Változik a társasházi lomtalanítás rendje Székesfehérváron

Tarthatatlan állapotok is kialakultak az elmúlt években a társasházi lomtalanítások alkalmával, ami változtatásért kiáltott. A Depónia Nonprofit Kft. pedig reagálva a lakossági igényekre, 2022-től megváltoztatta illetékességi körzetében a társasházi lomtalanítás rendjét, remélve, hogy az új rendszernek köszönhetően a fenti látvány nem rontja többet a lakók komfortérzetét.
2022.05.14. 07:53 |
Változik a társasházi lomtalanítás rendje Székesfehérváron

Mostantól hulladékgyűjtő autónál lehet majd leadni a lomot.

Az új lomtalanítási módszer lényege, hogy adott társasház legfeljebb pár száz méteres közelében a meghatározott időpontban megjelenő hulladékgyűjtő autónál adhatják majd le a lomot a társasház lakói.

A lomtalanítás új formájának előnyei:

- a lomtalanításkor jellemzően kialakuló rendezetlenség nem jön létre, lom közterületre nem kerül.

- az illegális hulladékgyűjtők tevékenysége visszaszorul, mert a lakó közvetlenül a gyűjtő személyzetnek adja át a lomot. A lom egy pillanatig sincs felügyelet nélkül közterületen.

- a szolgáltatás igénybevételére nem jogosultak kiszűrésre kerülnek, csak lakcímkártyával lehet a lomot leadni. A kisteherautóval, utánfutóval megjelenő, lakcímkártya nélküli lomisoktól a hulladék nem kerül átvételre. 

Átvételre kerül:

- olyan lom jellegű hulladék, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja. Pl.: bútorok, gyerekjátékok,  zsákolt ruházat, stb.

Nem kerül átvételre:

- Elbontott gépjármű karosszéria, gépjármű alkatrészek

- Építésből-bontásból származó hulladék (pl.: nyílászáró, ablaküveg, padlószőnyeg, műpadló, mosdó és wc kagyló, csempe, stb.)

- Veszélyes hulladék (olaj, festék, akkumulátor, gyógyszer, permetszer, képcsöves tv, hűtőszekrény stb.)

- Elektronikai hulladékok

- Ágnyesedék, szőlővessző, zöldhulladék

- Személyautó-, teher-, és traktor gumiabroncs

- Települési vegyes (kommunális) hulladék

- Csomagolási karton-, papír,- és műanyag hulladék

- Üveghulladék

- Kézi erővel nem rakodható túlsúlyos vagy túlméretes hulladék 

Ami fontos:

A lomot tilos a hulladékgyűjtő edényekhez, vagy bármely más közterületre helyezni. A lomtalanítás igénybevételének jogosságát a Depónia Nonprofit Kft. munkatársai ellenőrizni fogják, ezért kérik, hogy lakcímkártyát vigyük magunkkal. Csak a jelzett időpontban átadott lom kerül elszállításra, és az esetlegesen közterületen hagyott lom elszállításáért már a lakóközösségnek kell fizetnie.

A családi házas övezetekben nem változik a lomtalanítás menete

A lomtalanítás a hulladékszállítási díjat megfizető és tartozással nem rendelkező ingatlanhasználó által a Depóniával előre egyeztetett napon évi 1 alkalommal, egyedi megrendeléssel kért, házhoz menő jelleggel történik.

Közlemények

 1. Építik a körforgalmat

  2024. május 14-én, keddtől május 18-án, szombatig jelzőőrös forgalomirányítás mellett félpályás korlátozásra kell számítani a Pozsonyi út – Zsolnai út körforgalmú csomópont építéséhez kapcsolódóan. Továbbá május 17-én, pénteken reggel 7.30 órától várhatóan május 18-án, szombaton délutánig, az aszfaltozási munkálatok ideje alatt teljesen lezárják a csomópont Pöstyéni utcai, valamint a Pozsonyi út Nagyszombati út felőli ágát. 

  2024.05.13.
 2. Péntektől járható a Budai

  A tervezett keddi átadás helyett várhatóan május 10-én, pénteken 13 óra után használhatják ismét az autósok a Budai út József Attila utca – Kégl György utca közötti, Piac tér felé vezető szakaszát. Jelenleg az aszfaltozás zajlik, majd az útburkolati jelek festése következik.

  2024.05.07.
 3. Képviselői fogadóóra

  Májusban is két helyszínen tart fogadóórát dr. Kovács Zsoltné. Az önkormányzati képviselő 8-án, szerdán a Vörösmarty Iskolában, majd 9-én, csütörtökön a Rákóczi Iskolában várja a 2. számú körzetben élőket.

  2024.05.06.
 4. Csőtörés a Budai úton

  Csőtörés utáni javítási munkálatok miatt május 3-án, pénteken 11.00 órától előreláthatólag május 7-én, keddig lezárásra kerül a Budai út József Attila utca – Kégl György utca közötti, Piac tér felé vezető szakasza. A városból kifelé a gépjárműforgalom egy forgalmi sávon biztosított marad.

  2024.05.03.