Újabb eredmények a járvány idején szükséges fertőtlenítés mértékéről

A koronavírus-járvány kezdete óta a felületek fertőtlenítése kiemelt szerepet kapott – úgy tűnik azonban, a szennyezett tárgyak érintésével történő megbetegedések jóval ritkábban fordulnak elő, mint azt korábban hittük.
2021.02.04. 07:50 |

Az emberek beszéd, köhögés vagy egyszerűen lélegzés közben különböző méretű folyadékcseppecskéket vagy aeroszolokat juttatnak a levegőbe, amelyeket a hozzájuk közel állók belélegezhetnek: ez a vezető megfertőződési mód.

A szennyezett felületek érintésével történő megfertőződés létezik, de nem jelent jelentős veszélyt.

Egyszerűbb azonban mindent fertőtlenítővel letörölni, mint a szellőzési rendszert fejleszteni, és ez látványosabb intézkedés is, így a kormányok továbbra is nagy erőfeszítést és rengeteg pénzt ölnek a fertőtlenítési programokba. Teljesen nem zárható ki ez a megfertőződési mód, ráadásul vegyes üzenete van annak, ahogy erről az egészségügyi hatóságok kommunikálnak: a CDC is javasolja a fertőtlenítést, Kínában pedig az országba behozott mirelit árut is kezelik fertőtlenítőszerrel.

A kézmosás fontosságában a legtöbben egyetértenek, de a felületfertőtlenítés terén már közel sem ilyen egységes a tudományos világ álláspontja.

A félreértések oka a vírus RNS-ének jelenléte. A pandémia kitörését követően gyűjtött minták közül rengetegben volt megtalálható a koronavírus RNS-e: kórházi felületeken, sztetoszkópokon, orvosok szemüvegén, vizespalackokon, házi karanténban élők fürdőkádjaiban, éttermek evőpálcikáin, tizenhét napja kiürített óceánjárón. Ez ijesztően hangzik, csakhogy az igazság a következő: a vírus RNS-e nem fertőz, olyan, mintha annak holtteste lenne.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy ne vonjunk le túl messzemenő következtetéseket az eredményekből: létezik a felületek érintésével történő megfertőződés, de sokkal ritkább, mint amilyennek annak idején hittük.

Arra, hogy egy kilincs érintése miatt betegszünk meg, az esély 5:10 000-hez. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, nagyon sok körülménynek kell szerencsétlenül egybevágnia. Azt ugyanakkor valószínűnek tartják, hogy az orrból származó váladék szájba kerülése felületi közvetítéssel hatékony fertőzési mód.

A felületek helyett tehát az emberekre kell koncentrálnunk, felesleges mániákusan fertőtleníteni. A kézmosás, a maszkviselés és a távolságtartás a fontos, a fertőtlenítés ugyanakkor sokaknak biztonságérzetet ad, ezért nem adják fel azt.

Magyarország

 1. Rendkívüli bejelentés - bezárnak az iskolák, óvodák és üzletek

  Az oktatás területén az óvodákat és az iskolákat bezárják jövő hétfőtől április 7-ig. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig zárják be, ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a drogéria, a patika és a benzinkút. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező!

  2021.03.04.
 2. Székesfehérváron emelkedett koronavírus-koncentrációt mértek a szennyvízben

  A 8. héten országos átlagban ismét nőtt a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja. A szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsett és Szekszárdon tapasztaltak emelkedést, amíg Zalaegerszegen csökkenő a tendencia.

  2021.03.02.
 3. Március 15-ig meghosszabbították a jelenlegi korlátozásokat

  Március 15-ig maradnak a jelenlegi korlátozások - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arról is szólt, hogy a harmadik hullám elérte Magyarországot, az elkövetkező egy-két hétben drámaian romlani fognak a számok itthon.

  2021.02.25.
 4. Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

  Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Ezzel Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban; azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket.

  2021.02.25.
 1. A szilárd tüzelés önkormányzati korlátozását javasolják

  Javaslatot dolgozott ki és küldött az agrárminiszternek a Levegő Munkacsoport arra, hogy az országos szabályozás megengedje az önkormányzatoknak a szilárd tüzelőanyagok háztartási égetésének korlátozását. Egyúttal szorgalmazza, hogy a kormány segítse elő a kevésbé környezetszennyező fűtési módokra történő átállást, különösen a korlátozást bevezető településeken.

  2021.02.24.
 2. Magyar ápolók napja - köszönet az egészségügyi dolgozóknak

  Idén hetedik esztendeje ünnepeljük ezen a napon, Kossuth Zsuzsanna születésnapján a magyar ápolók napját. Kossuth Lajos húga az 1848-49-es szabadságharc idején három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített, az általa bevezetett betegápolási rendszer egész Európában egyedülálló volt.

  2021.02.19.
 3. Péntekig jelentkezhetnek a diákok a középiskolákba

  Péntekig, február 19-éig adhatják be a diákok jelentkezésüket a középfokú intézményekbe - közölte az Oktatási Hivatal. A középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait - a tanulói adatlapot és a jelentkezési lapokat - az általános iskolák töltik ki.

  2021.02.18.
 4. Tovább emelkedett Székesfehérváron a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

  Emelkedett szintet és emelkedő tendenciát mutat a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja Székesfehérváron, erről informálnak az év 6. heti adatai a Népegészségügyi Központ mérései alapján.

  2021.02.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4