Ünnepélyes keretek között átadták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén

Felavatták szerdán délelőtt a japánkeret a Csónakázó-tó szigetén, Székesfehérváron. A négy évszakos, tematikus kertet a 25 éve a városban működő DENSO Gyártó Magyarország Kft. ajándékozta a városnak, hogy maradandó emléket állítson kollégáinak és a városlakóknak. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Masato Otaka japán nagykövet és Kitano Masayuki, a cég magyarországi elnöke.
2023.06.07. 15:06 |
Ünnepélyes keretek között átadták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén

A japánkertet a Csónakázó-tó szigetén, saját költségén hozta létre a DENSO Gyártó Magyarország Kft.

Az 1997-ben alapított cég ezzel a Japánhoz kötődő értékkel kívánt maradandó emléket állítani saját kollégáinak és Székesfehérvár város közösségének. A kertet a kivitelezést követően a cég átadta az Önkormányzatnak, azonban 5 éven át gondoskodik annak szakszerű gondozásáról, fenntartásáról.

A hangulatos avatóünnepséget az Alba Dojo SE taiko dobosai indították két darabbal, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a japánkert Székesfehérvár legújabb, egyben egyik legkülönlegesebb műalkotása. Kiemelte, hogy egymás kultúrájának kölcsönös tisztelete az, ami legjobban kikövezi az utat a világhoz, melyben a népek és nemzetek békében élnek egymással. Ennek a munkának a helyi közösségek, a települések szintjén kell elkezdődnie, és ha a polgárok számára van kézzelfogható érték, mely megtestesít egy külföldi kultúrát, rögtön emberközelivé válik a diplomácia, az államközi kapcsolatok világa is. A városvezető köszönetét fejezte ki a DENSO-nak, a japán partnereknek és a magyar szakembereknek a kert kialakításáért. Arra kért mindenkit, hogy vigyázzunk az új, közös értékünkre!

Jelenleg mintegy 180 japán cég működik Magyarországon. A DENSO az elsők között telepedett le, és az egyik legjelentősebb gépjárműalkatrész-gyártó vállalatként már 25 éve működik, ezzel támogatva a magyar üzleti életet és gazdaságot – fogalmazott köszöntőjében Masato Otaka, Japán magyarországi nagykövete. A cég jelenlétéhez Székesfehérvár város együttműködésére is szükség van. A vállalat adományokkal segíti a várost, támogatja többek között az oktatási intézményeket, a japánkert pedig lehetőséget biztosít a városiaknak a pihenésre. A kert egy élő dolog, amely a későbbiekben tovább bővíthető, szépíthető, és a jó együttműködésre emlékezteti Székesfehérvárt, a vállalatot és a városlakókat.

A Székesfehérvár városával közösen kialakított kert az elmúlt évek iránti hálát és a jövő felé támasztott reményeket fejezi ki – mondta Kitano Masayuki, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. elnöke. Hozzátette, a hivatalos japán-magyar diplomáciai kapcsoltok 1869-ben kezdődtek, az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Székesfehérvár és a DENSO hagyományosan jó viszonyt ápol egymással, és mindkét fél kölcsönösen törekszik ennek fenntartására. A kert bejáratánál található torii kapu a földi élet és a másvilág közötti átjárást szimbolizálja. A kapun átlépve megtapasztalhatunk egy aprócska Japánt. Bízunk abban, hogy a következő 25 évet is megalapozza a japánkert átadása, ami a gyümölcsöző kapcsolat egyik mérföldköve. – emelte ki az elnök.

A beszédeket követően Chikara Sugano japán fuvolaművész játszott, aki az Alba Regia Szimfonikus Zenekar első fuvolistája. Játékát követően Székesfehérvár polgármestere, a japán nagykövet és a DENSO magyarországi elnöke közösen átvágták a kapunál található szalagot, megnyitva ezzel a japánkertet a nagyközönség előtt.

Városfejlesztés

 1. Megcsinálják az engedélyes tervet

  A város saját költségén elindítja az Új Csóri úti körforgalom engedélyes terveinek készíttetését – erről számolt be közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. Mint a polgármester írja, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselőivel egyeztettek a sok közlekedési problémát okozó csomópont fejlesztéséről, valamint a tehergépjárművek esetében egy esetleges súlykorlátozás bevezetéséről.

  2023.10.04.
 2. Megújul a Tóparti

  A tervek szerint, jó ütemben halad a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium felújítása. A Modern Városok Program keretében megvalósuló, több mint 3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően kívül-belül megszépül az épület. A keddi bejáráson elhangzott, hogy a munkálatok 2024 tavaszára fejeződnek be, eközben pedig a napokban elindul a Kodolányi János Gimnázium felújítása is.

  2023.10.03.
 3. Itt cserélik a héten a lámpákat

  A város teljes területén több mint 11 ezer lámpatestet cserélnek LED-esre a közvilágítás korszerűsítésének keretében. Az új berendezések üzembiztosabban és jelentősen – várhatóan több mint 50 %-kal – csökkentett energiafogyasztással működnek. Az október 3. és 8. közötti időszakra vonatkozó információkat az alábbiakban olvashatják.

  2023.10.03.
 4. Megújul a Városháza díszudvara

  A Városháza felújítását követően hamarosan megszépül a díszudvar is. A csütörtöki munkaterület-átadással megkezdődik a beruházás, amely a közművek teljes cseréjével indul. Erről közösségi oldalán is hírt adott Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

  2023.09.25.