Vecsernyével és tűzgyújtással ünnepelték az ortodox karácsonyt Székesfehérváron

Badnyak-szenteléssel és karácsonyi tűzgyújtással ünnepelték a szentestét szerdán, Székesfehérváron, a Rác utcai szerb ortodox templomban, ahol Pavle Kaplan, esperes vezetésével végeztek ünnepi előesti vecsernyét.
2021.01.06. 18:05 |

Január 6-án, amikor a nyugati kereszténység karácsonyi ünnepköre lezárul, az ortodoxok akkor ünneplik Jézus születését.

A görögkeleti közösségek egy része - így a szerbek is - nem a Gergely, hanem a Krisztus előtt 46-ban bevezetett Julianus-naptárt követi, mely szerint szent karácsony ünnepe január 7-re esik. Karácsony ünnepét hat hetes böjt előzi meg, szenteste napján a hívek főtt gabonát esznek.

Sokfelé - így Székesfehérváron is - száraz tölgyágakból gyújtanak tüzet, a szeretet jelképeként, melynek melegével várják a születendő kis Jézust. Szerb karácsonyi hagyomány, hogy a nagyapa a fiával és az unokájával megy ki az erdőbe tölgyágat (badnyakot) vágni. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan étele a diós kenyér, a csesznica.

A szerb egyház az ortodoxián belül az ó-naptáras egyházak közé tartozik, az ó-naptár, azaz a Julianus-naptár tizenhárom napot „késik” a Gergely-naptárhoz képest. A szenteste istentisztelete egy vecsernye, a nap lenyugvását követően.

Ehhez tartozik még az ünnepélyes karácsonyi tűzgyújtás., amely a pásztorok által Jézusnak gyújtott tűz szimbóluma. Fenyőfát, karácsonyfát nem állítanak, hanem tölgyfaágat díszítenek és virrasztanak.

„Templomainkat, lakásainkat szalmával és tölgyfával (badnyak) díszítjük fel. Nincs szokásban az ajándékozás, de karácsony előtt hat hetes böjtöt tartunk. A böjti időt egy nagyon egyszerű, zsiradék és tojás nélküli bablevessel zárjuk, amihez kenyértésztából készült mákos gubát eszünk, mielőtt templomba megy a család. A karácsonyesti liturgiát követően a böjt véget ér és minden földi finomság az asztalra kerül; szárma, - ami egy a töltött káposztához hasonlatos étel, csak mi szőlőlevélbe göngyöljük a húst – valamint halászlé, sült hurka, kolbász.” - emelte ki Sándorovits László, a fehérvári szerb ortodox egyházközség elnöke.

Január 8-án, pénteken – az ortodox karácsony másodnapján - ünnepi szent liturgia lesz a Rác utcai templomban, délelőtt 10 órakor.

Kultúra

 1. Múzeum + Rippl-Rónai Light - online tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galériában

  Hagyományos Múzeum+ programjának keretében, a helyzethez igazodva az online térben várja a Magyar Nemzeti Galéria a kultúra iránt érdeklődőket. A január 28-án, csütörtökön 18.30 órakor kezdődő ingyenes tárlatvezetésen a csatlakozók Rippl-Rónai József munkásságát és életét ismerhetik meg.

  2021.01.23.
 2. Ünnepi gálaest a Vörösmarty Színházban a Magyar Kultúra Napján

  A Vörösmarty Színház kinyitotta kapuit a város zenészei, táncosai és színészei előtt, hogy a magyar kultúra napján a fehérváriak otthonába eljuthassanak a magyar és helyi kultúra értékei, a televíziós, illetve online közvetítésen keresztül. Székely és csángó néptánc, Beliczay Gyula Vonósszerenádja, balett etűdök és a Játék a kastélyban egy részlete voltak a gálaest műsorelemei, amikkel az előadóművészek a színház izgalmas helyszíneire vitték magukkal a nézőket.

  2021.01.22.
 3. Szabadtéri tárlat nyílt a Magyar Kultúra Napján

  Szabadtéri kiállítást rendezett a magyar kultúra napja alkalmából a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A belvárosban - a Fő utcán és a Városház téren - január 28-ig látható tárlat olyan művészeket, tudósokat mutat be Vörösmarty Mihálytól kezdve Ybl Miklóson át Pilinszky Jánosig, akik Székesfehérváron születtek, a városban diákoskodtak, tanítottak vagy itt folytatták alkotótevékenységüket.

  2021.01.22.
 4. Ma van a magyar kultúra napja - 198 éves a Himnusz

  1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A jeles napot Székesfehérvár összművészeti gálaműsorral ünnepli, amit online követhet a közönség.

  2021.01.22.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka