Táncfilmmel kezdte az évadot a Barátság Klubmozi

Három hónapon át zajló felújítás után ma este ismét birtokba vehette a fehérvári közönség az újjávarázsolt művészmozit. Felújított vetítőgép, dolby sztereó hang, légkondícionálás, új szőnyeg és új függöny fogadja közönséget az apró fehérvári moziban.

2003.10.06. 21:17 |

Három hónapon át zajló felújítás után ma este ismét birtokba vehette a fehérvári közönség az újjávarázsolt művészmozit. Felújított vetítőgép, dolby sztereó hang, légkondícionálás, új szőnyeg és új függöny fogadja közönséget az apró fehérvári moziban.

Pálfalvi András és Gyimesi Edit
Pálfalvi András, a Megyei Művelődési Központ igazgatója és Gyimesi Edit, a klubmozi vezetője minden ünnepélyes külsőséget mellőzve adta át a közönségnek a felújított mozit
„Valami vidámabb, szórakoztatóbb filmet is választhattak volna erre az alkalomra” - mondta mögöttem valaki a zártkörű bemutatón vetített film végén. Szó se róla, Grunwalsky Ferenc Táncalak című alkotása nem egy könnyen emészthető darab. A rendező-operatőr négy éven át (!) forgatta a filmet, amellyel a 34. Magyar Filmszemlén a rendezői látvány díját nyerte el.

A filmnek nincs a klasszikus értelemben vett története: Ladányi Andrea, a főszereplő életre hoz, megszül egy nemtelen alakot a komáromi erőd hatalmas falai között, majd csak egyre bolyong a kihalt erődben, ahonnan nem tud kiszabadulni - útja végén visszamászik a „szarkofágba”, amelyből született. Teszi mindezt szöveg nélkül, Kurtág György és Lajkó Félix zenéjére.

A táncos küzdelmes útja során soha nem szenved vereséget: kínlódik, harcol - és mindig talpon marad. Látomásait dokumentumfilm-betétekkel erősíti a rendező - akasztások, kivégzések, katonai menetoszlopok villannak fel néha-néha. A látványt Nádler István vonalrajzai próbálják erősíteni - szerintem kevés sikerrel: Grunwalsky képei enélkül is hús-vér közelségbe hozzák a testet, látjuk Ladányi minden pórusát, a megfeszülő izmokat, a lüktető ereket.

A film után a jelenlévő közönség a rendezővel és néhány munkatársával találkozhatott - volna, de ők sajnálatos módon nem érkeztek meg, így a nézők csak egymással vitathatták meg a filmet.

Kapcsolódó anyagok:
   • Díszbemutatóval nyit a felújított klubmozi

Kultúra

 1. IV. Béla drámai élettörténete elevenedik meg a szakrális színpadon

  Pénteken este a Koronázási szertartásjáték főpróbájára került sor a Nemzeti Emlékhelyen. Az idei színdarab IV. Béla koronázását és fordulatokban bővelkedő élettörténetét eleveníti fel Szikora János rendezésében. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint határon túlról érkező diákok is közreműködnek.

  2019.08.16.
 2. Deep Purple és Depesche Mode is volt a katonazenekari fesztiválon

  A Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál hetedik alkalommal töltötte meg jó hangulatú zenével, vidámsággal a Belvárost. Négy zenekar száz katonája szórakoztatta a közönséget: a Zrínyi-induló és a Pákozdi toborzó pattogós dallamai mellett Deep Purple, Depesche Mode, latin zene, kánkán, swing és még Carl Orff Carmina Buránája is megszólalt.

  2019.08.16.
 3. „Nézd-lásd-fotózd-oszd” - Göndöcs Csaba tárlata nyílik a Kisfaludi Közösségi Házban

  Augusztus 16-án, pénteken nyílik meg Göndöcs Csaba „Nézd-lásd-fotózd-oszd” című kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban. Az esemény 18 órakor kezdődik. A tárlatot Forró Gergő nyitja meg.

  2019.08.16.
 4. IV. Béla királyról szóló drámát mutatott be a Szabad Színház - pénteken is lesz előadás

  A Királyi Napok rendezvénysorozata keretében mutatta be a Szent István Király Múzeum Rendházának díszudvarán Szabó Magda: Béla király című történelmi drámáját a Szabad Színház társulata csütörtökön este. Aki lemaradt a kitűnő színdarabról pénteken 20 órai kezdettel még bepótolhatja. Belépőjegyek válthatók az Igézőben 14 órától személyesen, vagy igényelhetők a 22/790-758-as telefonszámon, illetőleg az igezo2014@gmail.com e-mail címen. Jegyár: 1500Ft.

  2019.08.16.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Székesfehérvár Topotéka