Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt Pilinszky-műsora a költészet napján

A száz évvel ezelőtt született Pilinszky Jánosra emlékezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál költészet napi programja. Törőcsik Franciska színésznő és Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontemberének a költő műveiből összeállított, több művészeti ágat összefonó műsorát nézhetjük meg vasárnap este 20 órától.
2021.04.07. 15:34 |

Száz éve született a Székesfehérvárhoz több szállal is kötődő Pilinszky János költő.

A huszadik század egyik legnagyobb hatású magyar művészének a verseiből Prieger Zsolt zenész és Törőcsik Franciska színművész készített műsort, amit a következő gondolatokkal ajánl az Anima Sound System frontembere: „Hiszünk abban, hogy a magyar irodalom vitális, pulzáló valóság, amely ha mellőzi a szokásos irodalmi estek kliséit, helyette viszont alkalmazza a kor populáris kultúrájának zenei, kommunikációs eszközeit, életre szóló hatást gyakorolhat a befogadóra.”

A felvételek különleges térben, a Kiscelli Múzeum ódon, tekintélyt parancsoló templomterében készültek. A különböző művészeti ágakat összefonó műsor szokatlan műfaji keresztezéseket ígér a használt vizuálokkal, vetítésekkel, a főszerepet játszó elektronikával és a könnyűzenei futamokkal.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programelemeként bemutatott előadást április 11-én, vasárnap 20 órától egy napon keresztül a fesztivál honlapján nézhetjük meg.

Kultúra

 1. A középkori királyi vár erődítményei - Magony Imre előadása a Youtube-on

  A Földrajz Éjszakája programhoz kapcsolódott Magony Imre könyvtáros-írónak A középkori királyi vár erődítményei című online előadása. A fehérvári építkezéseket, a város kiépülésének történetét térképek, korabeli városábrázolások segítségével mutatja be a kisfilm, miközben végigkalauzol a Belvárosban még látható emlékek között.

  2021.04.14.
 2. Zeneiskolás sikerek - vonósok és népdalénekesek szerepeltek kiválóan

  Vonósok és népdalénekesek szerepeltek kiválóan az idei tanévben eddig rendezett szakmai versenyeken. A zeneiskolások arany, ezüst és bronz minősítéssel, Nívó-díjjal és egy országos második helyezéssel öregbítették a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hírnevét.

  2021.04.14.
 3. Általános iskolák jelentkezését várják a Kinder® Mesés Könyvtárak Programra

  Legújabb akciójában az általános iskolák könyvtárainak felújítását és könyvbeszerzését támogatja a Kinder®. A Mesés Könyvtárak Programban országosan bármely általános iskola benevezhető, a szervezők pedig 15 iskola között egyenként 500.000 forint értékű könyvvásárlási utalványokat sorsolnak majd ki. A nevezési határidő május 9-ig tart.

  2021.04.14.
 4. Csütörtökig jelentkezhetnek a fiatalok a Vörösmarty Színház Fame castingjára

  Rengetegen, közel 250-en jelentkeztek a Vörösmarty Színház által meghirdetett a Fame-castingra, amelynek leadási határideje április hetedikén járt le. A szervezők azt tapasztalták, hogy nagyon sokan az utolsó pillanatra hagyták bemutatkozó kisfilmjük feltöltését, ezért úgy határoztak, hogy meghosszabbítják a leadási határidőt április 15-ig.

  2021.04.14.

Lakossági tájékoztatás

Székesfehérvár Topotéka