Újabb Szent Ereklye hitelességét bizonyíthatja a Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet – archeogenetikai kutatásainak köszönhetően – azonosíthatja Árpád-házi Szent Margit királylány koponyaereklyéjét -  írja a Magyarságkutató Intézet honlapja.
2024.06.11. 07:02 |
Újabb Szent Ereklye hitelességét bizonyíthatja a Magyarságkutató Intézet
2020-ban a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontja sikeresen azonosította Szent Margit mitokondriális haplocsoportját és egyedi mitokondriális mutációit.

Macsói Béla azonosítása a csekély mennyiségű és rossz minőségű DNS-ből adódó technika korlátok miatt akkor még nem volt lehetséges, 2024 áprilisában azonban az újabb mintavételezés és genetikai analízis használható és bíztató eredményeket hozott: a Magyarságkutató Intézet sikeresen azonosította és meghatározta Macsói Béla teljes genominformációját. Ezzel Árpád-házi Szent Margit fejereklyéje is genetikailag azonosíthatóvá vált. 

Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy Béla herceg (1243-1272) teljes genom-, valamint mitokondriális DNS-vizsgálata lehetővé teszi több Árpád-házi személy, köztük Szent Margit királylány genetikai azonosítását. Az eddigi mitokondriális DNS-vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a 2018-ban kezdeményezett kutatások során megvizsgált koponyaereklye IV. Béla Árpád-házi királyunk lányához, Szent Margithoz tartozik – fogalmazott. 

Hozzátette: a leányági genetikai vizsgálatoknak óriási szerepük van az Árpád-házi leszármazottak feltérképezésében.

A mitokondriális DNS anyáról gyermekre öröklődik, egyenesen női ágon mutatható csak ki ez az öröklődésmenet, így alkalmas generációkon átívelően személyek azonosítására, ezért is szorgalmazta a leányági vizsgálatokat.

Az intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának munkatársai pontos mitokondriális egyezést találtak Macsói Béla és Szent Margit között – számolt be a kutatások eredményeiről Kovács Bence Gábor, a központ tudományos segédmunkatársa. Hangsúlyozta: a genetikai öröklődés szabályait követve Béla herceg és Szent Margit mitokondriális DNS-e megegyezik. 

„Az Árpád-házi családfát megvizsgálva láthatjuk, hogy Macsói Béla IV. Béla és Laszkarisz Mária unokája. Szent Margit pedig IV Béla és Laszkarisz Mária leánya.” – fejtette ki Kovács Bence Gábor. 

A precíz és pontos azonosításhoz a kutatók a következő lépésként elvégzik Szent Margit mintájának genomdúsítását, így meghatározhatóvá válnak a genetikai távolságok a családfán, valamint a rokonsági és kapcsolati fokok is.