Továbbra is várja a könyvtár a Trianon-kvízeket - május 31-e lett a beküldési határidő

A Vörösmarty Mihály Könyvtár május 31-ig meghosszabbította a Trianon-évfordulóhoz kapcsolódó kvíz beküldési határidejét. A háromfordulós online feladatsort az 1920-as trianoni békeszerződés századik évfordulóján tették közzé: a békekötés körülményeiről, a szerződés tartalmáról és következményeiről.
2020.05.19. 09:05 |

„Nyisson ajtót nekünk a reménység!” – József Attila Magyarok című versének szállóigévé vált sorát választotta mottóul a Vörösmarty Mihály Könyvtár ahhoz a háromfordulós kvízhez, amit az 1920-as trianoni békeszerződés századik évfordulóján hirdettek.

Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész, az MTA rendes tagjának a gondolataival szólítják meg az olvasókat: „A magyarság egyik legnagyobb nemzeti traumája az 1920-as trianoni békeszerződés. Nem elsősorban azért, mert ennek értelmében Magyarország elveszítette területének és nemzeti vagyonának mintegy kétharmadát, hanem azért, mert az elcsatolt területeken több mint három millió magyar is élt. Ráadásul ezek mintegy harmada közvetlenül az új határok túloldalán, vagyis az új Magyarország magyarjaitól karnyújtásnyi távolságra (…)”

A történelmi eseményekhez, személyekhez kapcsolódó tesztek a békekötés körülményeiről, a szerződés tartalmáról és következményeiről szólnak, képekkel, irodalmi és más művészeti kitekintéssel.

A megfejtéseket május 31-ig várják, az egyes fordulók után vagy akár egyszerre.

A legjobb kvízek beküldői a Vörösmarty Színház Trianon című előadására színházjegyet, belépőjegyet a Trianon Múzeumba és könyvajándékot kapnak – a jutalmakat a rendkívüli helyzet feloldása után adják át.

Kultúra

 1. 400 éve született Zrínyi Miklós - kvízjátékkal emlékezik a Vörösmarty Mihály Könyvtár

  Idén 400 esztendeje annak, hogy korának nagy magyar költője, horvát bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja, nagybirtokos főnemese, hadvezére és tudósa, Zrínyi Miklós megszületett. A „Magyar Mars” tiszteletére, akinek fő célja a török Magyarországról való kiűzése volt, az Országgyűlés a 2020. évet Zrínyi Miklós-emlékévnek nyilvánította. A XVII. század nagy alakjáról megemlékezve a Vörösmarty Mihály Könyvtár egy kvízt állított össze.

  2020.06.03.
 2. Trianon különkiadás a Vörösmarty Színházban Trianon 100. évfordulóján

  A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. 2020. június 4-én, 16.31-kor a Vörösmarty Színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.

  2020.06.03.
 3. #Mosteztolvasom - új pályázatot hirdet a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Továbbra is otthoni olvasásra buzdítja új felhívásában a fehérváriakat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A #vigyázzunkegymásra #Mosteztolvasom online kihívásban Facebook-oldalukra várják a most olvasott könyvvel készült kreatív fotókat és a hozzá tartozó kedvenc idézeteket.

  2020.06.02.
 4. Egymásra hangolva rajzpályázat - augusztus 20-ig várják az alkotásokat

  Meghosszabbították az "Egymásra hangolva" című rajzpályázat benyújtásának határidejét! A Tálos Edit Alapítvány felhívásában arra biztat minden hermannos növendéket és zeneovis kisgyermeket, hogy minél többen alkossanak és küldjék el szebbnél szebb képeiket, hogy elkészíthessék a 2020/21-es tanév sulinaptárát. Az új határidő augusztus 20.

  2020.06.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka