Több mint félezer diák látta A néma forradalmat a Barátság moziban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére október 15–25. között kedvezményes vetítéseket szervezett a Barátság mozi a fehérvári diákcsoportoknak: az általános iskolák 8. osztályosai és a középiskolások A néma forradalom című német filmdrámát tekinthették meg.
2018.11.08. 07:39 |

A lehetőséget nyolc iskola 22 osztálya használta ki, több mint félezer diák látta a megtörtént eseményeket feldolgozó alkotást.

A néma forradalom című film egy kelet-német középiskola érettségi előtt álló osztályáról szól. A diákok 1956 októberében illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyarországi történésekről, és a szovjet intervenció hallatán úgy döntenek, egy perces csönddel adóznak a mártírok emlékének – az ezt követő események egész későbbi életüket meghatározzák. A film mind újszerű megközelítésmódja, mind a benne szereplők kora miatt vonzó a középiskolások számára, ezért is kínálta fel a Barátság mozi fehérvári iskolák számára a kedvezményes vetítéseket.

Október 15–25. között nyolc iskolából 22 osztály, félezernél is több, 527 diák tekintette meg a filmet a moziban. A legtöbben a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából érkeztek: a 10., 11. és 12. évfolyamból összesen nyolc osztály nézte meg az alkotást. 

Hat osztály érkezett a Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskolából, kettő-kettő a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskolából, illetve az Aranykéz Szakgimnázium és Szakközépiskolából, egy a Kodolányi János Gimnáziumból, valamint egy-egy nyolcadik osztály a Felsővárosi, a Szent Imre és a Hétvezér téri Általános Iskolából.

Kultúra

 1. Konferenciával, könyvkiadással ünnepelt a 20 éves Fehérvári Kézművesek Egyesülete

  Húsz esztendős a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A több mint 100 tagot számláló civil szervezet ünnepi szakmai konferenciával ünnepelt, melynek keretében felelevenítették az egyesület történetét, bemutatták a jubileumra készült kiadványt, és kiállítást is rendeztek a tagok alkotásaiból a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

  2019.03.22.
 2. „Színek és formák világa” - Fröschl Mónika tárlata nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban

  Március 22-én, pénteken nyílik meg Fröschl Mónika képzőművész „Színek és formák világa” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő eseményen köszöntőt mond Östör Annamária, önkormányzati képviselő, a tárlatot megnyitja Oláh László, a Magyar Kultúra Lovagja, közreműködik Kádárné H. Veronika és Dabóczy Gergely, Cserhát-Art díjas festőművész, író. A kiállítás április 19-ig látogatható.

  2019.03.22.
 3. Újabb vendégjátékra érkezik a Vörösmarty Színház társulata a Nemzeti Színházba

  A Vörösmarty Színház egy világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színházban április 5-én.

  2019.03.22.
 4. Az iszlám mint kihívás - Klaus von Stosch könyvét Dr. Görföl Tibor mutatja be

  Március 21-én, csütörtökön 17.30 órakor kezdődik Klaus von Stosch Az iszlám mint kihívás című könyvének bemutatója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A kötetről Dr. Görföl Tibor, a Pécsi Hittudományi Főiskola docense, egyetemi tanár beszél a közönségnek. 

  2019.03.21.

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Székesfehérvár Topotéka