Vadászok és vadászatok Fejér megyében - február végéig látható a gazdag tárlat

A vadászat Fejér megyei történetét mutatja be az a nagyszabású kiállítás, amely pénteken nyílt meg a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A látogatók megismerhetik a vadászat összetett tevékenységét, annak hátterét, motivációját, eszközeit és megyei területeit. A tárlat 2019. február 24-ig látogatható.
2018.10.12. 19:08 |

A Vadászok és vadászatok Fejér megyében című kiállítást 2019. február 24-ig, keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig láthatják az érdeklődők a Szent István Király Múzeum Országzászló tér 3. alatti kiállítóhelyén.

 A kiállítás megragadja a vadászat Fejér megyei történetének több korszakát a 18. századtól a Horthy-korszakig, vagyis a barokktól a neobarokkig. Bemutatja, hogy kik vadász(hat)tak, hogy ennek biztosítása érdekében milyen személyzet munkájára volt szükség az erdő- és vadgazdálkodás területén. A tárlat bemutatja a megye vadászterületeit, híres – főként főúri – vadászainak életútját. Közülük kiemelik azokat, akik a hazai vadásztársadalomban is jelentős pozíciót töltöttek be: például Nádasdy Ferenc, az OMVV alapító elnöke, Széchenyi Zsigmond vadász és író, ifj. Esterházy László, a Nemzetközi Vadászati Tanács alelnöke. Bemutatják a vadászat módszereinek és a fegyvereknek a technikai fejlődéssel párhuzamos változását a 18. század elejétől a 20. század elejéig és a vadállomány átalakulását is.

A megnyitón dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője szenvedélyes vadászként híres Fejér megyei vadásztörténetekkel köszöntötte a megjelenteket.

A kiállításon látható "vízivad eldorádó Velencei-tó" címszóról dr. Bóka Viktornak Sarvaicz Lajos, a vadászbalesetben elhunyt hajdani "tóbíró" jutott eszébe, akinek emlékét kereszt őrzi a Velencei tónál a nádtetejű kilátó mellett. A tragikus vadászbaleset története, hogy Széchenyi Zsigmond édesapja, 1928-ban meghívta barátját, a német nagykövetet libavadászatra a Velencei tóra. Hirtelen hatalmas vihar támadt és a nagykövet a csónakból a vízbe esett. Sarvaicz tóbíró segíteni akart a nagykövetnek és egy puskát nyújtott neki, hogy abba kapaszkodjon. A nagykövet a sötétben véletlenül annak ravaszát meghúzta, és a fegyver elsült: a tóbírót lőtte meg, aki még kievezett a csónakkal a partra, majd elvérzett és meghalt. Egy esztendővel a tragikus nap után a német diplomata egy feszületet állíttatott Sarvaicz Lajos emlékére.

dr. Bóka Viktor elmesélte a martonvásári világrekorder őzbak trófeájának történetét is: a bak kilövésére Cseterki Lajos, az elnöki tanács titkára volt "kijelölve", mert Kádár János nem tudott lejönni a területre az akkoriban felmerült különböző politikai problémák miatt. Az 1965. július 29-én meglőtt őzbakról csak a meglövést követően derült ki, hogy nem selejt, hanem világrekord várományos bakról van szó: agancsa 1967 és 1983 között a világranglista 1. helyezettje volt. Mikor kiderült, hogy világrekord várományos, hamar híre ment. Szóbeszéd járta, hogy Kádár Jánost Soponyán két igen nagy terítékű vízi vad vadászatra látták vendégül, azért, hogy az elszalasztott világrekord őzbak meglövésével kárpótolják. Dr. Bóka Viktor Széchenyi Zsigmond idézettel zárta köszöntőjét: „A vadászat fantasztikus dolog! A vadászat vadűzés és erdőzúgás…de több erdőzúgás!”

A megnyitón Győr Attila, a múzeum tudományos osztályvezetője elmondta, hogy a rendkívül szerteágazó és gazdag kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel.

Nem mellékes a vadászatnak a társadalmi életben, a földbirtokosok reprezentációjában, lakhelyük díszítésében és az uradalmi gazdálkodásban betöltött szerepe sem, így ezek fontossága is „terítékre kerül” a kiállításon. Szép számmal tárnak a közönség elé vadászati eszközöket és a hétköznapi életben használt, vadászati tárgyú díszítéssel bíró tárgyakat, a vadász-szenvedély megnyilvánulásának példáit.

A tárlatot Zichy Aladár, a Zichy Jenő Vadásztársaság elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy elmúlt korok vadászatainak ránk maradt változatos emlékeit, ezek irodalmi és művészeti lecsapódásait tárja elénk a kiállítás.

Hozzátette, korunkban a pénz és a természetvédelem vetekednek a vadászat jussáért. "Ez nem azt jelenti, hogy a vadászat nem szép, nem jogos és nem jelent védelmet az állatok kártétele ellen. Ez csak azt jelenti, hogy a vadászatot alázattal szükséges kezelni!" - fogalmazott.

A kiállításmegnyitóra ellátogatott Székesfehérvárra Széchenyi Zsigmond özvegye, a 94 esztendős Hertelendy Margit, "Mangi néni" is.

Közélet

 1. Székesfehérvár fejlesztési források formájában kap kompenzációt az államtól

  Jelentős adócsökkentést kaptak a kormány döntésének köszönhetően a kis- és középvállalkozások. Az önkormányzatoknál ez bevételkiesést jelent, ezért az állam kompenzációt biztosít majd a településeknek. Az erre biztosított keretösszeget és a felosztási kategóriákat ma a Kormányinfón jelentették be. Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán szólalt meg a témában, ahol leírja: a város fejlesztési források formájában kap majd kompenzációt, és erről már folynak az egyeztetések a kormánnyal. 

  2021.05.06.
 2. Megjelent a Városi Civil Alap kiírása - május 21-ig lehet pályázni

  Megjelent a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Városi Civil Alap civil közösségi tevékenységek támogatását elősegítő pályázati kiírása. A cél, hogy az 5000 fő feletti településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek részére is elérhetővé tegyék azon célok támogatását, amelyek a Falusi Civil Alap terhére már támogatásban részesültek. A pályázat benyújtási határideje május 21., péntek 12 óra.

  2021.05.06.
 3. Irány a tér! - infrastrukturális fejlesztés a Fehérvári Civil Központban

  11 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrásból infrastrukturális fejlesztést hajtott végre az elmúlt egy év során a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft. A projektnek köszönhetően kültéri és beltéri prezentációt segítő technikai eszközök színesítik ezentúl az intézmény szolgáltatási palettáját.

  2021.05.06.
 4. Virtuális nyílt nap lesz pénteken a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán

  A duális képzésről tart pályaválasztási nyílt napot a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa az Emerson Process Management Kft-vel közösen, virtuálisan. A TEAMS felületen keresztül szervezett információs nap május 7-én, pénteken 13 órakor kezdődik majd.

  2021.05.06.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár