Változik a társasházi lomtalanítás rendje Székesfehérváron

Tarthatatlan állapotok is kialakultak az elmúlt években a társasházi lomtalanítások alkalmával, ami változtatásért kiáltott. A Depónia Nonprofit Kft. pedig reagálva a lakossági igényekre, 2022-től megváltoztatta illetékességi körzetében a társasházi lomtalanítás rendjét, remélve, hogy az új rendszernek köszönhetően a fenti látvány nem rontja többet a lakók komfortérzetét.
2022.05.14. 07:53 |
Változik a társasházi lomtalanítás rendje Székesfehérváron

Mostantól hulladékgyűjtő autónál lehet majd leadni a lomot.

Az új lomtalanítási módszer lényege, hogy adott társasház legfeljebb pár száz méteres közelében a meghatározott időpontban megjelenő hulladékgyűjtő autónál adhatják majd le a lomot a társasház lakói.

A lomtalanítás új formájának előnyei:

- a lomtalanításkor jellemzően kialakuló rendezetlenség nem jön létre, lom közterületre nem kerül.

- az illegális hulladékgyűjtők tevékenysége visszaszorul, mert a lakó közvetlenül a gyűjtő személyzetnek adja át a lomot. A lom egy pillanatig sincs felügyelet nélkül közterületen.

- a szolgáltatás igénybevételére nem jogosultak kiszűrésre kerülnek, csak lakcímkártyával lehet a lomot leadni. A kisteherautóval, utánfutóval megjelenő, lakcímkártya nélküli lomisoktól a hulladék nem kerül átvételre. 

Átvételre kerül:

- olyan lom jellegű hulladék, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja. Pl.: bútorok, gyerekjátékok,  zsákolt ruházat, stb.

Nem kerül átvételre:

- Elbontott gépjármű karosszéria, gépjármű alkatrészek

- Építésből-bontásból származó hulladék (pl.: nyílászáró, ablaküveg, padlószőnyeg, műpadló, mosdó és wc kagyló, csempe, stb.)

- Veszélyes hulladék (olaj, festék, akkumulátor, gyógyszer, permetszer, képcsöves tv, hűtőszekrény stb.)

- Elektronikai hulladékok

- Ágnyesedék, szőlővessző, zöldhulladék

- Személyautó-, teher-, és traktor gumiabroncs

- Települési vegyes (kommunális) hulladék

- Csomagolási karton-, papír,- és műanyag hulladék

- Üveghulladék

- Kézi erővel nem rakodható túlsúlyos vagy túlméretes hulladék 

Ami fontos:

A lomot tilos a hulladékgyűjtő edényekhez, vagy bármely más közterületre helyezni. A lomtalanítás igénybevételének jogosságát a Depónia Nonprofit Kft. munkatársai ellenőrizni fogják, ezért kérik, hogy lakcímkártyát vigyük magunkkal. Csak a jelzett időpontban átadott lom kerül elszállításra, és az esetlegesen közterületen hagyott lom elszállításáért már a lakóközösségnek kell fizetnie.

A családi házas övezetekben nem változik a lomtalanítás menete

A lomtalanítás a hulladékszállítási díjat megfizető és tartozással nem rendelkező ingatlanhasználó által a Depóniával előre egyeztetett napon évi 1 alkalommal, egyedi megrendeléssel kért, házhoz menő jelleggel történik.