X. Színházi Olimpia Székesfehérváron - kötéltánc a Fő utcán, királydráma a színházban

Kötéltánccal és a zágrábi Gavella Színház bemutatójával kezdődtek a X. Színházi Olimpia programjai Székesfehérváron. A Vörösmarty Színház előtt tartott megnyitót követően Shakespeare III. Richárd című királydrámáját nézhette meg a közönség horvát nyelven, magyar felirattal. 
2023.06.09. 07:23 |
X. Színházi Olimpia Székesfehérváron - kötéltánc a Fő utcán, királydráma a színházban

A Fővárosi Nagycirkusz látványos performanszával indultak a X. Színházi Olimpia székesfehérvári programjai.

Az Átmentem című produkció során egy mobilszerkezetre szerelt drótkötélen sétált és táncolt a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendéke, Usakova Anna, majd a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia jelképét, egy maszkot adott át dr. Szikora Jánosnak. A görög tragédiák tradicionális színházi maszkját az olimpiák megálmodója, a rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz ajándékozta a Nemzeti Színháznak. Az Átmentem-performansz egyúttal emléket állított annak a szenzációs produkciónak, amikor a maszkot ifj. Simet László artista 40 méterrel a Duna fölött vitte át egyik partról a másikra egy 280 méteres drótkötélen egyensúlyozva április 15-én.

Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál! - Madách örökérvényű művének Az ember tragédiájának szállóigévé vált sora a X. Színházi Olimpia mottója - mondta el Verebes Ernő, a Nemzeti Színház dramaturgja a megnyitón, ahol felelevenítette a Színházi Olimpiák eddigi történetét.

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója a nyitott városkaput ábrázoló fehérvári címer és a Színház között vont párhuzamot: "kinyitottuk a kapukat, kinyitottuk a lelkünket, és azt szeretnénk, hogy az emberek jöjjenek be és lássák mindazt, amivel itt megajándékozni tudjuk őket. ... Nekünk az a feladatunk, hogy bekopogtassunk az emberek becsukott lelkének kapuin, hogy azok is kinyíljanak."

A város nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében az este főszereplőit, a zágrábi Gavella Színház társulatát méltatta: "a Gavella egy fogalom a horvát színházi életben, a minőség és az expresszív színházi nyelv szinonímája."

A Királyok városába egy királydrámával érkezett a horvát társulat, Shakespeare III. Richárdját láthatta a közönség horvát nyelven magyar felirattal kísérve. Az előadást éveken keresztül nagy sikerrel játszotta a zágrábi társulat, de már több mint három éve nem láthatta a közönség. Mint a társulat tagjai elmondták, a fehérvári bemutató után szeretnék ismét műsorra tűzni Horvátországban is.

A Színházi Olimpia keretében szombaton a a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában láthatja Pirandello IV. Henrik című drámáját a fehérvári közönség.