Váradi Imre és Jónás Olivér nyerték meg a Rekviem a Don hőseiért versmondó-versenyt

Középiskolás és felnőtt kategóriában írták ki, hagyományteremtő szándékkal a „Rekviem a Don hőseiért” című versmondó-versenyt a Doni áttörés 75. évfordulója tiszteletére. A megtelt Vörösmarty teremben a középiskolások között Jónás Olivér, a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziumának tanulója, a felnőtteknél Váradi Imre lett a győztes.
2018.01.13. 17:36 |

Szeretek versmondó-versenyeken részt venni, főként, ha az a magyarság kérdéseivel kapcsolatos témát dolgoz fel. A Don-kanyarnál történteket szerettem volna egy kicsit én is átérezni, választott versemmel azt is elmondani, hogy én erről belül mit érzek. Sebestyén Jáger Orsolya: Nagymama még évről évre című versét mondtam el, amely arról szól, hogy a költő nagypapája nem mehetett el a Don-kanyarhoz, mert katonakórházban volt, hazajöhetett, így születhetett meg a költő édesanyja s végül ő is.” - mondta el a felnőtt kategória győztese, Váradi Imre, aki „civilben” a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa. A felnőttek között elismerő oklevelet kapott Paulik Anna.

A diákok közötti győztes, Jónás Olivér, a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziumának tanulója és nyolc éve mond verseket. Második lett Rick Alma, a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola képviseletében, a harmadik helyen pedig Simon Luca, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója végzett. A diákok kategóriájában elismerő oklevelet kapott Beck Hanna, Kerényi Réka Szilvia és Cser-Palkovics Gergely (Ciszterci Szent István Gimnázium), valamint Fésü Fanni (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola).

Az esemény fővédnöke Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a zsűri tagjai P. Maklári Éva, Bobory Zoltán és Cserta Gábor voltak.

Kultúra

 1. Február 3-ig láthatóak Arany János műveinek díszkiadásai

  Február 3-ig láthatóak a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönytárában Arany János Műveinek díszkiadásai. A látogatók azokat a könyveket vehetik szemügyre, amelyeket Beniczkyné Miklós Zsuzsa nyugalmazott könyvtáros válogatott dr. Miklós Géza (1905-1963) ügyvéd hagyatékából. A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

  2018.01.17.
 2. Sobor Antalra emlékeztek a Városházán születésének 85. évfordulója alkalmából

  A Vörösmarty Társaság szervezésében emlékesttel tisztelegtek a Városháza Dísztermében a 2010-ben elhunyt Sobor Antal, József Attila,- és Szent István-díjas író, festőművész, pedagógus, Székesfehérvár díszpolgára születésének 85. évfordulóján. Az emlékesten Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója bejelentette; a 2018/19-es évadban a teátrum bemutatja Sobor Antal: Perelj, Uram! című művét. 

  2018.01.16.
 3. A Prospero Színkör előadása látható pénteken az IKON Clubban

  Január 19-én, pénteken 18.30-kor az IKON Club Pubszínház sorozatában látható Jean Genet Cselédek című darabja a Prospero Színkör előadásában. A darab két nővér történetét mutatja be, akiknek az élete nem más, mint rettegve szeretett úrnőjük szolgálata.

  2018.01.16.
 4. A 80 esztendős Dienes Ottó új kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  Január 17-én, szerdán 18 órakor Dr. Dienes Ottó „A krokodil torkában - brevárium az ezredfordulóról, esszék, versek, rajzok festmények és faszobrok” címet viselő, munkásságát összefoglaló új kötetét L. Simon László, József Attila-díjas költő, országgyűlési képviselő mutatja be a Vörösmarty teremben. A könyvet szerkesztette Revák István festőművész, a tipográfia Revák András munkája.

  2018.01.16.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka