énekelt a Városház téren.

Az emlékezés virágait Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester, a Primavera Kórus nevében Horányi Ottilia és Csutiné Schleer Erzsébet, valamint Palócz Réka, a zeneiskola igazgatója helyezte el az emléktábla alatt. A család nevében unokája gyújtott mécsest. Ezt követően a megemlékezők közösen énekelték el Kodály Zoltán Esti dalát.

Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy 1963-tól 2009-ben bekövetkezett haláláig Székesfehérvár zenei életének meghatározó, derűs egyénisége volt. 1949-ben szerzett diplomát a Zeneművészeti Főiskola zongora és zenetanár szakán. A karnagyképzőt Ferencsik János mesterkurzusán végezte el. 1946-1963 között általános iskolai énektanárként dolgozott, 1954-től a Homérosz Kórus karnagya volt egészen 1963-ig, amikor Székesfehérvárra költözött, ahol a Zeneiskolában tanított zongorát és összhangzattant. Ezen kívül tanított és kórusokat vezetett a Teleki Blanka Gimnáziumban és a Hunyadi Mátyás Közgazdasági Technikumban is.

Az Alba Regia Táncegyüttes zenei tanácsadója volt, valamint a megyei karnagyi klub titkári teendőit látta el évtizedeken keresztül. Sok évtizedes, kiemelkedő zeneszervezői, szakmai és közéleti életútját a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével ismerték el, és elsőként részesült a város zenei elismerésében, a Fricsay-díjban. Oktató-nevelő munkáját mindig nagy hivatástudattal végezte. Tanítványai szerették, ragaszkodtak személyéhez, még dolgozó felnőttként is kérték segítségét, tanácsait. Aktív közösségi ember volt és fiatal kollégáit mindig segítette, szakmai tanácsokkal látta el. Derűs, hangulatos légkört teremtett maga körül. Kezdeményezésére indult a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat is.

Emlékét a zeneiskola falán elhelyezett emléktábla, a róla elnevezett komolyzenei hangversenybérlet-sorozat, illetve az egykori barátok, tanítványok szívükben őrzik.

Kultúra

 1. Horváth Levente tárlatával és Kormorán koncerttel nyílt a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál

  Pénteken, Horváth Levente sepsiszentgyörgyi festőművész kiállításának megnyitójával, majd az azt követő Kormorán koncerttel elkezdődött a 20. Aranybulla Művészeti Fesztivál az Öreghegyi Közösségi Házban. Szombaton 20 órától Varga Miklós és a Band élőzenei koncertjére várják a látogatókat, a belépés díjtalan.

  2019.08.23.
 2. Béla király - újra műsoron a Királyi Napokon bemutatott történelmi dráma

  Szeptember 7-én szombaton 19 órai kezdettel a Szabad Színház újra műsorára tűzi Szabó Magda: Béla király című, a Királyi Napokon bemutatott történelmi drámáját az Igézőben. Elgondolkodtató, fordulatos dráma egy kihívásokkal teli korból. Történelmi áthallások, historikusok groteszkek. Belépőjegyek válthatók az Igézőben minden munkanap 14 órától személyesen, vagy igényelhető a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Belépő 1500Ft.

  2019.08.23.
 3. Szeptember 9-ig lehet jelentkezni a Fehérvár Hangja tehetségkutatóra

  Ötödször keresik a Fejér megyében élő, vagy itt tanuló legtehetségesebb énekest. A verseny fődíja a rangos „Fehérvár Hangja” cím, amit a nyertes viselhet, aki egyéb értékes ajándékok mellett a Fehérvár Travel nyereményutazásán is részt vehet.

  2019.08.23.
 4. „Öszvérek és poloskák”- reneszánsz zene és költészet a Tercinával és Pápai Erikával

  Augusztus 31-én, szombaton 16 órai kezdettel a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, „Öszvérek és poloskák” címmel spanyol és itáliai reneszánsz zenét, valamint spanyol költők verseit hallhatja a közönség a Tercina együttes (Kállay Katalin – furulyák, Vitárius Piroska – hegedű, Győri István – vihuela) előadásában. A verseket Pápai Erika, színművész mondja. A belépés díjtalan.

  2019.08.23.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka