Virtuális programokkal csatlakozik a Földrajz Éjszakájához a Vörösmarty Könyvtár pénteken

Első alkalommal csatlakozik a Földrajz Éjszakája nemzetközi kezdeményezéshez a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Április 9-én, pénteken könyvajánlókkal, ismeretterjesztő eseményekkel, online előadásokkal várják az érdeklődőket az intézmény Facebook- , Youtube- és Instagram-oldalán.
2021.04.09. 08:23 |

Az európai földrajzi társaságokat összefogó szervezet, az EUGEO április 9-én országhatárokon és kultúrákon átívelő nemzetközi rendezvénysorozatot szervez.

A GeoNight, vagyis a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozat célja 2017 óta, hogy a nem földrajzos társadalom figyelmét felhívja a geográfia fontosságára. A magyarországi eseményeket a Magyar Földrajzi Társaság fogja össze. A Földrajz Éjszakájára 2020-ban 9, 2021-ban eddig összesen 16 magyar intézmény regisztrált programokkal: egyetemek, iskolák, múzeumok, könyvtárak.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár első alkalommal csatlakozik a kezdeményezéshez, virtuális programokkal a honlapjánFacebook- , Youtube- és Instagram-oldalán.

Könyvtárosok ajánlója: könyvek és más dokumentumok

•  8 könyvvel a világ körül
•  Vidd haza az élményt! – tájak rajzon, fotón, festményen: könyvajánló kezdő és haladó művészeknek
•  Láthatatlan utazás – úti élmények hangkazettán és hangoskönyvben (nem csak) gyengén látóknak
•  Világjárás karantén idején – filmajánló DVD-lemezeinkből

Kincseink: Fejér megye és Székesfehérvár helyismereti értékei

•  Fejér megye természeti értékei
•  Első világháborús emlékművek Székesfehérváron
•  Virtuális kiállítás a könyvtár képeslapgyűjteményéből: Székesfehérvár barokk emlékei
•  "Minden földrajz" - kvíz Fejér megyéről

Online előadások a könyvtár youtube-csatornáján

•   Magony Imre könyvtáros-író: A középkori királyi vár erődítményei
•   Pap Viktória földtudományi kutató:
• A természet ereje – földrajzi katasztrófák
• A forrongó hegyek éjszakája – a vulkánokról

Gyerekeknek:

•  Irány észak! – Utazz velünk, és fedezd fel, hogy merre is van észak, dél, kelet és nyugat! Középpontban az iránytű (rövid története; iránytű készítése)

• Térkép kontra GPS – Gyere velünk kirándulni! Barangolásunk során megismerkedünk különböző térképfajtákkal és térképjelekkel; utunkat Csapody Kinga meséi kísérik.

További információk:

A Magyar Földrajzi Társaság honlapján

Az európai földrajzi társaságokat összefogó szervezet, az EUGEO honlapján

A Vörösmarty Mihály Könyvtár elérhetőségei:
www.vmk.hu
https://www.facebook.com/vmk13
https://www.instagram.com/ vmkszekesfehervar/

Kultúra

 1. A középkori királyi vár erődítményei - Magony Imre előadása a Youtube-on

  A Földrajz Éjszakája programhoz kapcsolódott Magony Imre könyvtáros-írónak A középkori királyi vár erődítményei című online előadása. A fehérvári építkezéseket, a város kiépülésének történetét térképek, korabeli városábrázolások segítségével mutatja be a kisfilm, miközben végigkalauzol a Belvárosban még látható emlékek között.

  2021.04.14.
 2. Zeneiskolás sikerek - vonósok és népdalénekesek szerepeltek kiválóan

  Vonósok és népdalénekesek szerepeltek kiválóan az idei tanévben eddig rendezett szakmai versenyeken. A zeneiskolások arany, ezüst és bronz minősítéssel, Nívó-díjjal és egy országos második helyezéssel öregbítették a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hírnevét.

  2021.04.14.
 3. Általános iskolák jelentkezését várják a Kinder® Mesés Könyvtárak Programra

  Legújabb akciójában az általános iskolák könyvtárainak felújítását és könyvbeszerzését támogatja a Kinder®. A Mesés Könyvtárak Programban országosan bármely általános iskola benevezhető, a szervezők pedig 15 iskola között egyenként 500.000 forint értékű könyvvásárlási utalványokat sorsolnak majd ki. A nevezési határidő május 9-ig tart.

  2021.04.14.
 4. Csütörtökig jelentkezhetnek a fiatalok a Vörösmarty Színház Fame castingjára

  Rengetegen, közel 250-en jelentkeztek a Vörösmarty Színház által meghirdetett a Fame-castingra, amelynek leadási határideje április hetedikén járt le. A szervezők azt tapasztalták, hogy nagyon sokan az utolsó pillanatra hagyták bemutatkozó kisfilmjük feltöltését, ezért úgy határoztak, hogy meghosszabbítják a leadási határidőt április 15-ig.

  2021.04.14.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka