Várják a résztvevőket a fehérvári Wass Albert felolvasóestre pénteken

Március 1-jén, pénteken az Evangélikus Gyülekezeti Házban rendezik meg a fehérvári Wass Albert felolvasóestet, a város ezzel az eseménnyel csatlakozik a világ magyarságát összefogó kezdeményezéshez. A felolvasásban bárki részt vehet az erdélyi magyar író írásműveiből szabadon választott részlettel – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.
2024.02.29. 09:50 |
Várják a résztvevőket a fehérvári Wass Albert felolvasóestre pénteken

A hagyományos Wass Albert Maratont idén február 23-24-én tartották, Székesfehérvár a március 1-jén, pénteken 18.00 órától az Evangélikus Gyülekezeti Házban megrendezésre kerülő eseménnyel csatlakozik ehhez.

Így a város az 59. résztvevője lesz a világ magyarságát összekapcsoló szépirodalmi kezdeményezésnek.

Jakubek Tibor szervező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2011-ben a Magyarok Szövetsége kezdeményezte a Maratont, amely azóta világméretűvé nőtte ki magát, szinte minden kontinensen vannak csatlakozó magyar közösségek. A székesfehérvári szervezőket nagyon sokan megkeresték, így a város idén is csatlakozik a felolvasáshoz. Az eseményen vendégként közreműködik Vesztergám Miklós tárogató művész, illetve a tervek szerint képviselteti magát a Magyarok Szövetsége és a Kárpát-medencei Magyarok Egyesülete is. Jakubek Tibor köszönetét fejezte ki a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak, hogy az intézmény biztosítja a könyveket a pénteki estre.

Fazakas Attila társszervezőként évek óta segíti a program megvalósítását. Hangsúlyozta, hogy ez egy pártpolitikától független rendezvény, kizárólag civil résztvevőkkel. Az önkormányzati képviselő megemlékezett a marosvásárhelyi születésű, 2022 októberében elhunyt dr. Lukácsy Józsefről, aki barátaival együtt minden esztendőben támogatta a fehérvári program megvalósítását. A Wass Albert Maraton ma már valóban világméretű, hiszen európai, ausztrál, észak-amerikai és dél-amerikai csatlakozók is vannak. A hagyományt Székesfehérváron is tovább kell vinni, ezért döntöttek úgy, hogy – bár egy héttel később – idén is lesz helyi összefogás.

A programhoz bárki csatlakozhat egy-egy Wass Albert műveiből szabadon választott részlettel. A további információk és a szervezők elérhetőségei ITT!