Újraindul a SVÉT mentorprogramja a gyermekvédelemben élő fiatalok számára

Szeptembertől újraindul a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) országos mentorprogramja és gyakorlati képzése, amely a gyermekvédelemben élő fiatalok számára kínál életpályamodellt a vendéglátásban. Minderről az összefogásban résztvevő székesfehérvári 67 étteremben tartottak tájékoztatót.
2021.04.28. 14:38 |

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott programban a résztvevők mentorok segítségével, képzésen és közösségi eseményeken ismerhetik meg a magyar csúcsgasztronómiát, és a gyermekvédelemből kikerülve munkalehetőséghez is juthatnak. A program két éve Miskolcról indult, a járvány miatt leállt, az új tanévtől azonban újraindul. A fiatalok pályázniuk kell, erre várhatóan májusban lesz lehetőség.

A SVÉT szakmai ernyőszervezet 2020-ban, az EMMI támogatásával indított vendéglátói mentorprogramot és gyakorlati képzést, melynek hosszú távú célja életpályamodell kialakítása. Elsősorban állami gondozott gyermekek munkába állását és hosszú távú ott maradását segítik a vendéglátásban. A program két fő alappillére a gyakorlati képzés és a vendéglátás különböző területeinek közösségi programokon keresztüli megismertetése a fiatalokkal.

A kezdeményezés a Zip's Brewhouse miskolci vendéglátóhely Mosolyt Fakaszt című programjából indult, melyet két éve az EMMI és a SVÉT felkarolt. A csúcsgasztronómia, a vendéglátás felé terelik a gyerekeket, akik éttermekbe látogathatnak el és megismerhetik ezt a szakterületet. A program által a gyermekvédelem rendszeréből kikerülő fiatalok szakmához, biztos megélhetéshez juthatnak, és megtalálhatják számításukat a gasztronómiában. Ez azért fontos, mert a fiataloknak nem csak a társadalomba történő beilleszkedéssel kell megküzdeniük, hanem a munkaerőpiacra való sikeres belépéssel és helytállással is, ennek azonban alapvető feltétele az átgondolt pályaválasztás. A SVÉT – EMMI mentorprogram túlmutat a pályaorientációs tanácsadáson, a fiatalok számára vonzó és előnyös munkavállalási lehetőséget kínál, melynek kiemelt részét képezi a motiválás, az elismerés, az erkölcsi, szakmai és anyagi előrelépés.

Országosan 22-en már jelentkeztek a programra, melyet a pandémia miatt leállítottak, szeptemberben azonban újraindítanak. A fiatalok várhatóan májustól ismét pályázhatnak – jelentették be a székesfehérvári 67Sigma Étterem és Bisztróban tartott sajtótájékoztatón.

Halász Norbert, a Zip’s Brewhouse ügyvezetője elmondta, a miskolci alapprogram elindításával az volt a céljuk, hogy pótolják és fejlesszék a vendéglátóipar humánerőforrás-hiányát, és gasztroélményeken keresztül tegyék vonzóvá a pályát a fiataloknak. A program újraindítása most nagyon is aktuális. Hozzátette, hogy a SVÉT tagjaként működő éttermek javarészt megtartották a munkaerőiket a járvány alatt, ám így is sokan hagyták el a pályát, így szükség van az új erőkre.

Ruprecht László, a SVÉT elnöke hozzátette, nem csak iskolai szintű oktatást, hanem akár biztos elhelyezkedési lehetőséget is kínálnak a fiatalok számára a program keretében. A SVÉT egy nemzetközi gasztronómiai iskolával is megkezdte a kapcsolat kiépítését, melyben a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is komoly szerepe van. Ebbe a nemzetközi kezdeményezésbe is bevonnák a mentorprogram résztvevőit.

Lehrner Lóránt, a 67Sigma Étterem és Bisztró tulajdonosa arról beszélt: várják, hogy minél több fiatalt üdvözölhessenek a leendő kollégáik között. A vendéglátóiparnak és a szállodaiparnak minden segítő kézre, új erőre szüksége van jelenleg.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester szavai szerint ez a program azért kiemelkedően fontos, mert magához az élethez, egy életpályához nyújt lehetőséget. Arra, hogy a résztvevők belépjenek a nagybetűs életbe, és tudatosan válasszanak egy pályát, ahol szakmailag, emberileg és egzisztenciálisan is érvényesülhetnek.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy ma Magyarországon 23 ezer gyermek nevelkedik a vér szerinti családján kívül. Komoly siker, hogy mintegy 70 százalékuk családi közegben, nevelőszülőknél él, családias körülmények között. Fontos megtalálni azokat a partnereket, akik a fiatal felnőttek segítői lehetnek a pályaválasztásban, a munka világában történő tapasztalatszerzésben.

Fehérvári színes

 1. Idén is várják a sportolni, pihenni vágyókat a Csónakázó-tónál

  Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál, ahol a hét minden napján lehet csónakázni. Az aktív kikapcsolódásra vágyók továbbra is festőien szép, igényes környezetben tölthetik a szabadidejüket, közel a Belvároshoz. A tavalyi árak nem változtak, illetve érdemes előre időpontot egyeztetni a Vitál Club Sportegyesületnél, hiszen oktatás is zajlik a tavon – mondta Szipola Antal, a Club vezetője.

  2021.05.05.
 2. Virágos Székesfehérvár - május 20-ig tart a növények kiosztása

  Rekordszámú pályázat érkezett a Virágos Székesfehérvár kiírására: idén több mint 190 ezer növényt osztanak ki, így 7400 udvar, ablak, erkély, illetve társasházak, intézmények lehetnek még virágosabbak és színesebbek a városban. A fenntarthatóság, a környezetvédelem jegyében újdonságként komposztládákat is lehetett igényelni, a mintegy 680 ládát a kerti munkákhoz igazodva adták át. 

  2021.05.05.
 3. A szférák zenéje, avagy a csillagok zaja? – folytatódik a Garai Géza Szabadegyetem

  Folytatódik a Garai Géza Szabadegyetem: május 6-án, csütörtökön 18 órától „A szférák zenéje, avagy a csillagok zaja?” címmel dr. Fűrész Gábor műszerfejlesztő csillagász (Principal Research Scientist, MIT) tart előadást a www.galileowebcast.hu oldalon.

  2021.05.05.
 4. Kiskanálnyi természetes patika - tavaszi gyógynövények nyomában Lencsés Ritával

  A tavaszi kirándulások remek alkalmak egy kis útközbeni csipegetésre, salátázásra: néhány levél medvehagyma, falatkák a pásztortáskáról, egy kis zamatos turbolya, pár fej virág a gyermekláncfűről, vagy ha találunk még, akkor egy kis salátaboglárka – és máris tettünk valamit a természetes egészségünkért.

  2021.05.05.
 1. A hét minden napján fogadja a látogatókat a Bory-vár

  Ismét megnyitotta kapuit a Bory-vár. Hétköznapokon 10 és 15 óra, hétvégén 9 és 17 óra között látogatható a vár, ahova belépni a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával lehet.

  2021.05.04.
 2. Készíts szelfikeretet! - kreatív pályázatot hirdetett a VOKE

  Általános és középiskolás diákoknak hirdet kreatív pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház. A „Készíts szelfikeretet!” felhívásra különböző technikával készült kereteket várnak, amelyek formájukban, mintájukban, vagy felhasznált anyagukban utalnak arra, mi is volt az alkotó képzeletbeli úti célja.

  2021.05.03.
 3. 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok - középpontban az erdő és a víz

  Június 4-e és június 6-a között között a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában a Károlyi József Alapítvány 17. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat. Az idei rendezvény kiemelt témája a víz és erdőgazdálkodás ismereteinek átadása lesz.

  2021.05.03.
 4. Sínes álmok! - kreatív pályázat az Európai Mobilitási Hét kapcsán

  Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdettek, amelyre az óvodás korosztálytól a felnőttekig bárki jelentkezhet. Az elkészült műveket digitális formában, a Közlekedéstudományi Intézet honlapján keresztül lehet benyújtani 2021. július 15-ig.

  2021.05.03.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár