Tulipán, avagy kísérlet egy esküvőre, amit ki tudja, ki akar egyáltalán

A budapesti KV Társulat Tulipán c. előadása érkezik február 10-én, 19 órakor Székesfehérvárra, az Igézőbe. Az előadásban azt kutatják, milyen egy mai viszony anya és felnőtt gyermeke között. Mik a határok, mik számítanak határátlépésnek?
2024.02.08. 11:59 |
Tulipán, avagy kísérlet egy esküvőre, amit ki tudja, ki akar egyáltalán

Transzgenerációs nászajándék egy részben.

A Száger Zsuzsa- Urbanovits Krsiztina által alapított KV ( azaz Külön Vélemény) Társulat előadása a transzgenerációs minták öröklődéséről; az anyai ágon hozott „öröklött sorsról” szól. Egy készülő esküvő kapcsán kialakult krízishelyzetbe ágyazva, a fiatal generáció szemszögéből vizsgálja az anyai mintákat. Az előadásban azt kutatják, milyen egy mai viszony anya és felnőtt gyermeke között. Mik a határok, mik számítanak határátlépésnek? Milyen élmény a gyermeked házasságára készülni? Miért sejlenek fel óhatatlanul a nagyszülők - s rajtuk keresztül transzgenerációs örökségeink - mikor utódainkról gondolkodunk? Hogyan alakul ki élő kapcsolat a véletlenszerűen közös családba csöppenő személyek között, úgymint anyós-meny, anyós-vej, anyós-anyós? Az előadásban mindenki jóindulatú, jót akar, szeretetre méltó és támogató, mégis sok a sérülés. Miért? Ki a hibás?

"Esküvő mint krízis. Anyóssá válás mint krízis. Népzene mint ösztön és hagyomány. Nem hal meg senki."

A derűs helyzetekben bővelkedő előadás külön érdekessége, hogy szerzője és rendezője a Marosvásárhelyen színész-rendezőként végzett Csábi (Horváth) Anna - a Szabad Színház egykori társulati tagja -  akit számos előadásban láthatott a közönség Székesfehérváron. Most színészként és rendezőként tér vissza városunkba. Szereplők: Urbanovits Krisztina, Száger Zsuzsa. Írta és rendezte: Csábi Anna.

Jegyek az Igézőben hétköznap 14.00-19.00-ig kaphatók, vagy a szokott módon az Igézőnek küldött messenger üzenetben foglalhatók.