Virtuális Keresztút a Palotavárosi Kálváriánál - a többi bennünk van

A keresztút eredetileg az a mintegy másfél kilométeres útvonal, melyen a keresztény hagyomány szerint Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. Nagypénteken nagyon sokan szoktak elmenni a keresztútra a Palotavárosi Kálváriához, amit idén a lelkünkben tehetünk meg. Ehhez szeretnénk segíteni a stációkról készült képekkel.
2021.04.02. 08:35 |

Székesfehérváron, a Hosszú temető mellett található a Palotavárosi Kálvária, amit még a székesfehérvári születésű Simor János bíboros, prímás, esztergomi érsek nővére építtetett 1892-ben a kápolnához vezető úton. 

Az egyes stációkat Jézus szenvedésének ábrázolásai, a stációképek jelzik, majd a zárókép a föltámadásra utal. A szabadban emelt keresztút 14 stációs kápolnából vagy oszlopból áll, és kálváriához vezet. Régebben egyes helyeken létezett még egy 15. állomás is, Krisztus feltámadása, ami a "hivatalos" Keresztútnak nem része. (Keresztút gyűjtemény a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárból)

I. Pilátus halálra ítéli Jézust

II. Jézus vállára veszi a keresztet

III. Jézus először esik el a kereszt súlya alatt

IV. Jézus szent anyjával találkozik

V. Cirenei Simon segít vinni Jézusnak a keresztet

VI. Veronika kendőt nyújt Jézusnak

VII. Jézus másodszor esik el a kereszt terhe alatt

VIII. Jézus vigasztalja a síró asszonyokat

IX. Jézus harmadszor esik el a kereszttel

X. Jézust megfosztják ruhájától

XI. Jézust a keresztre szegezik

XII. Jézus meghal a kereszten

XIII. Jézust leveszik a keresztről és anyja ölébe fektetik

XIV. Jézust sziklasírba temetik

Közélet

 1. Polgármesteri egyeztetés Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd között

  A jelenlegi járványügyi helyzetről, a védelmi intézkedésekről, a nyitással kapcsolatos lehetőségekről, tapasztalatokról is szó esett azon az online beszélgetésen, amelyet Székesfehérvár polgármestere folytatott a németországi testvérváros, Schwäbisch Gmünd főpolgármesterével.

  2021.04.14.
 2. Maximális teljesítményt és példaértékű hozzáállást mutatnak a fehérvári katonák

  Bázis- és laktanyaüzemeltetés, raktározás, anyagellátás, vagy lakásügy – mindez egyszerre, egy időben, helyőrségi szinten. Csak néhány ,,falat” abból a sokrétű, szerteágazó tevékenységből, amelyet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred helyőrségtámogató parancsnoksága végez nap, mint nap.

  2021.04.14.
 3. Ételintolerancia vagy ételallergia? - Prof. Dr. Izbéki Ferenc online előadása az EFI oldalán

  Az Egészségfejlesztési Iroda szokásos online előadás-sorozatának következő témája a különböző ételallergiák és ételintoleranciák lesznek. A korunk népbetegségeként említett kórokról az április 20-án, kedden 18 órakor kezdődő, ingyenesen elérhető online szemináriumot az EFI Facebook-oldalán követhetik az érdeklődők.

  2021.04.14.
 4. Fitz 100 emlékév - Pokrovenszi Krisztián igazgató a Múzeumi beszélgetésekben

  Elindult a Múzeumi beszélgetések sorozat: az első adásban Pokrovenszki Krisztián jelenlegi igazgató beszélt az intézmény jelenéről, jövőbeli terveiről, illetve megidézte az emlékév kapcsán az egykori legendás igazgató, Fitz Jenő alakját, munkásságát.

  2021.04.13.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár