Útfelújítások Székesfehérváron - újabb öt munkaterületet adtak át szerdán

Munkaterület átadásokat tartottak szerdán délelőtt Fehérvár több pontján. Kezdődik a felújítása a József Attila utca belső szervizútjának és parkolóinak, a Budai út 92-100 melletti szervizútnak és parkolónak, az Öreghegyen a Bajmóci utcának és a Dobsinai utcának is. A Deák Ferenc utca belső útjai is megújulnak, ez utóbbi  munkának az első üteme kezdődik. Székesfehérváron jelenleg minden városrészben van út, járda vagy parkolóépítés.
2018.07.11. 14:58 |

A Géza utcában a tartós útburkolati jeleket a hét elején festették, a műszaki átadás csütörtökön lesz.

Kezdődik hamarosan a Budai út 92-100. számú házak közötti szervizút, valamint a hozzátartozó parkolók felújítása, melynek során az út- és parkolóburkolatok újulnak meg 3700 négyzetméteren. Mintegy 400 méteren cserélik a szegélyeket, valamint a parkolók burkolati jeleinek felfestése is megtörténik. A 45 millió forintba kerülő munka teljes egészében önkormányzati finanszírozásból valósul meg, és szeptember végéig készül el a Vízivárosban.

Az útfelújítás a Városgondnoksága ÚT 2017-19 programjának keretében valósul meg.

Horváth Miklósné a Víziváros önkormányzati képviselője elmondta, hogy mintegy harminc éve készültek el a burkolatok a területen, mára pedig teljesen elhasználódtak. Kiemelte, hogy augusztusban, amikor a Széphő befejezi a távhővezeték cseréjét a Sarló utca 11-nél is megújulnak a parkolók.

Ugyancsak a Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében kezdődik és őszre fejeződik be az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kap, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcának megújul a csapadékvízelvezetési rendszere is. A munkálatok során több mint 2700 négyzetméteren épül új aszfaltburkolat, 670 négyzetméteren járda és 960 méteren építenek új szegélyeket. A Bajmóci utca több mint 92 millió forintba kerülő felújítása is teljes egészében önkormányzati forrásból valósul meg.

Östör Annamária öreghegyi önkormányzati képviselő kiemelte, azért is fontos a Bajmóci utca felújítása, mert az iskolához tartó helyi forgalom jelentős része ezen az utcán keresztül halad. Az út sajátossága miatt megváltozik a forgalmi rendje az utcának, melyről a lakókkal is történt már egyeztetés.

A Városgondnokság idén mintegy hatvan helyszínen végez út-, parkoló- és járdaépítéseket. A munkákat Lángi Judit útüzemeltetési egységvezető, Tímár Tibor útfenntartási ügyintéző és Bakró Nagy Tamás útépítési műszaki ellenőr koordinálja.

Az útfelújításokat a lehető legjobban igyekeznek a forgalom fenntarthatóságának érdekében összehangolni. A kivitelezések ideje alatt a közlekedők megértését és türelmét kérik a szakemberek!

Tímár Tibor a Városgondnokság útfenntartási ügyintézője elmondta, az útfelújítások mellett az útfenntartás is fontos és folyamatosan végzett tevékenység a nyári időszakban. A kis volumenű, egyedi munkák tartoznak hozzá, amelyeket legtöbbször az önkormányzati képviselői keretből finanszíroznak. Ezekben az esetekben a nem terv- és engedélyköteles munkák lebonyolítása és műszaki ellenőrzése a feladat. A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának szintén a nem engedélyköteles felújításait koordinálja, amelyek közül 12 helyszínen már megvalósultak a felújítások: elkészült a Géza utcai páratlan oldali járda a Gorkij utca és a 89. szám között, a Tolnai utcai járda az 1-3. szám előtt és a 2-46. között, a Pirosalma utcai aszfaltjárdák felújítása, a Géza utcai szervizút burkolat megerősítése a Csokonai utcáig, a Jancsár közben a kopóréteg csere és a garázssori út építése, a Kaszap István utcában a kopóréteg csere a Horvát I. utca és Prohászka O. utca között, a Köfém lakótelepi járdák a 24-26. és a 39-42. számok előtt, a Kígyó utcai út- és parkolófelújítás az 5-8. szám és a 9-12. szám előtt, a Szeder utcai parkoló kialakítás a Palotai u. 75. szám mögött, a Kelemen Béla u. 1-3. és 5. szám előtti parkoló burkolása és az úton a kopóréteg csere, valamint ugyancsak a Kelemen Béla utcában a 72. szám előtti parkoló aszfaltozása és útkorrekciója.

Folyamatban van a kivitelezése a Kadocsa utcai szervizútburkolat megerősítésének, és a Diófa étterem előtt a jelenleg parkolásra használt köves terület térkövezésének. Őszre készül el véglegesen a Rádió lakótelepen az új járda a Rádió úttól a 22. számig, és pályáztatás alatt van a Szedreskerti lakónegyedben a járdafelújítás az 1. szám és a Bölcsőde között.

A Túrózsáki út és a Sajó utca teljes felújítását Lángi Judit útüzemeltetési egységvezető koordinálja. A Túrózsáki utcában várhatóan még ezen a héten elkészül az új kopóréteg, a Sajó utcában pedig az ágyazatépítést végzi jelenleg a kivitelező, itt néhány házi bekötést kell még cserélni. Kiemelte, hogy idén elkészültek már az Oncsa telepi járdafelújítások, és a most indult kivitelezések mellett ősszel kezdődik a Koch László utcai parkoló építése a Belvárosban, a Maroshegyen pedig a Szilvamag felújítása, illetve ha elkészülnek a Temesvári utca víziközmű tervei őszre, akkor annak is kezdik a felújítását. Ugyancsak fontos munka a Seregélyesi út és a Mártírok út kereszteződésében a jobbra kanyarodó sáv kialakítása, amit a Seregélyesi út felújításával egy időben végeznek majd.

Bakró Nagy Tamás a Városgondnokság útépítési műszaki ellenőre elmondta, kezdődik hamarosan a III. Béla király téren egy húsz állásos parkolóépítés, illetve a tér útjainak teljes felújítása. Zajlik jelenleg is a Széchenyi 33-51. előtt az épületek közötti burkolat, illetve az épületek közötti járdák felújítása. Itt merőleges és ferde beállású parkolókat is kialakítottak, amelyek a környék parkolási nehézségein is enyhítenek. Nagy munka, és jelenleg is zajlik a Vízivárosban a Fűtőerőmű volt területén egy 200 férőhelyes parkoló kialakítása. Ugyancsak dolgoznak a Rozsnyói utcában, az Öreghegyen, ahol az ivóvíz házi bekötéseket cserélik jelenleg, és elkészült már a járda egy része is az utcában. A Szabadkai utca felső szakaszán is dolgoznak a kivitelezők, itt is az ivóvízvezeték és a házi bekötések cseréjével kezdődött az útfelújítási munka, és várhatóan nyár végére be is fejeződik.

Városfejlesztés

 1. Új utcaseprő autó állt munkába Székesfehérváron

  Egy Hako Citymaster 2200 típusú seprőgép állt munkába a Városgondnokság Köztisztasági csoportjánál, hogy Székesfehérvár utcáinak tisztán tartásában segédkezzen. A Hako Citymaster 2200 típusú, új utcaseprő gép mintegy 36 millió forintba került, ami az utcaseprő gépek piacán jó árnak mondható.

  2018.07.10.
 2. A Királykút kereszteződésben kezdődik a Berényi út felújítása

  A Királykút kereszteződésben a közműkiváltásokkal kezdődik 2-3 hét múlva a Berényi út felújítása. Itt körforgalmat alakítanak ki, aminek a kivitelezése még idén be is fejeződik. A Berényi úton a Vértanú utcától a város felé pedig a csapadék- és a szennyvíz csatorna illetve az ivóvíz vezetékek cseréje történik meg ebben az évben, az utat a teljes pályaszerkezettel együtt jövő év második negyedévében fejezi be a kivitelező.

  2018.07.06.
 3. Elkészült a Ligetsor felújítása - a teljes közműhálózat is megújult

  Tavaly májusban kezdődött és mostanra elkészült a Ligetsor felújítása. A felújítás kevésbé látványos eleme volt, hogy új csapadékcsatorna épült és az útburkolat alatt húzódó, a város egyik főellátó ivóvíz vezetékének, és az elöregedett gravitációs szennyvíz csatornának a cseréje is megtörtént. Az út mellett parkolók és biztonságos kerékpár sávok is épültek.

  2018.07.05.
 4. Elkezdődött a Lépcső utca felújítása - augusztusban elkészülnek

  A régészeti gödör takarításával, feltöltésével kezdődött a lépcső utca felújítása, majd a lépcső alapozása következik. A régi kőböl faragott vízelvezető árkot amit feltártak a régészek geotextiliával és homokkal védik: becsomagolják ezeket, a vízelvezetést kialakítják, majd zsaluzzák és betonozzák az új lépcső alapját.

  2018.07.04.
 1. Kreatív közlekedési megoldások – véget ért a mobilitási alkotótábor

  Pénteken zárult az egyhetes mobilitási alkotótábor, ahol egyetemi hallgatók kerestek kreatív és innovatív megoldásokat a középiskolai campus mobilitási kihívásaira. Ötletes megoldások születtek a Rózsaliget, a Csónakázó-tó és a malom épületének campus-ba való integrálására is.

  2018.06.29.
 2. A Szilvamagból a maroshegyi Interspar melletti üzletházba költözött a 4. sz Posta

  A maroshegyi 4. számú Posta új, komfortos, tágas helyiségben működik tovább a maroshegyi Interspar melletti Prémium Center üzletközpontban. Az eddigi háromablakos postahelyiséget egy nagyobb, öt munkaállomásos, akadálymentesített helyiség váltotta fel. A nyitvatartás is változott: 10 órától 18 óráig van nyitva az új Posta. 

  2018.06.28.
 3. Szépülő fehérvári iskolák - megújul a Munkácsy és a Kodály is

  Míg a nyár folyamán kisebb munkák zajlanak a városi iskolákban, több oktatási intézményben nagyszabású felújítási munkák kezdődhetnek meg a következő tanévben. Még ebben az évben megkezdődhet a Munkácsy és a Vasvári Általános Iskola fejlesztése, a Kodályban pedig 2019-ben egy átfogó beruházás valósulhat meg.

  2018.06.28.
 4. Felújítás a Géza utcában - a héten szeretnék befejezni az aszfaltozást

  Szerdán a kopóréteket aszfaltozta a kivitelező a Orinoco Kft. a Géza utca belső szervízútján, csütörtökön pedig már a forgalmas fő közlekedési útra viszik fel az új burkolatot. Az utcában korábban megújult a járda, a csapadékvíz elvezetés is. A szegélyek javítása és a csatornafedlapok beállítása után, ha nem esik az eső péntekre elkészül mindenhol az új kopóréteg.

  2018.06.27.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek