Új helyre költözött a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házat, amely mostantól új helyen, a Mártírok útja 2. szám alatt várja a fehérváriakat. A többezer kötetes könyvtár mellett két kiállítóhely és egy előadóterem ad otthont a szakköröknek, kluboknak, kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek.
2018.06.06. 07:39 |

A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár jól ismert és kedvelt kulturális intézménye Székesfehérvárnak, hiszen a család apraja-nagyja talál magának kikapcsolódási lehetőséget a hét minden napján. Az intézmény mostantól új helyen, a Mártírok útja 2. szám alatt működik.

A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár mától az új helyen, a Mártírok út 2. szám alatt (bejárat a Lövölde utca 26. felől) kiállítóterekkel, megújult könyvtárral, az eddig működő szakkörökkel, egyesületekkel várja a fehérváriakat a hét minden napján.

Kettős érzéssel állunk ma itt, hiszen az egyik ajtó, életünk szakaszának egy ajtaja zárult  be azzal, hogy magára hagytuk az öreg, omladozó házat, amely oly sok éven át otthonunk volt. A ház, ahonnan tehetségek indultak útnak, barátságok szövődtek, életek új értelmet nyertek. A múlt szép emlékeivel, tapasztalataival indulunk el egy új úton, hogy a megszerzett tudást kamatoztassuk, az új ház falait megtöltsük kultúrával, szeretettel, élményekkel. Büszkén tárjuk ki kapuinkat a művelődésre vágyó közönségnek, a valahova tartozni vágyó, közösséget kereső embereknek. Itt, az új otthonban reméljük, sok élményt adhatunk a gyermekeknek, akiknek átadhatjuk majd örökségünket.” - hangsúlyozta köszöntőjében Molnár Lászlóné, az intézmény vezetője, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a munkálatokban.

Brájer Éva alpolgármester ünnepi beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki szerepet vállalt abban, hogy Székesfehérvár egyik nagy múltú közművelődési intézménye új helyszínen, megfelelő körülmények között működjön tovább. „Bár sokan megkérdőjelezik a közművelődés létjogosultságát, a mindennapok azonban azt mutatják, az embereknek egyre nagyobb igényük van arra, hogy kulturálódjanak, hogy együtt legyenek. Úgy vélem, nagyon nagy szükség van ezen intézményekre, közösségi terekre.” Az alpolgármester a város jókívánságai mellett egy Fekti Vera-képpel köszöntötte és kívánt jó munkát a művelődési ház dolgozóinak.

Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese és Dr. Havasi József, a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület elnöke mondott köszönetet a vasutas dolgozóknak és a ház munkatársainak az összefogásért, a sok munkáért. Azt kívánták, hogy a művelődési ház és könyvtár szakemberei színes és gazdag tartalommal töltsék meg az épületet, mindenki örömére.  Az új intézményt Deák Péter református lelkész és Tóth Tamás római katolikus esperes áldotta meg. Az ünnepség további részében a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI legkisebbek kórusa Polgár Zoltánné karnagy vezetésével adott vidám, tavaszi műsort, majd Laki Lászlóné mesemondó, valamint Domavári Hanna és Berta Dóra lépett a közönség elé.  A délutáni program az idén tíz éves Gyöngyfűző szakkörben készült alkotásokból összeállított kiállítás megnyitójával ért véget.

Kultúra

 1. Múzeumi programkavalkád szombaton - éjfélig lesznek nyitva a kiállítóhelyek

  A Budenz-ház, a képtárak, a Nemzeti Emlékhely, a Játék- és a Patikamúzeum, az Országzászló téri épület, valamint a Gorsium is bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakájába. A színes és izgalmas kínálatban a tárlatvezetések mellett múzeumi koncertek, családi foglalkozások, táncok, improvizatív műsorok, bemutatók, performance-ok és vetítések is szerepelnek.

  2019.06.18.
 2. Pályázatot hirdetnek a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére

  A Vörösmarty Színház pályázatot hirdet egyéni alkotók számára a Pelikán Fészek logójának és arculatának megtervezésére. A megújuló Pelikán Kamaraszínház ”Pelikán Fészek” néven várja szeptembertől a színházbarátokat.

  2019.06.17.
 3. Bence Lajos: Írott szóval – kötetbemutató beszélgetés hétfőn a Királykút Emlékházban

  Június 17-én, hétfőn a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából kötetbemutató beszélgetés lesz a Királykút Emlékházban, ahol 18 órától Bence Lajos: Írott szóval című művéről Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész beszélget az őrvidéki szerzővel.

  2019.06.16.
 4. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton. Szikora János külön köszöntötte a távozó Hirtling Istvánt és a 30 éve közalkalmazotti státuszban színészként dolgozó Kozáry Ferencet is.

  2019.06.15.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka