Tíz középiskolás csapat versenyzett a „Költőnk és kora” vetélkedő döntőjében

A Szabadművelődés Háza, a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a Vörösmarty Társaság, a Fehérvár Médiacentrum Kft. és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület a költészet napja alkalmából huszonnyolcadik alkalommal hirdette meg a „Költőnk és kora” című vetélkedőt középiskolások számára, József Attila munkásságáról, életéről, koráról, irodalomtörténeti jelentőségéről, hatásáról. A csütörtöki döntőben tíz csapat versenyzett A Szabadművelődés Házában.
2019.04.11. 13:32 |

A „Költőnk és kora" vetélkedő célja elmélyíteni és szélesíteni a diákok József Attilával kapcsolatos ismereteit, hogy ez által még közelebb jussanak a költő világához, hozzásegítve a fiatalokat kreatív készségeik, képességeik kibontakoztatásához, fejlesztéséhez.

A versenyben középiskolások négy fős csapatai vehettek részt, az első forduló március 11. és 24. között zajlott a világháló segítségével, ahol a csapatok főként versismereti, irodalomtörténeti, kortörténeti és József Attila életével, kortársaival kapcsolatos feladatokat kaptak. A csütörtöki döntőbe a zsűri döntése alapján a legtöbb pontszámot elért csapatok kerültek be.

Az elmúlt huszonnyolc esztendő mindegyikében volt vetélkedő.

A vetélkedőt Tóth László, A Szabadművelődés Háza egykori munkatársa, majd igazgatója találta ki, Péntek Imre, Román Károly, Sobor Antal és Kóbor István közreműködésével.

 Idén tizennyolc csapat jelentkezett, amelyek közül a zsűri tíz csapatot juttatott be a csütörtöki döntőbe. Elsősorban fehérvári diákok szerepelnek, de érkeztek a megyéből, sőt Budapestről és Pápáról is.” - emelte ki Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke. „Szeretnénk ezt a huszonnyolc esztendeje töretlen hagyományt megőrizni, köszönjük a diákoknak az érdeklődést és a felkészítő tanárok munkáját.” - hangsúlyozta köszöntőjében Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója.

A legjobban szereplő csapatok könyvvásárlási utalványt és könyveket kaptak. A zsűri a legsikeresebb iskolát vagy felkészítő tanárt Tóth László-díjban részesítette. Az eseményen részt vett Magyarits András, A Szabadművelődés Háza címzetes igazgatója, akinek vezetése idején rendezték az első vetélkedőt, huszonnyolc évvel ezelőtt.

Kultúra

 1. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 2. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.
 3. Földes László HOBO Viszockij-estje az Öreghegyi Közösségi Házban

  Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Jegyek a helyszínen és A Szabadművelődés Házában kaphatók.

  2019.04.16.
 4. Álmok a vásznon - a Derkovits Kör tagjainak legszebb alkotásait láthatjuk

  A Derkovits Képzőművészeti Kör tagjainak legszebb alkotásaiból rendez kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ: az olajképeket, akvarelleket, grafikákat egyaránt felvonultató tárlatot Pálfalvi András, az intézmény címzetes igazgatója nyitja meg április 24-én, szerdán 17 órakor a Művészetek Háza kiállítótermében. A kiállítás kurátora Karóczkay Ottó festőművész.

  2019.04.16.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka