Új helyre költözött a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házat, amely mostantól új helyen, a Mártírok útja 2. szám alatt várja a fehérváriakat. A többezer kötetes könyvtár mellett két kiállítóhely és egy előadóterem ad otthont a szakköröknek, kluboknak, kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek.
2018.06.06. 07:39 |

A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár jól ismert és kedvelt kulturális intézménye Székesfehérvárnak, hiszen a család apraja-nagyja talál magának kikapcsolódási lehetőséget a hét minden napján. Az intézmény mostantól új helyen, a Mártírok útja 2. szám alatt működik.

A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár mától az új helyen, a Mártírok út 2. szám alatt (bejárat a Lövölde utca 26. felől) kiállítóterekkel, megújult könyvtárral, az eddig működő szakkörökkel, egyesületekkel várja a fehérváriakat a hét minden napján.

Kettős érzéssel állunk ma itt, hiszen az egyik ajtó, életünk szakaszának egy ajtaja zárult  be azzal, hogy magára hagytuk az öreg, omladozó házat, amely oly sok éven át otthonunk volt. A ház, ahonnan tehetségek indultak útnak, barátságok szövődtek, életek új értelmet nyertek. A múlt szép emlékeivel, tapasztalataival indulunk el egy új úton, hogy a megszerzett tudást kamatoztassuk, az új ház falait megtöltsük kultúrával, szeretettel, élményekkel. Büszkén tárjuk ki kapuinkat a művelődésre vágyó közönségnek, a valahova tartozni vágyó, közösséget kereső embereknek. Itt, az új otthonban reméljük, sok élményt adhatunk a gyermekeknek, akiknek átadhatjuk majd örökségünket.” - hangsúlyozta köszöntőjében Molnár Lászlóné, az intézmény vezetője, aki köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a munkálatokban.

Brájer Éva alpolgármester ünnepi beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki szerepet vállalt abban, hogy Székesfehérvár egyik nagy múltú közművelődési intézménye új helyszínen, megfelelő körülmények között működjön tovább. „Bár sokan megkérdőjelezik a közművelődés létjogosultságát, a mindennapok azonban azt mutatják, az embereknek egyre nagyobb igényük van arra, hogy kulturálódjanak, hogy együtt legyenek. Úgy vélem, nagyon nagy szükség van ezen intézményekre, közösségi terekre.” Az alpolgármester a város jókívánságai mellett egy Fekti Vera-képpel köszöntötte és kívánt jó munkát a művelődési ház dolgozóinak.

Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese és Dr. Havasi József, a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület elnöke mondott köszönetet a vasutas dolgozóknak és a ház munkatársainak az összefogásért, a sok munkáért. Azt kívánták, hogy a művelődési ház és könyvtár szakemberei színes és gazdag tartalommal töltsék meg az épületet, mindenki örömére.  Az új intézményt Deák Péter református lelkész és Tóth Tamás római katolikus esperes áldotta meg. Az ünnepség további részében a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI legkisebbek kórusa Polgár Zoltánné karnagy vezetésével adott vidám, tavaszi műsort, majd Laki Lászlóné mesemondó, valamint Domavári Hanna és Berta Dóra lépett a közönség elé.  A délutáni program az idén tíz éves Gyöngyfűző szakkörben készült alkotásokból összeállított kiállítás megnyitójával ért véget.

Kultúra

 1. Ferenc pápáról vetítenek filmet szerdán a Szent István Művelődési Házban

  Változatos programkínálattal várja vendégeit januárban a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Január 16-án, szerdán 17 órakor folytatódik az Útkereső Filmklub, melynek keretében a Ferenc pápa - Egy hiteles ember című olasz, francia, amerikai dokumentumfilmet tekinthetik meg az érdeklődők. 

  2019.01.16.
 2. Kultúrházak éjjel-nappal - a Barátság mozi gépházába is benézhetnek a látogatók

  A Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat keretében február 16-án, szombaton a Barátság mozi gépházába is bekukkanthatnak a kíváncsiak. Megmutatják, hogyan működik és mire képes a digitális vetítőgép.

  2019.01.16.
 3. Az utolsó írás - hétfőn mutatják be Dr. Siklósi Gyula egyik utolsó munkáját

  Ünnepélyes keretek között mutatják be Dr. Siklósi Gyula régészprofesszor egyik utolsó munkáját. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont által kötetbe rendezett "A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca)" címet viselő könyvet január 21-én, hétfőn a Városháza Dísztermében Dr. Hatházi Gábor régész, főosztály-vezető mutatja be. 

  2019.01.15.
 4. Jankovics Marcell tárlatvezetése a Trianon kiállításon a Magyar Kultúra Napján

  Január 22-én, kedden, 17 órakor Jankovics Marcell, grafikusművész, filmrendező rendhagyó tárlatvezetést tart a Trianon kiállításon, a Csók István Képtárban. Beszélgetőpartnere Látrányi Viktória, újságíró lesz. A nagyszabású tárlaton közel kétszáz alkotás látható a művésztől egy sok tekintetben újszerű, innovatív közegben. A belépés díjtalan.

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka