Táncfilmmel kezdte az évadot a Barátság Klubmozi

Három hónapon át zajló felújítás után ma este ismét birtokba vehette a fehérvári közönség az újjávarázsolt művészmozit. Felújított vetítőgép, dolby sztereó hang, légkondícionálás, új szőnyeg és új függöny fogadja közönséget az apró fehérvári moziban.

2003.10.06. 21:17 |

Három hónapon át zajló felújítás után ma este ismét birtokba vehette a fehérvári közönség az újjávarázsolt művészmozit. Felújított vetítőgép, dolby sztereó hang, légkondícionálás, új szőnyeg és új függöny fogadja közönséget az apró fehérvári moziban.

Pálfalvi András és Gyimesi Edit
Pálfalvi András, a Megyei Művelődési Központ igazgatója és Gyimesi Edit, a klubmozi vezetője minden ünnepélyes külsőséget mellőzve adta át a közönségnek a felújított mozit
„Valami vidámabb, szórakoztatóbb filmet is választhattak volna erre az alkalomra” - mondta mögöttem valaki a zártkörű bemutatón vetített film végén. Szó se róla, Grunwalsky Ferenc Táncalak című alkotása nem egy könnyen emészthető darab. A rendező-operatőr négy éven át (!) forgatta a filmet, amellyel a 34. Magyar Filmszemlén a rendezői látvány díját nyerte el.

A filmnek nincs a klasszikus értelemben vett története: Ladányi Andrea, a főszereplő életre hoz, megszül egy nemtelen alakot a komáromi erőd hatalmas falai között, majd csak egyre bolyong a kihalt erődben, ahonnan nem tud kiszabadulni - útja végén visszamászik a „szarkofágba”, amelyből született. Teszi mindezt szöveg nélkül, Kurtág György és Lajkó Félix zenéjére.

A táncos küzdelmes útja során soha nem szenved vereséget: kínlódik, harcol - és mindig talpon marad. Látomásait dokumentumfilm-betétekkel erősíti a rendező - akasztások, kivégzések, katonai menetoszlopok villannak fel néha-néha. A látványt Nádler István vonalrajzai próbálják erősíteni - szerintem kevés sikerrel: Grunwalsky képei enélkül is hús-vér közelségbe hozzák a testet, látjuk Ladányi minden pórusát, a megfeszülő izmokat, a lüktető ereket.

A film után a jelenlévő közönség a rendezővel és néhány munkatársával találkozhatott - volna, de ők sajnálatos módon nem érkeztek meg, így a nézők csak egymással vitathatták meg a filmet.

Kapcsolódó anyagok:
   • Díszbemutatóval nyit a felújított klubmozi

Kultúra

 1. Poór Péter és a Székesfehérvári Balett Színház lépett fel a Nyugdíjasok Karácsonyán

  A Nyugdíjasok Karácsonya Székesfehérvár Önkormányzatának hagyományos rendezvénye, amelynek keretében szórakoztató karácsonyi programmal ajándékozza meg a város szépkorú polgárait, a nyugdíjasklubokat és egyesületeket, hogy így fejezze ki köszönetét egész éves munkájukért, támogatásukért és együttműködésükért.

  2019.12.13.
 2. Bartos György József vehette át 2019-ben az Érdy János Emlékérmet

  Közmeghallgatást és közgyűlést tartott pénteken a székesfehérvári képviselőtestület. A napirendek tárgyalása előtt került átadásra az „Érdy János Emlékérem”. Az elismerésben évente egy, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében kiemelkedő munkát végzett személy részesülhet.

  2019.12.13.
 3. Fehérvári beszélgetések 3. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, kedden 18 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések 3. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2019.12.13.
 4. A Hungarikum együttes karácsonyi koncertje a Szent István Művelődési Házban

  December 19-én, csütörtökön este 7 órakor „Ő leszen néktek” címmel a régi karácsonyok hangulatát megidéző meghitt, ünnepre hangoló koncertet ad a Hungarikum együttes a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, a kenyér és bor jegyében. Belépődíj: 2.000.-Ft, jegyek elővételben az intézmény portáján kaphatók és a koncert előtt a helyszínen.

  2019.12.13.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka