Tudományos konferenciát rendeztek III. Béla királyról szombaton a Városházán

Szombaton rendezték meg a „III. Béla király és kora” című tudományos konferenciát a Városháza Dísztermében. A fiatal korában Bizáncban élő és a bizánci trón várományosának számító, később a magyar trónra lépő, így a keleti és a nyugati kultúrában egyaránt otthonosan mozgó fiatalember kora egyik legelismertebb uralkodója lett, aki uralkodásának 24 éve alatt Magyarországból virágzó államot épített.
2017.08.12. 12:44 |

A szombaton rendezett tudományos konferencia előadóit és a hallgatóságot Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere köszöntötte, aki megköszönte a konferencia előadóinak szolgálatát, azt, hogy a Királyi Napok ünnepségsorozatának megadják a tudományos hátterét. „A konferencia megrendezésének évről évre az a célja, hogy a szórakoztató programok mellett megszólítsák azokat, akik kíváncsiak egy-egy történelmi korra és szeretnének arról többet tudni.” - fogalmazott Dr. Cser-Palkovics András, aki köszönetét fejezte ki azoknak a székesfehérvári nyugdíjasoknak, akik minden esztendőben többfordulós történelmi vetélkedőt szerveznek klubjaik részvételével. Külön köszönetet mondott Fröschl Ferenc úrnak, aki 16 ezer darabos fotókból és képeslapokból álló magángyűjteményével gazdagította a Városi Levéltár és Kutatóintézet Topotéka-programját.

A nyitóelőadást Zsoldos Attila, akadémikus , a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóintézetének munkatársa tartotta „III. Béla és kora” címmel. Az akadémikus III. Béla király élete eseményeinek áttekintésével kezdte előadását.

Az eseményen Weisz Boglárka egy, a tudományos kutatások alapján összeállított, pergamenre nyomtatott bíró- és esküdtlistát ajándékozott Székesfehérvár számára.

A Bizáncból hazatérő Bélát Lukács esztergomi érsek (1158-1181) nem volt hajlandó megkoronázni, mert erősen tartott a keleti rítus térhódításától, ezért – külön pápai engedéllyel András kalocsai érsek koronázta meg. III. Béla magyar királyként először adományozott birtokokat jövedelmeikkel világiaknak (II. András adományozási politikája III. Béla korában gyökeredzik, Hontpázmány, Gutkeled, Rátót nemzetségek felemelkedése az ő idejére tehető). 1156-ban történt az első oklevélbe foglalt eset, amikor a magyar király világi méltóságnak adományozott birtokot. Hiteles forrásból tudjuk, hogy ebben az időben már a székesfehérvári őrkanonok feladata volt őrizni a Szent Koronát. 1181-ből már van olyan hiteles okirat, - 41 esztendővel az Aranybullát megelőzően - amely a székesfehérvári törvénynap megtartására vonatkozik. 1186-től Királyi Levéltár működésének van nyoma Székesfehérváron.

Az előadásokat Weisz Boglárka, PhD, az MTA-BTK – Lendület Középkori Gazdaságtörténeti Kutatócsoport tudományos főmunkatársa III. Béla udvarának jövedelmeit ismertette. Ezek az adatok oklevelekből szedhetők össze, igaz XV. századi másolatban, de fennmaradt III. Béla király jövedelemjegyzéke.

Ezt követően Skorka Renáta, PhD – szintén a MTA-BTK munkatársa - III. Béla király konfliktusát ismertette Géza herceggel, majd Takács Miklós, DSc , a MTA-BTK – Régészeti Intézet intézetének és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének munkatársa a székesfehérvári bazilika XII. század végi átépítéséről tartott előadást. A konferenciát végül Szabados György, PhD a Székesfehérvári Szent István Király Múzeum történésze zárta, aki III. Béla király sírjának azonosításáról adott elő.

Közélet

 1. 1956 - utcaszínház és imádságos megemlékezés Székesfehérváron

  Idén is fehérvári fiatalok elevenítik meg Október 23-án a Belvárosban az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. „A Tűz csiholói” című utcaszínházi műsort a város középiskolás diákjai adják elő két fehérvári forradalmár, Bokor Rózsa és Versegi Jenő Béla élete alapján. A műsorban mintegy 150 fiatal szerepel majd, melyet idén is Matuz János a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendez.

  2017.10.21.
 2. Több helyszínen is emlékezett 1956-ra Székesfehérvár diáksága

  Pénteken az 56-osok terén a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola kezdte a megemlékezések sorát, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél a Tóvárosi Általános Iskola, a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál, a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett 1956-ra. A Vasvári Pál Általános Iskola udvarán egy korhű ágyút is felállítottak.

  2017.10.20.
 3. Közmeghallgatás és közgyűlés - kerékpárutakról és faültetésekről is döntött a testület

  Pénteken reggel Közmeghallgatást tartott a Közgyűlés előtt a város képviselő-testülete a Városháza Dísztermében. A fórumnak két napirendi pontja volt: tájékoztató hangzott el a Modern Városok Program Székesfehérvárt érintő fejlesztéseiről, valamint a helyi közérdekű ügyek közül a kerékpárutakról, a parkolóépítésről, illetve a lakásszövetkezeti működésről volt szó.

  2017.10.20.
 4. Honvédelemért Kitüntető Címet vehetett át Dancs Norbert és Újházi Mária

  Honvédelemért Kitüntető Címeket adományozott a honvédelmi miniszter Dancs Norbertnek, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetőjének a katonai toborzás segítéséért. Szintén átvetette az elismerést Újházi Mária, aki a Veterán Repülősök és Ejtőernyősök Fejér Egyesületének és a kegyeleti bizottságnak is tagja.

  2017.10.20.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek