Vörösmarty Emlékév - közel 200 szavalat érkezett a pályázatra

A Vörösmarty-emlékév keretében a főszervező Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola több országos szintű programja valósult meg. A versünnepet megelőzően nagy sikerrel zárult a rajzpályázat is, amelyre az ország szinte minden pontjáról érkeztek alkotások.
2021.01.06. 09:27 |

A döntőre februárban kerül sor, remélhetőleg már személyes jelenléttel, és nem az online térben.

Az emlékév egyik kiemelt kezdeményezése a versünnep, amely a Magyar Versmondók Egyesülete szakmai támogatásával valósul meg. Kimagasló számban jelentkeztek lelkes szavalók, közel 200 pályázat érkezett a decemberi határidőig. A szervezők nagy örömére még a határon túlról is érkeztek pályázatok, hiszen a pandémia okozta helyzet miatt a pályázók most csak videón küldhették el a felvételt a szabadon választott Vörösmarty-versről.

A beérkezett pályaműveket 6 fős, rangos zsűri értékeli, amely két korosztályban hirdet továbbjutókat. A 6-12 éves korcsoportban és a 13-18 évesek között is 5 szavaló jut majd a döntőbe.

A zsűri tagjai: L. Simon László író, országgyűlési képviselő, Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke, Kelemen István színművész, a Csajághy Laura Színpad igazgatója, Bakonyi István irodalomtörténész, író, Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke és Rodics Eszter, a Halász-kastély igazgatója, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke. Nem lesz könnyű a feladat, hiszen összesen közel 8 órányi anyagot kell értékelniük…

Kultúra

 1. Múzeum + Rippl-Rónai Light - online tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galériában

  Hagyományos Múzeum+ programjának keretében, a helyzethez igazodva az online térben várja a Magyar Nemzeti Galéria a kultúra iránt érdeklődőket. A január 28-án, csütörtökön 18.30 órakor kezdődő ingyenes tárlatvezetésen a csatlakozók Rippl-Rónai József munkásságát és életét ismerhetik meg.

  2021.01.23.
 2. Ünnepi gálaest a Vörösmarty Színházban a Magyar Kultúra Napján

  A Vörösmarty Színház kinyitotta kapuit a város zenészei, táncosai és színészei előtt, hogy a magyar kultúra napján a fehérváriak otthonába eljuthassanak a magyar és helyi kultúra értékei, a televíziós, illetve online közvetítésen keresztül. Székely és csángó néptánc, Beliczay Gyula Vonósszerenádja, balett etűdök és a Játék a kastélyban egy részlete voltak a gálaest műsorelemei, amikkel az előadóművészek a színház izgalmas helyszíneire vitték magukkal a nézőket.

  2021.01.22.
 3. Szabadtéri tárlat nyílt a Magyar Kultúra Napján

  Szabadtéri kiállítást rendezett a magyar kultúra napja alkalmából a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A belvárosban - a Fő utcán és a Városház téren - január 28-ig látható tárlat olyan művészeket, tudósokat mutat be Vörösmarty Mihálytól kezdve Ybl Miklóson át Pilinszky Jánosig, akik Székesfehérváron születtek, a városban diákoskodtak, tanítottak vagy itt folytatták alkotótevékenységüket.

  2021.01.22.
 4. Ma van a magyar kultúra napja - 198 éves a Himnusz

  1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A jeles napot Székesfehérvár összművészeti gálaműsorral ünnepli, amit online követhet a közönség.

  2021.01.22.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka