Társaséneklési verseny a Kodályban - az iskola szinte valamennyi évfolyama szerepelt

Közel három évtizedes hagyománya van a társaséneklési versenynek a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. A társaséneklés hagyományos ünnepén, Bartók Béla születésnapján az iskola szinte valamennyi évfolyama megmérettette magát a négytagú zsűri előtt, amely arany, ezüst és bronz minősítéssel jutalmazta a fellépőket.
2019.03.25. 13:41 |
Duettek, triók, kánonok és kamarakórusművek is felcsendültek ma délelőtt a Kodály iskolában, ahol a második osztályosoktól a végzős gimnazistákig, kicsik és nagyok léptek színpadra, hogy bemutassák énektudásukat. Bartók Béla születésnapján az iskola színe-java kiáll a világot jelentő deszkákra, és elénekli azt a két-, három-, négy- vagy éppen ötszólamú darabot, amellyel készültek a versenyre. A műsorban sok Kodály-mű is helyet kapott.

Köszöntőjében Kneifel Imre igazgató elmondta, hogy a társaséneklési versenynek régi hagyományai vannak a Kodályban. 1993-ban bicíniumként, vagyis kétszólamú éneklési versenyként indult. Évekkel később társaséneklési versennyé szélesedett, ugyanis a felkészítő tanárok mára a zeneirodalom bármely korszakából választott művel indíthatják diákjaikat.

A zsűri tagjai Hartyányi Judit, a Zenei Nevelésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kapás Edit, a Kodály iskola nyugdíjas pedagógusa, karvezető és Borbás Károly, az iskola ének-zene pedagógusa és Kneifel Imre igazgató volt. A nap végén az értékelésük alapján arany, ezüst és bronz minősítéssel jutalmazták a fellépőket.

A tavaszi zenei programok sora a jövő héten, április 4-től folytatódik. A XI. Fehérvári Ének Nemzetközi Ifjúsági Énekkari Találkozónak és a Szállj elő, zöldág néptánc-találkozónak április 4-7-e között ad otthon Székesfehérvár.

Kultúra

 1. Dunán innen, Dunán túl - öt táncegyüttes hozta el tájegységének hagyományait

  Már hároméves hagyomány, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok utolsó napján Népművészeti Fesztivált rendeznek a Belvárosban. Augusztus 20-án délelőtt a „Dunán innen, Dunán túl” színes programjaival kezdődött az ünnep, a Dunántúl tájegységeinek változatos hagyományait, népszokásait, viseletét, táncait és zenéit ismerhetik meg az érdeklődők.

  2019.08.20.
 2. Augusztus 20-án még látogatható az osszárium a Nemzeti Emlékhelyen

  A Királyi Napok idején, augusztus 20-ig minden nap reggel kilenc és este nyolc óra között ingyenesen látogatható a magyar uralkodóink földi maradványait rejtő csontkamra.

  2019.08.19.
 3. Közösen koncertezett a Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Páratlan zenei randevú helyszíne volt a Zichy-színpad vasárnap este. A székesfehérvári kötődésű Blahalouisiana együttes és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adott közös koncertet, és különleges zenei élményben részesítette a fehérvári közönséget.

  2019.08.19.
 4. "Az alkotás folyamata olyan, mint amikor kiszórjuk a kirakó darabjait a dobozból"

  Hetedszer rendezte meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója, dr. Szikora János. Még a szombati teltházas premier előtt beszélgettünk a rendezővel a kezdetekről, IV. Béláról, a próbafolyamatról és arról, hogy, ha tehetné, szívesen filmes vászonra is vinné az Árpád-házi történetét.

  2019.08.18.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka