Tíz középiskolás csapat versenyzett a „Költőnk és kora” vetélkedő döntőjében

A Szabadművelődés Háza, a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a Vörösmarty Társaság, a Fehérvár Médiacentrum Kft. és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület a költészet napja alkalmából huszonnyolcadik alkalommal hirdette meg a „Költőnk és kora” című vetélkedőt középiskolások számára, József Attila munkásságáról, életéről, koráról, irodalomtörténeti jelentőségéről, hatásáról. A csütörtöki döntőben tíz csapat versenyzett A Szabadművelődés Házában.
2019.04.11. 13:32 |

A „Költőnk és kora" vetélkedő célja elmélyíteni és szélesíteni a diákok József Attilával kapcsolatos ismereteit, hogy ez által még közelebb jussanak a költő világához, hozzásegítve a fiatalokat kreatív készségeik, képességeik kibontakoztatásához, fejlesztéséhez.

A versenyben középiskolások négy fős csapatai vehettek részt, az első forduló március 11. és 24. között zajlott a világháló segítségével, ahol a csapatok főként versismereti, irodalomtörténeti, kortörténeti és József Attila életével, kortársaival kapcsolatos feladatokat kaptak. A csütörtöki döntőbe a zsűri döntése alapján a legtöbb pontszámot elért csapatok kerültek be.

Az elmúlt huszonnyolc esztendő mindegyikében volt vetélkedő.

A vetélkedőt Tóth László, A Szabadművelődés Háza egykori munkatársa, majd igazgatója találta ki, Péntek Imre, Román Károly, Sobor Antal és Kóbor István közreműködésével.

 Idén tizennyolc csapat jelentkezett, amelyek közül a zsűri tíz csapatot juttatott be a csütörtöki döntőbe. Elsősorban fehérvári diákok szerepelnek, de érkeztek a megyéből, sőt Budapestről és Pápáról is.” - emelte ki Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke. „Szeretnénk ezt a huszonnyolc esztendeje töretlen hagyományt megőrizni, köszönjük a diákoknak az érdeklődést és a felkészítő tanárok munkáját.” - hangsúlyozta köszöntőjében Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója.

A legjobban szereplő csapatok könyvvásárlási utalványt és könyveket kaptak. A zsűri a legsikeresebb iskolát vagy felkészítő tanárt Tóth László-díjban részesítette. Az eseményen részt vett Magyarits András, A Szabadművelődés Háza címzetes igazgatója, akinek vezetése idején rendezték az első vetélkedőt, huszonnyolc évvel ezelőtt.

Kultúra

 1. Az évadzárón adták át a Vörösmarty gyűrűt és az Évad színésze díjat

  Andrássy Máté az Évad színésze, Varga Gabriella és Kricsár Kamill Vörösmarty-gyűrű díjas, Keszei Kálmán hangosító az Évad dolgozója – évadzáró társulati ülést tartott a Vörösmarty Színház szombaton.

  2019.06.15.
 2. A megújult oviudvart ünnepelték a maroshegyi kerti partin

  Hangulatos évbúcsúztató kerti partival avatták fel a Maroshegyi Óvoda pályázati forrásból megújult udvarát: a gyerekek énekkel és tánccal köszöntötték a nyarat, valamint az új, máris közkedvelt játékokat a rugós hintákkal és a népszerű focipályával.

  2019.06.14.
 3. Hagyományteremtő szándékkal indul útjára július végén a Királyi Operett Napok

  Július 26-a és július 28-a között a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ színpadán első alkalommal kerül sor a Királyi Operett Napokra, ahol minden este láthat a közönség nagyszabású operett produkciókat, de az előadások előtt koncertet is hallhat a közönség, miközben a vacsoráját elfogyasztja.

  2019.06.14.
 4. Zenés krimi-komédiát láthatunk a nyári színházban

  A Feketehegy-Szárazréten rendezett nyári színház idén a Hal négyesben című zenés krimi-komédiát kínálja a szórakozni vágyóknak. A darabot Kozáry Ferenc viszi színre, az esték pedig izgalmat és számos meglepetést tartogatnak, három vonzó milliomos lánnyal, egy inassal, két hallal – jól megfűszerezve.

  2019.06.14.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka