Tánccal és művészzászlókkal nyílt meg a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál

A Fő utcai utcai művészzászló-kiállítással együtt nyílt meg pénteken este a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál. A megnyitón, ahol fellépett a Székesfehérvári Balettszínház két művésze is, Falvay Miklós médiaművész arról szólt, hogy a mindannyiunkban ott rejlő kreativitás összeköt minket és ennek segítségével könnyebben érthetjük meg a művészeket és alkotásaikat is. A fesztivál május 19-ig számtalan érdekes programmal várja a fehérváriakat.
2018.05.11. 19:06 |

A 19. Kortárs Művészeti Fesztivál részletes programjáról ITT tájékozódhat!

A Fő utcai utcai művészzászló-kiállítással együtt nyílt meg a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál. Az utca „kiállítóterében” lobogó új alkotások között az Ecsedi Mária - Hegedűs 2 László és a Debreceni Katalin - Szabó Anikó - Paczona Márta készítette műveket is láthatjuk.

 A megnyitón Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője elmondta, hogy kedvező fogadtatásra talált a fehérváriak körében a fesztivál új helyszíne, a Zichy liget, ahol este elkezdődnek a kertmozi előadásai. Hozzátette, hogy nem csak erre a hétvégére, hanem a következő hét napjaira és igen sok érdekes programmal kedveskednek a fesztivál látogatóinak.

Székesfehérvár polgármestere a Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján köszönetet mondott mindenkinek, aki tett azért az előző években, hogy szép hagyománnyá váljon a fesztivál.

Köszönetet mondott a Fehérvári Programszervező Kft.-nek is, hogy az idén mertek változást eszközölni és elindítani „Azáltal, hogy a Belvárosban vagyunk, a figyelem is sokkal nagyobb, a fesztivál így be fogja tölteni azt a missziót is, hogy minél több emberhez eljuttasson valamilyen kulturális tartalmat, értéket, üzenetet.” - emelte ki Cser-Palkovics András polgármester, aki szólt arról is, hogy az elmúlt egy-két napban nagyon sok fotó készült különböző alkotásokról, a művészzászlókról, vagy a kertmozi előkészületeiről a közösségi oldalakon, ami a legjobb reklámja a fesztiválnak.

A Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján bemutatkozott a közönségnek a Székesfehérvári Balettszínház két alapító művésze, Cristina Porres Mormeneo és Graziano Bongiovanni is.

A Kortárs Művészeti Fesztivál hivatalos megnyitóján Falvay Miklós médiaművész a kreativitásról is szólt, ami nem csak a művészetek művelőinek sajátja, hanem például a mérnököké, akik képesek olyan gépeket alkotni, amik a legkülönbözőbb feladatokat képesek elvégezni helyettünk.

„Ha valaki a saját szakmáját a legmagasabb szinten űzi, azt mondjuk, hogy a szakmájának a művésze. Azt gondolom, hogy mindannyiunkban lakik kreativitás, a művészet pedig összeköt bennünket. Ha meg tudjuk találni a bennünk rejlő kreativitást, könnyebb lesz megérteni a művészt is.” - fogalmazott Falvay Miklós.

A megújult programkínálatot színesíti a fesztivál idejében rendezett Nemzeti Emlékhelyek napja és a Fehérvári Könyvnapok is. A kulturális intézmények mellett a Zichy liget lesz a fő helyszín, ahol kertmozi, land art alkotások, interaktív tűdombormű, léleklepkékre váró Lepkeház, óriási hajóhinta, kortársbalett-beavató program, utazó fotólaboratórium várja igényes szórakozásra a látogatókat.

Kultúra

 1. Szombaton lesz a VIII. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivál

  A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Vox Mirabilis Kamarakórus már nyolcadik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált. A szeptember 29-i eseményen öt kórus lép fel, a két fehérvári kórus mellett Szolnokról, Budapestről, és lengyelországi testvérvárosunkból, Opoléból is érkezik együttesek a találkozóra. 14:30 órakor kórusműhely lesz, 17 órakor kezdődik a fesztivál hangversenye.

  2018.09.25.
 2. IWalk helytörténeti séta a fehérvári zsidóság nyomában

  Szerdán délután IWalk helytörténeti séta indul A székesfehérvári zsidóság nyomában címmel. A résztvevő középiskolások az állomásokon a túlélők visszaemlékezéseiből videóinterjúkat nézhetnek meg okoseszközre letöltött USC Shoah iWalk applikáció segítségével.

  2018.09.25.
 3. Pénteken kezdődik a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál a Károlyi kastélyban

  A Károlyi József Alapítvány szeptember 28. és 30. között nyolcadik alkalommal szervezi meg a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivált. Idén ismét részt vesz a Fesztiválon a Magyar Hangszerész Szövetség a vonósnégyes hangszereit bemutató kiállítással, különböző zeneiskolák pedig koncerteken mutatják be diákjaikat.

  2018.09.24.
 4. Kedden folytatódik a Játék Szalon a Hetedhét Játékmúzeumban

  Folytatódik a Játék Szalon sorozata a Hetedhét Játékmúzeumban: holnap a 17-18. századi babákról hallgathatjuk meg dr. Nagy Veronika előadását egy csésze tea mellett. A ritka kincseknek számító fababákról azt is megtudhatjuk, hogyan járták be sokan közülük a világot mint mini manökenek.

  2018.09.24.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka