Ünnepi szentmisén hirdették ki, hogy Kis Bazilika rangot kapott a Bodajki Kegyhely

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrált szentmisét Bodajkon a Mária-napi búcsún a Segítő Szűz Mária kegytemplom zarándokudvarán vasárnap, ahol Michael Wallace Banach apostoli nuncius hirdette ki, hogy a kegyhely Ferenc pápa rendelkezéséből elnyerte a Kis Bazilika (Basilika Minor) rangot.
2023.09.17. 20:51 |
Ünnepi szentmisén hirdették ki, hogy Kis Bazilika rangot kapott a Bodajki Kegyhely

A Székesfehérvári Egyházmegye kiemelten hívta a családokat az ünnepi szentmisére az egyházmegye legősibb Mária kegyhelyére, hogy a közös imádság erőt adjon családoknak a személyes és közösségi megújuláshoz. 

Bodajk nemcsak a Székesfehérvári Egyházmegye számára, hanem az egész magyarság számára jelentős, hiszen az egyik legősibb magyar kegyhely, Szent István is ide járt imádkozni családjával.

A bodajki templom fontos kegyhely ma is, hiszen a hívek egyre nagyobb számban keresik fel, nemcsak az egyházmegyéből.

A Mária-napi búcsú minden évben a Bodajki Kegyhely legjelentősebb eseménye. Az idei Mária-napi búcsú azért is kiemelkedő, mert 75 éve, 1948 szeptemberében Mindszenty József bíboros látogatott el a kegyhelyre, és a Mária év keretében mondta el híres beszédét. A bíboros emléke ma is él Bodajkon, sok szép történet kötődik ehhez a 75 évvel ezelőtti eseményhez.

A Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció 1989. november 9-i Domus Ecclesiae de Titulo Basilicae Minoris című dokumentuma szerint a kisbazilika olyan templom, amely liturgikus és lelkipásztori szempontból különleges jelentőséggel bír.

A cím adományozásával a pápa jelzi a szoros kapcsolatot az illető templom, valamint a római egyház és a pápa között.

Október 8-án Magyarok Nagyasszonya ünnepe lesz Bodajkon, ekkor adnak hálát az idei évért, ekkor áldják meg a megújított kálváriát is.